Nogometni klub Oštrc svečano proslavio stoti rođendan

Na svečanosti je promovirana i monografija Oštrca pod imenom "Prvo stoljeće nogometnog kluba Oštrc Zlatar"

O-NASLOVNA.jpg

U prostorijama DVD Zlatar održana je svečanost povodom stotog rođendana nogometnog kluba Oštrc iz Zlatara, poslije krapinskog Zagorca najstarijeg zagorskog nogometnog kluba. Među stotinjak uzvanika svečanosti su se odazvali i župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik NS KZŽ Stjepan Merkaš-Krojf, viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić i autor monografije kluba Branko Piljek, kojem je ovo već peti autorski rad vezan uz zagorski sport. Svi oni obratili su se nazočnima prigodnim govorima, a donijeli su i prigodne poklone slavljeniku. Lijepom gestom istaknuo se u ime NK Mladost Belec, Milan Havoić, koji je poklonio umjetničku sliku.

Nažalost zbog lakše bolesti svečanosti nije mogla biti nazočna predsjednica Oštrca, Marica Kesak, ali ona se nazočnima ipak obratila vrlo dirljivom video porukom u kojoj se zahvalila svima kojima su na bilo koji način pomogli rad kluba u ovih sto godina,  za što  je nagrađena velikim pljeskom, kojeg nažalost nije mogla čuti. Svi govornici bili su puni riječi hvale kako za Oštrc, tako i za njegovu vrijednu predsjednicu, koja  svojim angažmanom polako ali sigurno vraća klub na staze stare slave. Umjesto nje poklone je primio dopredsjednik kluba, Martin Kuharić, također vrijedni operativac kluba, koji je i sam neko vrijeme obavljao dužnost predsjednika. Najveći pljesak ipak je dobio 93-godišnji Zlatko Varga, najstariji živući igrač kluba, inače brat legendarnog Dragutina Varge - Geze, kojeg su gotovo svi govornici spominjali u svojim govorima. Čak šestero braće Varga bili su igrači Oštrca.

Na svečanosti je promovirana i monografija Oštrca pod imenom "Prvo stoljeće nogometnog kluba Oštrc Zlatar", autora Branka Piljeka. On je u svom govoru naglasio da ove knjige ne bi bilo da nije bilo Marice Kesak. Imao je kratak rok od tri mjeseca, a monografija ima 100 stranica. U nekoliko navrata ulomke iz monografije čitali su dječaci Petar Škrlec i Fran Forko. Piljek je na kraju svog kratkog govora parafrazirao Tina Ujevića - "Kako je lijepo biti star, a tako mlad", misleći pri tome naravno na slavljenika, NK Oštrc.

Drugi po starosti klub u Hrvatskom zagorju klub je zaista bogate tradicije. Kao i svaki klub imao je uspona i padova. Tri puta je Oštrc igrao III. HNL, šest puta je bio prvak raznih liga, tri je puta osvojio županijski kup, no bilo je i ispadanja u II. ŽNL. Trenutno je Oštrc pod vodstvom trenera Željka Deaka vodeća momčad I. ŽNL KZŽ i sve miriše na bolje dane.

Povodom stogodišnjice kluba priznanja su dobili: Grad Zlatar, Nogometni savez KZŽ, Srednja škola Zlatar, osnovna Škola Ante Kovačić Zlatar, Josip Glumpak (posthumno), Martin Kuharić, Tomo Hendija, Ivica Plancutić i Ivan Štahan, a zahvalnice: Darko Hitrec, Krešo Hitrec, Zvonko Golub, Željko Deak, Drago Bartolić, Drago Bartolić ml., Zlatko Varga, Zdravko Ferišak (posthumno), Navijačka skupina "Črvi", Lacko Benković, Tomislav Mikulec, Damir Babić, Božidar Futivić, Preis-super d.o.o., Vikos d.o.o. i legendarni trener Ilija Ostojić, koji je odgojio mnoge generacije igrača, za što je dobio gromoglasan pljesak. Trebalo se na tom popisu svakako naći i ime Marice Kesak, ali tu je predsjednica Oštrca još jednom pokazala svoju veličinu, ne želeći sama sebi dodijeliti nagradu. U odsustvu predsjednice priznanja i zahvalnice dijelili su Martin Kuharić i Matija Kesak, bivši igrač kluba koji će zasigurno jednog dana i sam obavljati predsjedničku funkciju.

Među gostima na svečanosti između ostalih bili su i legendarni nogometaš Branko Strupar i kondicijski trener prve momčadi Osijeka i bivši kondicijski trener Dinama Karlo Reinholz, inače bivši igrač Oštrca, koji gradi fantastičnu trenersku karijeru.

Za kulturno-umjetnički dio proslave bilo je zaduženo Kulturno-prosvjetno društvo "Zlatarjeve", točnije dvije sekcije ovog društva,  "Žensko-vokalna skupina Dora" i "Harmoničko-gitaristički orkestar". Voditeljica programa bila je šarmantna Kristinka Raškaj, a nakon službenog dijela slijedio je domjenak i zabava uz "Črlene lajbeke". Sve u svemu stoti rođendan Oštrca proslavljen je vrlo lijepom svečanošću, kako i dolikuje ovom klubu bogate tradicije.