Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPANIJA OBJAVILA NATJEČAJ ZA POTEBE U KULTURI: Ove godine u tu namjenu osigurano 885 tisuća kuna

Uvjeti Javnog poziva predstavljeni su danas u Krapini


U Krapini je danas održana konferencija za medije na temu Javnog poziva za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2020. godinu, koji je objavljen na web stranici Krapinsko – zagorske županije 8. siječnja i otvoren je do 7. veljače. U proračunu je za ovu namjenu osigurano ukupno 885.000,00 kuna i to za manifestacije u kulturi, izdavačku djelatnost te za obnovu i zaštitu spomeničke i nematerijalne baštine.

O navedenoj temi govorili su župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec.

Pročelnica Mirjana Smičić Slovenec istaknula je da je najmanji iznos  koji se može dobiti 3.000,00 kuna, a najveći 25.000,00 kuna. Prijavitelji na taj Javni poziv mogu prijaviti najmanje dva programa/projekta po području, a najviše njih četiri. Prijavitelji mogu prijaviti program/projekt koji će u cijelosti biti realiziran u 2020. godini, najranije 1. siječnja, a najkasnije 31. prosinca ili ih mogu prijaviti u fazu višegodišnjeg projekta. Aktivnosti programa/projekta moraju se provoditi na području Krapinsko - zagorske županije, ali u iznimnim slučajevima se mogu uzeti u razmatranje prijave čije se aktivnosti ne provode na području KZŽ, a za koje se procijeni da su od iznimnog značaja za našu županiju.

Oni koji mogu biti potencijalni prijavitelji su javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, javne ustanove, jedinice lokalne samouprave, turističke i vjerske zajednice i ostale fizičke osobe. Prijave koje su zadovoljile administrativne uvjete, idu na stručno vrednovanje koje vrednuju članovi Kulturnog vijeća. Rok za provedbu vrednovanja Kulturnog vijeća je 30 dana od zaprimanja prijave. Rok za dostavu završnog izvješća je 30 dana od završetka provedbe programa/projekata, podnosi se na posebnim obrascima  koji su sastavni dio ovog Javnog poziva. Imamo mogućnost postavljanja upita za sve nejasnoće što se tiče Javnog poziva koji se mogu poslati na mail adresu kultura@kzz.hr najkasnije do 22. siječnja ove godine, a službeni odgovori biti će objavljeni do 27. siječnja, rekla je pročelnica.

Zamjenica župana Jasna Petek govorila je o promjenama u pravilniku o financiranju. - Najvažnije promjene su te da smo sve obrasce stavili na Word obrazac, znači nisu više u Excelu, a to je lakše prijaviteljima u području prijave samog projekta. Možda najvažnija promjena za prijavitelje nalazi se u području financiranja, od ove godine mi ćemo nakon potpisivanja ugovora imati dvostruki način ugovaranja odnosno dodjele sredstava, jedno je jednokratno za sve one prijavitelje koji će dobiti potporu do 10.000,00 kuna i dvokratno za one koji će dobiti od 10.000,00 do 25.000,00, i to na način da će se po potpisivanju ugovora dobiti 50% sredstava, a zatim u trećem kvartalu ove godine preostalih 50%. Jasno je naznačeno i dvostruko financiranje te se neka aktivnost može financirati iz dva izvora ako je vrlo jasno u tablici proračuna naznačeno za koji dio aktivnosti se potražuju sredstva iz jednog izvora i koje aktivnosti iz drugog izvora. Moguće je financirati i fazu određene aktivnosti ili projekta. Kvalitativno vrednovanje projekata vrši Kulturno vijeće na temelju tablica i kriterija bodovanja. Za svaki broj bodova će se dobiti i određeni iznos sredstava - pojasnila je Petek.

Također, 20. siječnja u Zelenoj dvorani u Zaboku s početkom u 17.30 sati će se održati radionica koja će olakšati prijaviteljima prijavu na ovaj Javni poziv.

Župan Kolar istaknuo je koliko je kultura bitna za jedan narod, za jedno područje, za jednu regiju pa tako i za našu Krapinsko - zagorsku županiju. - Narod koji ne drži do svoje kulture, do svoje tradicije, to je narod koji nema svoje budućnosti. Stoga, prije svega treba se zahvaliti i čestitati ljudima koji u kulturi rade jako dobar posao. Također je zato bitno da projekti i programi koji idu kroz baštinu, izdavaštvo i manifestacije imaju  određenu svotu novaca na godišnjoj razini s kojom mogu računati,  kako bi projekte i programe, koje su zamislili, mogli i realizirati. Mi smo nastojali svake godine nešto povećati sredstva ili ostati na istoj razini, ali nismo ta sredstva smanjivali, što je izuzetno bitno i jasna poruka da nam je kultura veoma bitna – rekao je Kolar i zahvalio Ministarstvu kulture RH koje također ima senzibilitet za kulturne programe na području naše županije.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program