Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija izdvaja novih 2,7 mil. kuna za timove hitne u Klanjcu i Konjščini, a Zavod dobio i novo vozilo vrijedno 900 tisuća kuna

Sve županije u Hrvatskoj za dodatne timove izdvajaju 10 milijuna kuna, a od toga 2,7 milijuna izdvaja KZŽ, dakle jednu četvrtinu. Apeliram da se taj problem mreže hitne medicine konačno riješi, rekao je župan


Župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić danas su u Budinščini potpisali 2,7 milijuna kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju rada Zavoda, a ujedno je predstavljeno i novo vozilo hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.

 

Kako je istaknuo ravnatelj Božić, vrijednost vozila je gotovo 900 tisuća kuna, odnosno samo vozilo je koštalo 650, a uz njega su nabavljeni i novi defibrilator u iznosu od 170 tisuća kuna i novi respirator te još neka oprema. Ravnatelj Božić ukratko se osvrnuo na prošlu godinu, istaknuvši da je prijavno – dojavna jedinica Zavoda primila 32.500 poziva, 26 posto ili 7.000 poziva više u odnosu na 2019. godinu.

 

- Imali smo 22 tisuće obrađenih pacijenata, od čega 14.000 na terenu, 8.000 u našim prostorima za reanimaciju. Bilježi se oko 500 pacijenata više putem intervencija. Što se tiče vremena odaziva, prosjek je bio 17 minuta za cijelu županiju, za oko 1 minutu više nego 2019., to pripisujemo oblačenju djelatnika prije izlaska na intervencije. Imali smo2100 intervencija vezanih za koronavirus, odnosno 15 posto od ukupnih intervencija – rekao je Božić, dodavši da je novo vozilo 18. u voznom parku Zavoda. – U prošloj godini su naša vozila napravila gotovo 600 tisuća km i prosječna starost voznog parka je 4,5 godina – dodao je Božić, koji je izrazio ponos djelatnicima Zavoda koji su bili na prvoj crti obrane vezano uz koronavirus i potres. – Hvala Županiji što vodi dobru brigu o svim dijelovima županije jer financiranjem ovih timova u Konjščini i Klanjcu, stanovnici tih područja dobivaju jednaku mogućnost preživljavanja i jednaku dostupnost hitne medicinske pomoći. Mi smo u pandemiji kroz prosinac i siječanj uveli uz timove T2 koji su inače preko dana u Konjščini i Klanjcu dodatnog liječnika, kako bi te intervencije skratili i pravodobno mogli pružiti zdarvstenu skrb – napomenuo je Božić.

 

Načelnik Budinščine Radovan Hercigonja zahvalio je županu te istaknuo da i Općina Budinščina ulaže u Dom zdravlja, zajedno sa Županijom.

 

Župan Željko Kolar napomenuo je da je, kada je bila rađena nova Mreža hitne, osnovni cilj bio da se svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije omoguće iste mogućnosti preživljavanja ako se dogodi kakva nesreća. - Zbog toga smo odlučili da timove T2 u Klanjcu koji pokrivaju grad Klanjec i općine Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Tuhelj i Kumrovec i te u Konjščini koji pokriva Konjčšinu, Hrašćinu i Budinščinu, financiramo i tako smo stvorili najbolju mrežu hitne u Hrvatskoj. Sve županije u Hrvatskoj za te dodatne timove izdvajaju 10 milijuna kuna, na nacionalnoj razini, a od toga je 2,7 milijuna izdvaja KZŽ. Dakle, jednu četvrtinu od ukupnog iznosa koji županije izdvajaju izdvaja KZŽ – naglasio je župan, dodavši da se nada da taj podatak neće dugo stajati.

 

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1.1.2019., nakon toga je trebao napraviti novu mrežu, ne samo hitne, nego i novu mrežu primarne zdravstvene zaštite i ostalih dijelova zdravstva, što na žalost mi do danas nismo dočekali. Ako izračunate 2019., 2020., sada 2021., to je preko 7,5 milijuna kuna koje je Županija uložila u timove T1 u ova dva punkta, da bismo im stvorili iste uvjete kao što imaju i ostali dijelovi županije. Smatram da je to dobar potez i da su to ljudi koji žive na ovim područjima zaslužili, no nije logički da mi izdvajamo jednu četvrtinu od ukupnih sredstava koja se izdvajaju u RH. Pozivam, apleiram, molim, tražim da se konačno riješi taj problem, s velikom željom i nadom da ove godine zadnji puta ta 2,7 milijuna kuna moramo izdvajati za punktove u Konjščini i Klanjcu i da će oni od sljedeće godine biti punktovi T1 u mreži. Mi ćemo tih 2,7 milijuna kuna i dalje ulagati u zdravstveni sustav, nećemo te novce preusmjeriti u nešto drugo – napomenuo je župan.

 

Što se tiče ambulante u Budinščini, u drugom mandatu Županija je uložila 245 tisuća kuna u uređenje ambulante. - Jedan dio je bio za izmjene vanjske stolarije, 75.000 kuna, zatim novi uređaj za dentalnu medicinu te uređenje sanitrarnih čvorova. Slijedi nam energetska obnova zgrade, s obzirom da su se stekli uvjeti da krenemo u taj projekt, vjerujem da ako će se natječaji odvijati tempom kako smo dobili tu indikativnu listu, moglo bi se realizirati već ove godine – rekao je Kolar, uputivši na kraju zahvalu svim djelatnicima Hitne medicinske pomoći na sjajno odrađenom poslu u 2020. godini.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program