Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJA DODIJELILA BESPOVRATNE POTPORE] Uzgajivači kupuju opremu za valjanje malih purića i materijal za ograđivanje prostora

Pravo na potpore ostvarilo je 18 OPG-ova, a potpore će iskoristiti za kupnju opreme za valjanje malih purića te za kupnju materijala za ograđivanje prostora za ispašu i držanje. Ukupno je dodijeljeno 228.954,49 kuna, a potpore su iznosile od 3.300 kuna do 35 tisuća kuna.


Zagorski uzgajivači purana su danas na OPG-u Marijo Filipović u Zlatar Bistrici potpisivali  ugovore sa županom Željkom Kolarom preko kojih su ostvarili pravo na bespovratne potpore Krapinsko-zagorske županije po Natječaju za potporu za poboljšanju uvjeta zagorskog purana u 2019. godini. Pravo na potpore ostvarilo je 18 OPG-ova, a potpore će iskoristiti za kupnju opreme za valjanje malih purića te za kupnju materijala za ograđivanje prostora za ispašu i držanje. Ukupno je dodijeljeno 228.954,49 kuna, a potpore su iznosile od 3.300 kuna do 35 tisuća kuna. Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ  pojasnila je kako je na natječaj pristiglo 19 prijava, a sredstva u iznosu 60 posto od ukupne investicije  korisnicima su dodijeljena isključivo za kupnju inkubatora i materijala za ograđivanje prostora jer cilj da se zagorski puran uzgaja po specifikaciji, a to je da mu bude osigurana minimalna vanjska površina od pet kvadratnih metara.

Marijo Filipović na čijem su gospodarstvu potpisani ugovori rekao je kako je za dodijeljena sredstva ogradio površinu za držanje i pašu purana te kupio opremu za valjanje purića. Prošle godine držao je 100 komada, ove godine proširio je brojku na 300. Od Krapinsko – zagorske županije dobio je  ipotporu od 100 kuna po kljunu čime si je, kaže, pokrio troškove.  

Najveći iznos potpore ostvarila je Ankica Grden iz Gusakovca koja drži 130 pura, a cilj im je dosegnuti brojku od 500 komada. Sve purane prodaju na seoskom gospodarstvu Lojzekova hiža, i još im nije dosta. Poticajna sredstva im puno znače jer su ulaganja potrebna, posebno u ogradi i novom jatu, rekla je uzgajivačica Grden.

 Župan Željko Kolar rekao je kako je za ovu mjeru u proračunu bilo osigurano 100 tisuća kuna, ali je prilikom potpore za sam uzgoj obećao da će svi koji se prijave na natječaj sredstva i dobiti.  - S obzirom da je to 18 OPG-ova i na vrijednost njihovih investicija donijeli smo odluku na povećanje sredstva u iznosu od 228 tisuća kuna. Time smo zaokružili trogodišnji ciklus uzgoja i poboljšanja uvjeta zagorskog purana. U tri godine isplaćeno je ukupnp dva milijuna 226 tisuća za 114 korisnika –  zadovoljno je prokomentirao Kolar, konstatiravši da je mjera bila uspješna te da je uspjela vratiti zagorskog purana ne samo u dvorišta i na  livade, već i na stol. Najavio je i novi trogodišnji ciklus koji dogovara sa proizvođačima, a plan je s puranom izaći na europsko tržište s duplo većom cijenom. Za ovu mjeru Krapinsko – zagorska županija dobila je pohvalu od Ministarstva poljoprivrede.

Načelnik Zlatar Bistrice, ujedno i član Županijske skupštine Žarko Miholić čestitao je uzgajivačima na dobivenim poticajnim sredstvima, pohvalivši ih što su se odlučili baviti ovakvom vrstom proizvodnje, koja je kvalitetna,ali isto tako i vrlo zahtjevna i rizična te zahtjeva puno rada.  – Ono na što sam ponosan je to da je Općina Zlatar Bistrica u dalekoj prošlosti bila vrlo važno čvorište i mjesto za skupljanje purana, odakle je on  išao na vanjsko tržište. Iz tog je razloga i na našem grbu puran – pojasnio je Miholić, pohvalivši i KZŽ na čelu sa županom Kolarom što su uspjeli zagorskog purana pretvoriti u brend.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog zimskih uvjeta, pro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program