Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] REBALANS PRORAČUNA: 'Iako je proračun manji za 22 milijuna kuna, projekti će biti realizirani u roku, a izvorni prihodi nam rastu'

Na aktualnom satu vijećnici su, između ostalog, pitali što je s nastavkom gradnje brze ceste i kada će KZŽ dobiti sigurnu kuću


Vijećnici Županijske skupštine Krapinsko - zagorske županiej danas su s 30 glasova za usvojili 3. izmjenu proračuna za 2019. godinu. Proračun je predložen u iznosu od 248.066.134,39 kn što je za 22.208.607,41 kn ili 8,2% manje u odnosu na prethodni plan koji iznosi 270.274.741,80 kn. Kako je objašnjeno, ta je korekcija uglavnom posljedica smanjenja realizacije kapitalnih projekata, odnosno Poslovnotehnološkog inkubatora KZŽ, Energetske obnove osnovnih škola, Poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ i drugih. Navedeni su projekti u provedbi, ali će se dio radova prenijeti u iduću godinu.

U raspravi o izmjeni proračuna, Daniel Vnuk (HDZ) pitao je koji je trenutni status projekata energetske obnove škola, obzirom da su neki radovi prebačeni za drugu godinu te koji je status izgradnje školskih sportskih dvorana. Župan Kolar odgovorio je da su završene obnove škola u Humu na Sutli, Pregradi i Zaboku, u tijeku su obnove u Gornjoj Stubici, Kumrovcu, Đurmancu, potpisani ugovori za škole u Konjščini, a za Bedekovčinu će biti potpisan ugovor za oko dva tjedna. – Sportske dvorane se projektiraju da bismo bili spremni za apliciranje na natječaje, ukoliko u novoj financijskoj omotnici budu osigurana sredstva za izgradnju dvorana – rekao je župan Kolar.

Župan je istaknuo da je do smanjenja proračuna došlo jer je u provedbi veliki broj projekata, a djelomično se kasnilo s početkom zbog postupaka javne nabave. - S obzirom da smo na postupcima javne nabave dobivali cijenu koja je i 30 i 40 posto veća od procijenjene vrijednosti, na nekoliko objekata smo morali poništiti natječaj i krenuti u drugu nabavu što se pokazalo dobrim, jer smo na tim drugim postupcima javne nabave dobvivali cijene koje su prihvatljive u realnim okvirima, gdje je povećanje cijene 15 do 20 posto, što je u odnosu na tržište prihvatljivo. Ta 22 milijuna zbog manje realizacije će se prebaciti u proračun za 2020. godinu i te završne situacije će se realizirati u 2020. godini – rekao je župan, dodavši da je bitno da su se povećala izvorna sredstva i prihodi od poreza na dohodak. – To znači da imamo novo zapošljavanje na području županije, a tih 3,2 milijuna kuna, što je oko 5 posto izvornih prihoda, usmjerili smo u obrazovanje, pa ćemo do kraja godine imati još jedan investicijski ciklus u našim školama i to je sve u vezi onog obećanja koje smo dali, da će naš drugi mandat biti usmjeren prema obrazovanju i zdravstvu i to se vidi, jer u obrazovanju trošimo oko 45 posto ukupnog proračuna – istaknuo je župan. Dodao je da ugovor koji Županija ima imamo s ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izlazi u rujnu 2020. godine i da će ti rokovi biti ispoštovani.

Podnesen je i izvještaj o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova u našoj županiji za prvih šest mjeseci ove godine, a sva su izvješća prihvaćena.

Kao i svaka sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, i današnja je započela Aktualnim satom. Anita Krok (SDP), u ime kolega iz Hrašćine, pitala je što je s nastavkom gradnje brze ceste i spojem na Breznički Hum, odnosno dijelom kroz Konjščinu i Hrašćinu, pošto, kako kaže, nema najava iz aktualne Vlade. Župan Željko Kolar odgovorio je da bi projektna dokumentacija za dionicu prema Mariji Bistrici, prema najavama Hrvatskih cesta i ministra Olega Butkovića, trebala biti gotova do svibnja ili lipnja 2020. godine. – Nakon toga slijedi javna nabava i početak gradnje ceste u proljeće 2021. godine. Za nas će ovaj projekt biti gotov kada se završe oba spoja, do Brezničkog Huma i Popovca – rekao je Kolar.

Ivan Hren (HDZ) konstatirao je da se ne obnavljaju ceste u određenim jedinicama lokalne samouprave. – Kod imenovanja ravnatelja ŽUC – a polagali smo nade u njegovu sposobnost i transparentnost, a opet ista stvar. Da li je to nesposobnost nove uprave ili je novac potrošen – pitao je Hren. – Informirajte se prije nego pitate. Županijska skupština donijela je plan izgradnje cesta za ovu godinu, a ravnatelj će podnijeti izvješće o realiziranome. Vi insinuirate da se radilo po politici, odnosno ne ondje gdje su HDZ – ovi načelnici, a upravo su dva najveća projekta u Oroslavju i Krapinskim Toplicama, gdje je HDZ na vlasti – odgovorio je župan Kolar.

Ninu Gradiški Zrinski (ZDS) zanimalo je kada će se u Krapinsko – zagorskoj županiji osnovati sigurna kuća. Župan Kolar odgovorio je da je Krapinsko – zagorska županija jedna od 6 županija koje nemaju sigurnu kuću, dodavši da je pripreman projekt vrijedan 10,2 milijuna kuna, prijavljen na natječaj Fonda za regionalni razvoj. – No, natječaj je bio na principu 'najbrži prst'. Najavljeno je kako će se ući u novi natječaj, odustalo se od izgradnje i već tražimo objekt koji bi se mogao opremiti u sigurnu kuću – rekao je župan. Novi natječaj, kaže, ide u siječnju iduće godine i bit će osiguran novac za tih 6 županija. - No vrijednost projekta ne smije biti veća od 10 milijuna kuna i ne smije se ići više u novu izgradnju već adaptaciju ili malu dogradnju nekog prostora. 40 posto ukupnih sredstava se može koristiti za građevinski dio, a 50 posto za opremanje. Pokušamo do 1.1. naći neko alternativno rješenje, pa bi u iduću godinu sve županije ušle s nekom vrstom smještaja za potencijelane korisnike. Stoga smo povećali sredstva u rebalansu proračuna, jer bi do kraja godine morali naći neki privremeni smještaj i opremiti ga, da bi eventualne korisnike od 1.1. mogli primiti i pružiti im tu uslugu. S obzirom da se radi o prvremenom smještaju treba biti racionalan s trošenjem sredstava. Idući tjedan nastavljamo gledati objekte, vjerujem da ćemo naći rješenje i ispoštivati dogovor s Vladom RH – rekao je Kolar.

Mirko Krznar (HDZ) istaknuo je da su vlasnici tvrtke koja provodi energetsku obnovu osnovne i srednje škole u Konjščini dužni porez, da im je ovo već peta ili šesta firma te da sumnja da će posao odraditi korektno i kvalitetno, na što je župan Kolar odgovorio da postoji stručni nadzor gradnje te da će načelnik Konjščine Krznar biti pozvan na koordinaciju tijekom gradnje.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje. Također, smetnje su moguće i u gradskom prometu, zbog veće gustoće prometa na gradskim cestama i ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program