Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Iz bakine pučke bilježnice: Čovek bez penez je kak drve bez listja

„ Veli se da je čovke bez penez kak drve bez listja. Stoji kak buogec i grde ga je videti, nekak je pust. Tak i čovek. Gda je bez penez, kak da mu neke fali, stinjen je i pokunjen kak zmuokli purek. Je, bez penez nije niš, sinek dragi“, mudrozborila je baka.

Kaj su tuo šuoldi ?, pitala me hraščinska baka Ivka dok je iz zvučnika njezina starinskog radija dopirao Grdovićev refren „Nije u šoldima sve...“. „Penezi, baka,penezi !“ Je, tak mi reči, smijala se starica i brzo zapodjenula razgovor o novcu.

„ Veli se da je čovke bez penez kak drve bez listja. Stoji kak buogec i grde ga je videti, nekak je pust. Tak i čovek. Gda je bez penez, kak da mu neke fali, stinjen je i pokunjen kak zmuokli purek. Je, bez penez nije niš, sinek dragi“, mudrozborila je baka.

A kako doći do novca?

„ Poštenim poslom, nikak drugač. Diči se da je zorja, a spati iti gda je tiemna kmica. Če si srečen, ne muoraš se ni preveč zmučiti jer se veli da ima ljudi šteriem penezi curiju z neba. A drugi pak se nemru zadobiti za dinara da se ubiju. Tuo ti je tak. Same šte pune dijiela, skrbi i šparen je, te ima i imel bu“, odriješita je bila baka.

A je li baš u „šoldima“ sve, doznali smo i to...

„ Moreš imeti i penez kaka vuši, ali ake nemaš zdravljiča, bužjega mira i sreče vu ljubavi, badava ti se. Moja je babica znala reči da s penezi si moreš kupiti najmekšu postelj, ali ne i počinek. S penezi moreš kupiti doktora, ali ne i zdravlja. Z pune penez si moreš kupiti ili dime dopeljati najfajnešu žejnsku, ali niš ti se ne velja ake te ona nema rada. S penezi si moreš kupiti zlatnu vuru, ali ne i srečen cajt. Penez, dece kak i gnoja pri hiži nigdar dosta. Je, naj se niš smejati, gnoja za mekote nigdar dosta...

A s penezi je, kak god se zeme i ake nijiesi ohol, se lakše. Ne veli se zabadof da penezi i slijiepcu oči otpiraju, a popom zapiraju“, našalila se baka i otkrila da pod plahtama u ormaru čuva dovoljno novca za „mužiku na sprevodu“ i za „ pedeset meši za pokoj duše“.

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz Hrvatske te s BiH i Srbijom na ulasku.    A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30.travnja od...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program