Prirodni pomagači u suzbijanju puževa

Autor mkrog
IMG_1529.jpg

Mjeseci svibanj i lipanj zadnjih nekoliko godina donose i velike poteškoće s najezdom puževa. Invazivna vrsta španjolskih puževa prilično se je proširila i po Zagorju, a tamo gdje ih ima pojavljuju se u jako velikom broju i preko noći mogu uništiti veliki broj kultura na vrtu.

Postoje mnogi savjeti i rješenja kako se riješiti puževa, ali jedna od najzanimljvijih metoda zasigurno je uzgajanje pataka indijskih trkačica koje postaju sve popularniji izbor za vrt i okućnicu.

Ovakva prirodna metoda suzbijanja nametnika ekološki je najprihvatljivija, jer puževima osiguravamo prirodnog neprijatelja. Na taj način priroda sama odrađuje posao kontrole nametnika i drži stvari pod ravnotežom.


Nekad ljudi u vrtovima uopće nisu imali takvih šteta od puževa kao što je to danas slučaj, a sve zato što je svako kućanstvo imalo neku perad. Danas je to rijetkost. Uz patke puževi su poslastica i za kokoši i pure.

Ono što razlikuje indijske patke trkačice od ostalih patki i peradi je njihova brzina, okretnost i mala težina pa tako ne gaze po povrću i ostalim kulturama.

Vrijedi razmisliti koju metodu odabrati za zaštitu vrta od nametnika.