PASJA VRUĆINA: Kako rashladiti psa tijekom ljetnih mjeseci

pas-u-vodi.jpg

Ljetna vrućina nije iscrpljujuća samo za ljude, već i psi mogu patiti jednako, ako ne i gore zbog visokih temperatura. S obzirom na to da su prekriveni dlakom preko cijelog tijela, vjerojatno vam je jasno koliko psi pate ljeti i zašto se trebaju zaštititi od vrućine.

Iako mnogi od njih jedva čekaju izlazak iz kuće ili stana i odlazak u šetnju, psi i vrućina ponekad nisu najbolji spoj kada želite svojem kućnom ljubimcu učiniti uslugu i izvesti ga na svjež zrak.
Psi se ne mogu rashladiti tako dobro kao ljudi jer je njihova sposobnost znojenja ograničenija i znoje se uglavnom preko šapa. To znači da se moraju osloniti na druge metode kao što je dahtanje kako bi se ohladili.
Kod pasa se, kao i kod ljudi, također mogu pojaviti vrućina u licu, slabost od vrućine, vrtoglavica od vrućine i sl. Usto, njihova nemogućnost znojenja zajedno s činjenicom da su cijeli prekriveni krznom povećava rizik od pregrijavanja i toplinskog udara.

Izvedite ga u šetnju ujutro ili predvečer
Razmislite je li vašem psu možda sigurnije otići u laganu šetnju vrlo rano ujutro ili kasno navečer kada se temperatura znatno smanji ili raditi neke stimulativne aktivnosti kod kuće. Vodite računa o vremenu kada planirate šetnju i redovito se odmarajte u hladu.


Ne zaboravite ga hidratizirati!
Voda je ključna za vašeg psa tijekom cijele godine, osobito tijekom vrućih dana. Ako ste vani sa svojim psom, pobrinite se da uvijek imate bocu vode i zdjelicu iz koje može piti.


Nabavite ventilator
Ventilator može biti odličan način za bolju cirkulaciju zraka i pomoći vašem psu da se ohladi. Nabavite ventilator i stavite ga pokraj kreveta vašeg psa kako bi se ohladio. Za sigurnost vašeg psa važno je da ga nikada ne ostavljate bez nadzora s uključenim ventilatorom. Nekim psima ventilator može biti stresan, osobito ako je bučan, pa pripazite na svojeg ljubimca i ponovno ga isključite ako ih uznemirava jer uznemirenost može pogoršati dahtanje i pregrijavanje.


Boravite s njim u hladu
Ako vam pas boravi u dvorištu, bilo bi idealno da što više vremena provodi u hladu – na natkrivenoj terasi, pod stablom i sl. Kućica za psa također može biti dobra opcija, ali odaberite onu koja ima bolji protok zraka. Mali psi u ovom slučaju imaju više sreće jer im je i najmanja sjena dovoljna da se rashlade.
Psi za stan i kućni psi vjerojatno imaju više sreće u tom aspektu jer većinu vremena provode u zatvorenom prostoru bez sunca (posebno ako vam radi klima uređaj), ali s druge strane imaju manje slobode kretanja i mogu doživjeti šok naglim izlaskom na velike vrućine.


Koristite rashladne prostirke za pse
Krevet za psa ponekad može biti noćna mora vašem kućnom ljubimcu ljeti. Rashladne prostirke su odlična oprema za pse i mogu biti koristan način da rashladite vašeg psa noću, ali se mogu koristiti i danju jer psi prirodno teže hladnim površinama kada im je toplo.
Možete kupiti rashladne prostirke koje se stavljaju u zamrzivač radi dodatnog hlađenja, a neke imaju tehnologiju gela za samohlađenje da dulje ostanu hladne. Imajte na umu da se psi mogu zagrijati tijekom vremena pa biste možda trebali nekoliko rashladnih prostirki koje možete mijenjati tijekom dana.
Ako vaš pas nije ljubitelj rashladnih prostirki, možete pokušati koristiti blokove za zamrzavanje ili čak zamrznute boce s vodom – jednostavno ih zamotajte u deku i stavite u krevet vašeg psa.


Šišanje pasa
Pudle, jorkširski terijeri i brojne druge pasmine pate od vrućine ljeti zbog svoje duge dlake koja brzo raste. Zbog toga je šišanje pasa odlična opcija ako svojem kućnom ljubimcu želite omogućiti svježije ljeto, bez da ga muče vrućine i umor koji dolaze s dugom dlakom.


Izvedite ga na plivanje, ali budite oprezni!
Ako ste dovoljno sretni da imate bazen ili živite blizu jezera, vjerojatno ćete doći u iskušenje da pustite svojeg psa na kupanje. To se čini kao logična opcija ako je vašem psu neugodno vruće, ali budite oprezni.
Ako je vašem psu vruće ili je na granici toplinskog udara, to bi moglo rezultirati neželjenim posljedicama za vas i vašeg ljubimca. Prenaglo snižavanje temperature kože i površine vašeg psa zapravo može rezultirati daljnjim zagrijavanjem njegovih unutarnjih organa, pogoršavajući pregrijavanje središnjeg dijela tijela, piše Krenizdravo.