Lubenica kao ljetna poslastica za psa: Provjerite kako i koju dozu smijete dati vašem ljubimcu

Autor zagorje.com
pas-u-vodi.jpg

Lubenica ne bi trebala biti glavni izvor prehrane za vašeg četveronožnog ljubimca, ali može biti zabavan i zdrav međuobrok za većinu pasa, kažu veterinari. Sama lubenica je sigurna za jesti u umjerenim količinama – definitivno ne više od jedne šalice dnevno, i nemojte ih ostaviti bez nadzora sa svojom kriškom.

Ako ćete psu poslužiti lubenicu, doktor Hunter kaže da je bitno ukloniti koru i sjemenke. “Važno je ukloniti sve sjemenke prije nego što ih date svom psu, jer mogu uzrokovati začepljenje crijeva”, kaže Efrem Hunter, veterinar i direktor Veterine i Scientific Affairs koji provodi istraživanja o sigurnosti hrane za kućne ljubimce. “Iako neki psi rado jedu koru, to nije dobra ideja jer može izazvati gastrointestinalne smetnje.” Dodaje da je ključno narezati lubenicu na komade koji se mogu grickati i koji su veličine zalogaja u skladu s veličinom vašeg psa, prenosi Thehealthy.

Lubenica se sastoji od 92 posto vode što je čini jednom od namirnica koja pruža veliku količinu hidratacije za organizam. To može biti velika korist za pse, posebno tijekom ljeta kada puno dahću i sline jer im je teže regulirati tjelesnu temperaturu. “Lubenica, u umjerenim količinama, može povećati unos vode kod pasa, pomažući im da ostanu hidrirani”, kaže doktor Hunter.

Osim toga, lubenica je bogata hranjivim tvarima koje psi trebaju, uključujući vitamin A, B-6 i C, kao i kalij. Vitamin C može vašem ljubimcu ojačati imunološki sustav, poboljšati zdravlje njegovog mjehura i zaštititi zglobove. Psi prirodno proizvode vlastiti vitamin C, tako da većina njih ne treba dodatak, ali doktor Hunter kaže da im dodavanje vitamina C kroz prehranu, uključujući lubenicu, može biti itekako zdrav poticaj.

Lubenica može biti zasitna, a ne sadrži mnogo kalorija – zapravo, neki veterinari je zapravo preporučuju kao zdrav, niskokalorični međuobrok za pse koji trebaju smršaviti, kaže doktorica Brister. Ali ako vaš pas ne treba smršaviti, konzumiranje lubenice može uzrokovati da ne pojede dovoljno kalorija za svoje potrebe. “Uvijek preporučam umjerenost jer jedenje lubenice potencijalno može izazvati želučane tegobe kod vašeg psa.” Ona kaže da je to vjerojatnije kada se lubenicom u velikim količinama hrani pas koji nije navikao jesti takve vrste hrane. Lubenica može izazvati plinove i nadutost kod ljudi, ali i pasa. Lubenica je također jedna od iznenađujućih namirnica koje kod ljudi mogu izazvati migrenu.