Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija i REGEA nabavile 5 električnih bicikala: 'Brže ćemo obavljati svakodnevne poslove i uz to čuvati okoliš'

Ukupna investicija je 68.000 kuna. REGEA je za nabavu ovih bicikala aplicirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40 posto sredstava, a ostatak su vlastita sredstva REGEA – e


U Krapini je danas održano središnje županijsko obilježavanje Svjetskog dana obnovljivih izvora energije, sa ciljem pozivanja na veće korištenje dostupnog javnog prijevoza, modela carsharinga, ali i osobnih bicikala. Naime, Krapinsko - zagorska županija je u suradnji s REGEA-om nabavila za vlastite potrebe 5 električnih bicikala koji će služiti zaposlenicima Županije, Poduzetničkog centra KZŽ, Zagorske razvojne agencije te djelatnicima REGEA-e za prijevoz na sastanke umjesto dosadašnjeg korištenja automobila. Ukupna investicija je 68.000 kuna. REGEA je za nabavu ovih bicikala aplicirala na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40 posto sredstava, a ostatak su vlastita sredstva REGEA – e.

 

Budućnost održivog prometa
Ravnatelj REGEA – e Julije Domac istaknuo je da se danas, na Svjetski dan obnovljivih izvora energije, u Krapini pokazuje budućnost održivog prometa. - Pokazujemo kako treba promišljati promet u Krapinsko – zagorskoj županiji. Navikli smo već da mnoge stvari radimo po prvi puta u Hrvatskoj i uz bok smo najboljima u Europi. Električni bicikli s kojima danas uspostavljamo mrežu prometa između županijskih institucija u Krapini i Energetskog centra Bračak u Zaboku, početak su puno veće mreže koja će slijediti u mjesecima koji dolaze. Simbolički smo ovom vožnjom pokazali kako se može prometovati i kako će trebati prometovati. Svjedoci smo da porast električne mobilnosti, ne samo bicikala, već i osobnih i teretnih vozila u Europi bilježi dvoznamenkaste brojke, a u Hrvatskoj kroz sredstva koja su najavljena i u Planu za oporavak i Operativnom programu očekujemo jedan investicijski val kojim će se i u Hrvatskoj ovakva vozila i promatala viđati sve češće – istaknuo je Domac.

 

U Zagorju volimo bicikle
-U Zagorju volimo voziti bicikle, a zbog blizine naših institucija, kako bi se što kvalitetnije povezli, a i kroz vid zaštite okoliša, jako nas veseli da smo dobili prvi bicikl i da je to samo početak u priču vezanu uz zaštitu okoliša – rekla je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Martina Jantol Županić.

 

Zeleno i digitalno
Zamjenica ravnateljica Zagorske razvojne agencije Helena Matuša istaknula je da su zeleno i digitalno apsolutni prioriteti EU i Hrvatske u narednom razdoblju. - Krapinsko – zagorska županija sa svojim institucijama prati takve napredne ideje i ulaganja. Ono što danas vidimo kroz tu mrežu bicikala koja će se razvijati su mogućnosti i za naše gradove i općine. Povezivanje gradova i općina kroz određene bike shering modele sigurno je vid stvaranja mobilnosti i povezivosti između gradova i općina, pogotovo u našoj županiji i među ruralnim područjima. Drago mi je da je ZARA također dio ovog projekta te da svojim djelatnicima omogućuju brže kretanje s jednog dijela grada u drugi i povezivanje institucija kako bi se svakodnevni poslovi mogli brže, kvalitetnije i ekološki učinkovito obaviti – napomenula je Matuša.

 

Minimum napora, velika brzina
Župan Željko Kolar rekao je da je danas napravljen prvi korak u formiranju mreže povezivanja županijskih institucija električnim biciklom. - Oduševljen sam, nevjerojatno je kako je potreban minimum napora da se postigne vrlo velika brzina. Za ove udaljenosti koje su po nekoliko kilometara između naših ustanova, neprihvatljivo je i nepotrebno paliti automobil i voziti se iz Poduzetničkog centar ili ZARA – e u Županiju osobnim automobilom – rekao je Kolar. - Čekamo novi natječaj jer je uvijek dobro uzeti 40% bespovratnih sredstava. No, mi ćemo i vlastitim sredstvima popunjavati tu mrežu. Pozivam i ostale kolege koji imaju slične mogućnosti da se priključe u jedan takav projekt. U dvorištu županije slijedi punionica za električne automobile i nabava prvih e - vozila za male tura unutar županije za naše stručne službe. Sve je to naš doprinos zaštiti okoliša i smanjivanju emisije CO2 – rekao je Kolar. Pohvalio je Domca i njegovu ekipu jer su zahvaljujući REGEA – i bili prvi u Hrvatskoj koji su 2009. napravili strategiju održivog korištenja obnovljivih izvora energije i fotonaponskih panela na OB Zabok.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program