I NJIMA JE HLADNO: Kako zaštiti ljubimce od hladnoće?

Autor zagorje.com
pas zima

Naši kućni ljubimci i općenito životinje hladnoću podnose bolje od nas, no ipak je važno primijeniti neke mjere opreza kako bismo ih zaštitili na najbolji mogući način, posebno starije pse i one malih pasmina.

Problema nemaju psi ili mačke koji žive u stanu ili kući, no neki vlasnici svoje pse drže na dvorištima u boksevima ili na lancima čitavo vrijeme. Te životinje za snijega i noćnih minusa ne mogu se same skloniti na suho i toplo. Psi bogatijeg krzna, s dužom dlakom i poddlakom, nisu toliko izloženi, dapače, ima pasmina kojima niže temperature i odgovaraju. No, psima srednje i kratke dlake zimskih dana treba osigurati suho i toplo mjesto za boravak, kako ne bi oboljeli.

Ako iz nekog razloga ne možete svojeg psa skloniti u kuću, staju, štagalj ili slično barem noću, trebalo bi im svakako osigurati kućicu u dvorištu, obložiti je izolacijom, napuniti dekama ili, još bolje, slamom. Tada minusi neće biti toliki problem krznatim ljubimcima. Veterinari se slažu i da treba pripaziti na pse koji žive u stanu i kući, a odlaze na šetnje i igru, jer oni nisu naviknuti na niske temperature, a svaka nagla promjena temperature je opasna.

Bitno je, ako se namoče u igri, osušiti ih, jer mokro krzno nije izolator topline. Psima treba nekoliko puta dnevno zamijeniti vodu za piće, jer se na niskim temperaturama smrzava. Pripaziti treba i na mačke, no, one će, kako nisu na lancima, odnosno slobodnije se kreću, lakše same pronaći neko utočište od snijega i hladnoće.

Bitna je stavka i prehrana, koja se treba priagoditi zimskom razdoblju – jer, poput nas, psi i mačke također troše više kalorija po hladnom vremenu. Iz tog razloga, prehrana uvijek mora biti bogata hranjivim tvarima, mastima i bjelančevinama, posebno za mačke koje žive na otvorenom.