Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Prihvaćen rebalans proračuna, Bandićevci odustali od amandmana


Županijska skupština na današnjoj je sjednici usvojila drugi rebalans proračuna za 2019. godinu. Drugoj izmjeni pristupilo se radi osiguranja sredstava za sufinanciranje nabava radnih bilježnica za učenike s područja Krapinsko – zagorske županije za školsku godinu 2019./2020. Za ovu školsku godinu predviđeno je da se iz državnog proračuna financira nabava udžbenika za učenice osnovnih škola. Kako bi se učenicima na području KZŽ osigurale i besplatne radne bilježnice za obvezne i izborne nastavne predmete, Županija je pokrenula inicijativu da se to i realizira. Tako je predloženo da 50 % troškova nabave radnih bilježnica sufinancira Županija, a drugih 50 % općine i gradovi za učenike koji su polaznici škola na njihovom području.


Vrijednost radnih bilježnica za područje cijele županije procjenjuje se na iznos do 3 milijuna kuna, pa bi prema tome obaveza Županija iznosila do 1,5 milijuna kuna. Predviđeno je da postupak nabave radnih bilježnica obave JLS. - Stoga se ovom izmjenom proračuna na rashodovnoj strani predlaže otvaranje nove pozicije od 1,5 milijuna kuna iz koje bi se sredstva doznačivala gradovima i općinama za nabavu radnih bilježnica. Na prihodovnoj strani predlaže se povećanje od 1,5 milijuna kuna na poziciji prihoda od poreza na dohodak, jer dinamika ostvarenja ovog prihoda tijekom prvih pet mjeseci ove godine omogućuje navedeno povećanje – pojašnjeno je na sjednici. Župan Željko Kolar istaknuo je kako pozdravlja odluku Vlade o besplatnim udžbenicima što je omogućilo da jedinice lokalne samouprave i Županija zajedno financiraju radne bilježnice. - Svi zajedno smo ovim potezom napravili dobru stvar i pokazali da smo uistinu Županija prijatelj djece - zaključio je Kolar. Dakle, proračun Županije, bez proračunskih korisnika, ovom izmjenom iznosi 270.274.741,80 kuna, što je za 1,5 milijuna kuna ili 0,6 % više u odnosu na prethodni plan koji iznosi 268.774.741,80 kuna.


Iako su sat i pol prije sjednice Županijske skupštine najavili da će uložiti amandman na izmjene proračuna, članovi Stranke rada i solidarnosti BM 365 od toga su odustali. - Odustali smo od amandmana jer smo sa Županijom dogovorili da će oni osigurati za sredstva ukoliko Vlada ne olakša jedinicama lokalne samouprave koje imaju osnivačka prava - rekli su iz kluba vijećnika te stranke. Župan Kolar rekao je kako ima obećanje premijera Plenkovića i ministarstva da će se jedinicama lokalne samouprave olakšati plaćanje duga od 3 milijuna kuna. - Svaki novi teret za jedinice lokalne samouprave nije prihvatljiv - zaključio je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet u priobalju, na cestama u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima, gdje su moguća i duža čekanja. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i dijelu Slavon...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program