Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija osigurala 263 tisuće kuna potpore za proizvodnju zagorskih mlinaca: ‘Imamo sjajan proizvod i sjajne proizvođače’

Županija će osiguravati bespovratna sredstva i naredne četiri godine, najavio je župan Željko Kolar


Tvrtka Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, Centar Škudar iz Novog Golubovca, Kogutex iz Konjščine te Obrt i Ugostiteljstvo Zelenjak - Ventek ostvarili su potpore za proizvodnju zagorskih mlinaca. Potpore je osigurala Krapinsko - zagorska županija kroz natječaj, a dodijeljeno je ukupno 263.320 kuna. Ugovore s korisnicima Dragutinom Gulijom, Danijelom Škudarom, Tomislavom Goričkim i Dorom Greblički Kos potpisao je župan Željko Kolar.

Sanja Mihovilić, županijska pročelnica izvijestila je kako su prihvatljivi korisnici koji su se mogli javiti na natječaj bili tvrtke i obrti koji imaju registriranu tvrtku ili obrt i vrše proizvodnju na području naše županije. Potpore su bile za opremanje prostora, kupnju strojeva i gospodarskih motornih vozila te za marketinše aktivnosti, edukaciju i stručno osposobljavanje. Sve u svrhu kako bi tradicijski proizvođači mogli povećati proizvodnju i time biti konkurentnij na tržištu Lijepe naše i izvan.

Proizvođači koji nude do 10 tona godišnje svojih proizvodnje mogli su ostvariti potporu od 20 do 30.000 kuna, a oni iznad 10 tona i od 60 do 80.000 kuna. Dva proizvođa Kogutex i Škudar ostvarili su po 80.000 kuna, Zebrano 73.320, a  Obrt i ugostiteljstvo Zelenjak  - Ventek 30.000 kuna. Mihovilić je proizvođačima zahvalila što su prepoznali ovaj natječaj i što se bave proizvodnjom koja prvenstveno zahtjeva ručni rad.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban zahvalio je Županiji i županu na poticajima za proizvodnju zagorskih mlinaca koji su dio naše tradicije. Rekao je da i sama Općina već četiri godine zaredom pomaže mladim obrtnicima i poduzetnicima pri prvim poslovnim koracima kroz razne potpore te u sufuinanciranje izrade projektne dokumrentacije, ali sada u ovim kriznim vremenima ublažavanju posljedica Covida - 19. Ban je najavio kako ove godine uvode i potpore za OPG-ove i poljoprivredne obrte. Puno je mjera od sufinanciranja okrupnjavanja zemljišta, ispitivanja plodnosti tla, umjetnog osjemenjivanja, podizanje nasada, plastenika, sustava za navodnjavanje, zaštite od tuče, mraza, edukaciju i dr. Na taj način žele poticati rad i vrednovati domaće proizvode te je pozvao poljoprivednike da se prijave na natječaj.

Direktor tvrtke Zebrano d.o.o. Dragutin Gulija zahvalio je županu, Županiji i Općini Bedekovčina, koja je također obećala pomoć, na podršci i pratnji u nastojanjima da ono čime se bave bude što kvalitetnije i bolje.

Dora Greblički Kos iz Obrta za ugostiteljstvo i turizam Zelenjak Ventek rekla je da njihov ugostiteljski objekt dugi niz godina gostima spravlja zagorska jela. - To nam je bio poticaj da se certificiramo za proizvodnju zagorskih mlinaca, cilj nam je unutar ugostiteljskog objekta otvoriti prostor za radionice i prezentacije izrade zagorskih mlinaca i svakako nam je drago da Županija prepoznaje vrijednost zagorskih tradicionalnih jela te što smo dobili ovaj poticaj kao prvi gostiteljski objekt koji će na svojem jelovniku imati certficirane zagorske mlince – rekla je Greblički Kos.

Direktor Centra Škudar d.o.o. Danijel Škudar istaknuo je da potpora proizvođačima znači puno, jer je protekla godina bila je zaista zahtjevna i teška za odraditi. - Kao tvrtka smo uspjeli proizvesti 50 tona mlinaca u protekloj godini, nešto manje od 40 tona je prodana količina, zadovoljni smo postignutim rezltatima s obzirom na trenutnu nezavidnu situaciju na tržištu. Najiskrenije zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što nas je prepoznala kao kvalitetnog partnera i ozbiljnog proizvođača zagorskih mlinaca i nadasve čuvara zagorske tradicije. Hvala i svim našim vjernim kupcima i potrošačima koji konstatno kupuju naše proizvode i koji su prepoznali njihovu kvalitetu – istaknuo je Škudar.

Direktor tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. Tomislav Gorički napomenuo je da su zagorski mlinci specifičan proizvod koji se radi isključivo ručnim postupkom te je jako dobro što je ove godine nekolicina novih proizvođača koji su prepoznali da kroz potpore postoji mogućnost da se proširi proizvodnja. - Mjesta na tržištu ima dovoljno, a samim time dajemo doprinos našoj županiji jer vršimo promidžbu na svim manifestacijama vezano za proizvode iz Hrvatskog zagorja – rekao je Škudar.

Župan Željko Kolar pohvalio je sjajan proozvod i sjajne proizvođače te napomenuo da Županija planira u sljedeće 4 godine kontinuirano osigurati ovu vrstu potpore. - Svaki proizvođač koji je certficiran može planirati da će iduće 4 godine u kontinuitetu ići natječaj i da će Županija osiguravati bespovratna sredstva, što je proizvođačima bitno zbog planiranja proširenja proizvodnje. Ovaj proizvod može samo dobivati još više na popularnosti, još se više može širiti prodajna mreža. Za iduću godinu planiramo projekt koji bi se odnosio na izlazak naših zagorskih mlinaca na tržište Europske unije gdje još nismo prisutni. Imat ćemo u Europskom parlamentu jednu promociju zaštićenih zagorskih proizvoda tako da će se svi europarlamnetraci moži vidjeti sa čime sve Zagorje raspolaže. Planirali smo to već ove godine, na žalost u tome nas je spriječila korona – rekao je Kolar.

Dodao je da vjeruje da će do ljeta ili jeseni iduće godine biti procijepljeno preko 75 posto stanovništva i da će se moći održavati prezentacije naših proizvoda u inozemstvu. Sve troškove promocije i prezentacije će snositi Krapinsko – zagorska županija, dodao je Kolar, uz čestitke proizvođačima i njihovim djelatnicima na kvaliteti.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program