Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija kupila zemljište u Krapinskim Toplicama. Gradit će zgradu od 5000 m2

Zemljište, čiju je vrijednost ovlašteni sudski vještak procijenio na 283.151,44 eura, KZŽ je kupila po znatno nižoj cijeni, odnosno za 241.018,70 eura


Krapinsko – zagorska županija za 241.018,70 eura kupila je u Krapinskim Toplicama parcelu površine veće od 12 tisuća četvornih metara i na njoj planira izgraditi potpuno novu zgradu koja će imati oko 5 tisuća četvornih metara neto korisne površine, a koja će čitava biti jedan novi prostor za djelovanje Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Riječ je o zemljištu koje se nalazi na južnom ulazu u Krapinske Toplice, u ulici Antuna Augustinčića, blizu glavne ceste, odnosno, Zagrebačke ulice. Tu nam je informaciju potvrdio i župan Željko Kolar, otkrivši nam i kako je Županija s vlasnicima zemljišta potpisala predugovor o kupoprodaji, dok je kupoprodajni ugovor sklopio sam Centar, budući da je zemljište plaćeno decentraliziranim sredstvima koja se dodjeljuju Centru.

 

Sadašnje stanje

Inače, da podsjetimo, Centar za odgoj i obrazovanje nekad je djelovao u sklopu bolnice, kao Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, da bi se 2016. godine ta škola izdvojila iz bolnice te postala zasebna ustanova kojoj je osnivač, kao i bolnici, Krapinsko – zagorska županija. Riječ je, pojednostavljeno rečeno, o osnovnoj školi koja je namijenjena djeci s teškoćama u razvoju, kao i onoj djeci koja se zbog medicinske rehabilitacije privremeno nalaze u topličkoj bolnici. No, kad se škola odvojila od bolnice i postala samostalni Centar, tada je taj dio bolničke zgrade, u kojoj je škola, postao vlasništvom novoosnovanog Centra. Tu je, dakako, i pripadajuće parkiralište, dio parka te dječje i sportsko igralište. Sve to, priča nam ravnatelj Centra, Antun Zupanc, čini jednu tlocrtnu površinu od oko 5000 četvornih metara. -Sadašnja škola ima 1992 četvorna metra unutarnjeg prostora. Tu je mala, neadekvatna sportska dvorana od 120 četvornih metara, petnaest učionica, te kabineti za logopeda, psihologa, edukacijskog rehabilitatora i kabinet rane intervencije. U osnovnoškolski program trenutno je upisano 80 učenika, a dvadesetero je djece upisano u naš predškolski program. Osim toga, mi organiziramo i nastavu pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju za djecu koja su na medicinskoj rehabilitaciji i njih bude u prosjeku konstantno oko 50. Među njima ima onih koji pohađaju nastavu po redovitom programu, ali i onih koji pohađaju nastavu po posebnom programu – izreferirao nam je ravnatelj Zupanc, dodavši kako Centar trenutno ima 51 zaposlenog djelatnika te 10 pomoćnika u nastavi.

Nedostatak prostora

Djeca koja pohađaju nastavu u topličkom Centru za odgoj i obrazovanje dolaze s područja čitave Krapinsko – zagorske županije, a jedan manji broj dolazi i s rubnih dijelova Zagrebačke županije. Što se tiče smog prostora Centra, on je, kaže Zupanc, već godinama nedostatan, a i pomalo neadekvatan za moderne pedagoške standarde. -Mi već nekoliko godina signaliziramo Županiji kao osnivaču da imamo nedostatak prostora i u tom pogledu Županija nam je financijski pomogla da prostore prilagodimo za sam rad, odnosno za odvijanje nastave. Tako smo već negdje 2020. godine počeli razgovarati o dogradnji postojeće zgrade, no, došlo se do zaključka da to ne bi bilo funkcionalno, ni primjereno. I onda smo samo adaptirali postojeći prostor i zaključili da nam je potreban novi, kvalitetan prostor koji ima apsolutno sve sadržaje predviđene po državnom pedagoškom standardu, ali da pri tome razmišljamo čak i o nadstandardu, kako bi učenici dobili što primjereniji prostor za svoje školovanje, kao i za boravak tijekom dana, budući da su neki naši učenici u školi od 8 ujutro do 5 popodne u školi – rekao je Zupanc te naglasio kako se već tada krenulo u potragu za primjerenim zemljištem na području Krapinskih Toplica te se, prije kupnje ovog zemljišta, razmatralo više raznih opcija i razgovaralo s vlasnicima različitih parcela.

 

Traženje zemljišta

Tu se, kaže, posebno angažirala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je, inače, posebno vezana uz Centar za odgoj i obrazovanje, budući da je prije ulaska u politiku bila zaposlena upravo tamo, u tadašnjoj školi, kao profesorica i defektolog, odnosno, kako se to posljednjih godina službeno zove, edukacijski rehabilitator. – Moram priznati da smo se svi jako angažirali oko traženja adekvatne parcele. Naime, ono što je problem je da takav jedan centar, osim unutarnjeg prostora, mora imati i primjereni vanjski prostor, kao i parkiralište. Nemojmo zaboraviti da je mjesto na kojem je sada Centar prometno potpuno nedostupno i roditelji imaju velikih problema s dovoženjem i odvoženjem djece. Tim više što je riječ o djeci koja najčešće imaju i određene motoričke poteškoće tako da sama dostupnost takvoj ustanovi mora biti prometno riješena. Tako da je traženje parcele bilo usmjereno na to da ona bude dovoljno velika, a opet da bude što bliže samog centra Krapinskih Toplica. Naime, velika većina djece koja su polaznici škole u Centru, provodi ujedno i svoje različite terapijske ili rehabilitacijske postupke u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. Zato i jest važno da taj naš Centar bude i ostane u Krapinskim Toplicama te da bude u nekoj široj jezgri centra. Takvih parcela baš i nije bilo puno. Na kraju smo našli dvije, od kojih je jedna bila potpuno neadekvatna budući da se nalazi u gospodarskoj zoni. Ova druga je u zoni u kojoj će biti moguća izgradnja Centra i pristupilo se razgovoru s vlasnicima, pa su se provodile sve potrebne procedure, od procjene vrijednosti od strane sudskog vještaka i tome slično. I kad smo sve to napravili, sklopili smo predugovor o namjeri kupovine – ispričala nam je Jasna Petek.

 

Detalji kupoprodaje

Taj predugovor, pojašnjava Petek, bio je potreban za prijavu na natječaj iz kojeg su dobivena sredstva za izradu projekte dokumentacije. – Prema procjenama, ukupna vrijednost izrade projektne dokumentacije, od idejnog projekta, glavnog projekta, popratnih elaborata, ishođenja građevinske dozvole i izrade izvedbenog projekta je 268.533 eura, a mi smo za to dobili 241.679 eura bespovratnih sredstava. Preostalih 10% iznosa mora osigurati prijavitelj projekta, a to je Krapinsko – zagorska županija i taj iznos je 26.853 eura – informirala nas je Petek. Dodatne detalje o samoj kupoprodaji otkrila nam je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko – zagorske županije, Mirjana Smičić Slovenec. – Taj predugovor za kupnju zemljišta sklopili smo na način da je njime dogovoreno da, ukoliko na natječaju dobijemo sredstva za izradu projektne dokumentacije, krećemo u realizaciju kupoprodaje. Kao što je već napomenuo župan Kolar, predugovor je s vlasnicima zemljišta najprije sklopila Krapinsko – zagorska županija, no, s obzirom na to da je zemljište plaćeno iz decentraliziranih sredstava, koja se dodjeljuju samom Centru za odgoj i obrazovanje, onda je 30. prosinca 2022. godine upravo Centar sklopio ugovor s prodavateljem i eto, proteklog tjedna je Centar već dobio sudsko rješenje za upis vlasništva u zemljišne knjige. Vrijednost cijelog kupoprodajnog ugovora je 241.018,70 eura. Prije same kupoprodaje, Centar je naručio procjembeni elaborat vrijednosti zemljišta od strane ovlaštenog sudskog vještaka i, prema elaboratu, vrijednost zemljišta je iznosila 23,32 eura po četvornom metru. Mi smo na kraju zemljište kupili ispod te cijene, točnije, po 19,85 eura po četvornom metru. S obzirom da je zemljište površine 12.142 četvorna metra, mi smo ga sveukupno platili 42.132,74 eura manje od njegove procijenjene vrijednosti – ispričala nam je Smičić Slovenec.

 

Nove usluge

Nova zgrada koja će se graditi na kupljenoj parceli trebala bi imati između 4,7 i 5 tisuća četvornih metara korisne neto površine, što je oko dva i pol puta više nego što ima sadašnja zgrada Centra. No, tu nisu uračunati zidovi, komunikacije i ostali dijelovi, tako da će objekt koji će se graditi biti, svojim dimenzijama, poprilično impozantan na samom ulazu u Krapinske Toplice. U svakom slučaju, imat će oko 2 i pol puta veću površinu od one koju Centar za odgoj i obrazovanje sada ima na raspolaganju. -Prostori sadašnjeg Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice su premali za usluge koje Centar trenutno pruža, a kamoli za sve one usluge koje bi Centar mogao pružati, kada bi imao dovoljno prostora. Na primjer, mi unazad tri godine imamo u Centru djelatnost rane intervencije. To su terapijski, rehabilitacijski postupci s djecom od 0 do 3, odnosno od 0 do 7 godina i to s djecom koja imaju određene poteškoće u svom razvoju ili neki rizik. S tom ranom intervencijom se preveniraju kasnije moguće teškoće i problemi. To je izuzetno važna usluga koja na području Krapinsko – zagorske županije egzistira jednim dijelom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, a i naš Centar je unazad tri godine, posebno unazad godinu dana od kada ima i kabinet za ranu intervenciju, izrazito intenzivirao pružanje te usluge našim malim Zagorkama i Zagorcima kojima je takva usluga potrebna. Rad kabineta u potpunosti financira Krapinsko – zagorska županija, kao što je financirala i edukaciju svih djelatnika koji su radili i rade u tom kabinetu, a financira i njihove plaće. I to je samo jedna od usluga koje možemo još proširiti. Osim te usluge, s obzirom na svoje ljudske resurse, odnosno, stručni kadar koji ima, Centar može širiti svoje usluge koje su prvenstveno odgojno obrazovne, ali tu sigurno ima prostora i za širenje nekih usluga koje su po sadašnjoj zakonskoj regulativi socijalne usluge, a koje su itekako potrebne. Tu je sigurno i psihosocijalna pomoć za djecu kasnije kronološke dobi, kao i pomoć putem mobilnih timova za sve ostale vrtiće i škole na području županije. Dakle, Centar ima ljudske potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni, a koji bi se mogli iskoristiti izgradnjom jednog ovakvog novog i velikog Centra kakvog planiramo izgraditi – rekla je Petek, na koju se nadovezao i ravnatelj Zupanc te rekao kako se Centar već doregistrirao kako bi mogao pružati još jednu važnu uslugu, dakako, kad za to bude imao adekvatan prostor. – Riječ je o usluzi dnevnog boravka za mlade, starije od 21 godine. Naime, radi se o tome da dio naših učenika, kad navrši 21 godinu, ne može više ostati u sustavu, a na ovaj način bi ostali u sustavu. I interes roditelja za to je vrlo velik. – rekao je Zupanc.

Sudjelovanje Vlade RH

Što se tiče same vrijednosti čitavog projekta, ona za sada nije procijenjena i teško da će se i približno moći procijeniti sve dok se ne izradi sva projektna dokumentacija. Stoga nitko od naših sugovornika nije želio spekulirati o mogućem iznosu, tim više što je riječ o specifičnoj ustanovi koja zahtjeva specifičnu opremu, ali i kvalitetne popratne sadržaje. No, Jasna Petek nam je otkrila kako je Vlada RH obećala financijski sudjelovati u izgradnji i opremanju novog objekta. – Izgradnju takvih centara i takvih ustanova financira prvenstveno Republika Hrvatska jer po Zakonu o odgoju i obrazovanju je to ingerencija države i onda regionalne, odnosno, lokalne samouprave. I za posljednjeg boravka premijera Plenkovića ovdje kod nas u Županiji, mi smo njemu i njegovom timu prezentirali naše strateške projekte, od kojih je jedan i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Tada je premijer Plenković, zajedno s ministrom Fuchsom, kao i čitav njihov tim, pozitivno reagirao na ovu našu potrebu. Odnosno, vrlo su jasno rekli da razumiju potrebu i da imamo otvoren put za njihovu suradnju. Svi noviji takvi centri koji su građeni u drugim županijama građeni su zajedničkim snagama ministarstva i regionalne samouprave, na način da većina financijskih obaveza ide prema ministarstvu, a onda se svakako u to uključuju i županije. Očekujemo da će tako biti i kod nas – rekla je Jasna Petek.

Trajanje projekta

Na kraju, župana Željka Kolara pitali smo što će biti s projektom, odnosno, hoće li se od njega odustati ako Vlada iz nekog razloga odustane od pomoći i financijskog sudjelovanja kojeg je nagovijestila prilikom boravka premijera i ministra u Krapinsko – zagorskoj županiji. -Ja ne vjerujem u odustajanje od strane Vlade, ali se niti ne oslanjam samo na Vladu. Mi imamo europske fondove, imamo naša vlastita sredstva, ali kao što je naša obveza i odgovornost, tako je i obveza i odgovornost Vlade da taj novi centar sagradimo zbog naše djece. Mi smo si to postavili kao zadatak i mi ćemo to napraviti. Mislim da je realan rok za potpuni dovršetak ovog projekta između tri i tri i pol godine. Odmah sad u veljači raspisat ćemo javni natječaj za izradu projekte dokumentacije i uvjeren sam da ćemo do kraja godine, možda i nešto ranije, već imati pravomoćnu građevinsku dozvolu. Tako da vjerujem da ćemo, u dogovoru s Vladom, odnosno, s dva nadležna ministarstva, u proljeće iduće godine raspisati natječaj za izbor izvođača, a mislim da se takav objekt u nekih godinu i pol do dvije može izgraditi – rekao je Kolar. Na naše pitanje koja će biti namjena sadašnje zgrade Centra, nakon što se izgradi nova, odnosno, hoće li se ona ponovo vratiti Specijalnoj bolnici ili će se u njoj otvoriti neki novi sadržaji, župan je odgovorio vrlo kratko: 'Bit će to slatke brige!'.

Još članaka iz "Županija"

Facebook