Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: 'ZARA je do sada osmislila, provela i nadzirala 236 projekata u vrijednosti milijardu i 185 milijuna'

'Ovdje se ništa ne događa slučajno već strogo planski s jednom jasnom vizijom rada razvojne agencije, a kroz njen rad i viziju razvoja Krapinsko – zagorske županije. Raste i proračun agencije, a pada financiranje Županije, rekao je župan Kolar


Na konferenciji za novinare u Krapini predstavljen je pregled aktivnosti Zagorske razvojne agencije u 2020. godini i planovi za 2021. godinu.

 

Zamjenica ravnateljice Helena Matuša istaknula je da ZARA kao javna ustanova djeluje od 2018. godine, i to u tri razvojne vertikale. - Prva se odnosi na pripremu i provedbu EU projekata i projekata koji se financiraju nacionalnim sredstvima, druga na strateško planiranje KZŽ, a treća na interni razvoj ljudskih kapaciteta – pojasnila je Matuša te dodala da je tijekom prošle godine ZARA pripremila 67 projekata u vrijednosti preko 80 milijuna kuna. -  Što se tiče provedbe projekata koji su financirani sredstvima EU, prošle godine pratili smo 38 projekata vrijednosti preko 216 milijuna kuna. Bitno je da, osim što pružamo usluge praćenja projekata za KZŽ, županijske institucije, gradove i općine i različite udruge s područja županije, ZARA je i partner ili nositelj projekata koji se financiraju sredstvima EU. Tijekom 2020. godine bilo smo nositelj projekta Ride&Bike te projekta Uživam tradiciju. Vrlo važan projekt je Znanjem za europsko zajedništvo putem kojeg se ZARA i financira u iznosu preko 85%,  zatim projekt Enter kojem smo također nositelji, a kao partneri djelujemo u projetima Zagorje – ABECEDA prirode i BEIF – nabrojila je zamjenica ravnateljice. Dodala je da je ZARA koordinirala Strategiju razvoja KZŽ i obavljala poslove regionalnog koordinatora, a pokrenula je izradu dva važna dokumenta, Strategije digitalizacije KZŽ te Strategije razvoja ljudskih potencijala KZŽ. - Što se tiče poticanja urbanog i ruralnog razvoja, sudjelujemo kao glavni dionik u izradi Strategije urbane aglomeracije grada Zagreba te smo uspostavili mrežu lokalnih koordinatora u svakoj JLS. Tajništvo smo Partnerskog vijeća za tržište rada, vodimo tematsku skupinu za cijeloživotno učenje pri Savezu Alpe – Jadran te smo član Europskog udruženja razvojnih agencija – rekla je Matuša. U 2020. godini koju je obilježila pandemija, intenzivirali su aktivnosti vezane uz provedbu europskih projekata. - Niti jedan projekt kojem je ZARA pružala savjetodavnu pomoć, bila partner ili nositelj, nije stopirao svoje aktivnosti, kasnio ili bilježio negativne financijske posljedice vezane uz pandemiju – istaknula je Matuša.  Iz europskih izvora financiraju se preko 80 posto, udio Županije u općim prihodima i primicima je na razini 12 posto, kroz revolving kredit za podmirivanje tekućih troškova koji nastaju po europskim projektima 6 posto te vlastitih prihoda imaju manje od 1 posto, pošto ZARA kao javna ustanova ne provodi aktivnosti na tržištu, odnosno njihove su usluge besplatne za kranje korisnike.

 

'U narednom razdoblju ZARA ponovno će djelovati u tri vertikale, jednu smo nazvali strateški laboratorij, druga se zove projektna klinika koja je garancija uspješnog projekta, a treća kreativan parner. Krećemo u finalizaciju Plana razvoja KZŽ, u planu je izrada akcijskog plana vezano za gospodarstvo i za ruralni razvoj te faza 2 strategije digitalizacije, gdje je ZARA jedina institucija iz Hrvatske koja je uspjela dobiti tehničku pomoć INTERREG EUROPE programa. Nastavljamo s izradom Strategije urbane aglomeracije grada Zagreba koja će biti temelj za povlačnje sredstva iz ITU mehanizma. Što se tiče projektne klinike, pripremit ćemo minimalno 30 projekata, pratiti minimalno 50, održati dva seta edukacija, želimo uspostaviti interni sustav upravljanja projektima – pobrojila je Helena Matuša planove. Nastavila je da je važno  naglasiti  da je u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom koja preuzima na sebe veliku odgovornost posredničkog tijela razine 1 u provedbi Fonda solidarnosti za Krapinsko – zagorsku županiju, ZARA će postati ono operativno tijelo, dakle posredničko tijelo razine 2 za kontrolu provedbe projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti. To su tzv. delegirane funkcije. Ono što je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje SAFU Ministarstvu regionalnog razvoja tako će i ZARA postati takvo operativno tijelo za naše projekte u sektoru obrazovanja odnosno obnove od potresa. Dakle, Fond solidarnosti se usmjerava na obnovu od potresa gdje je Županija preuzela na sebe pripreme i provedbe projekata u sektoru obrazovanja. Također, tijekom 2021. godine nastavljamo s edukcijom i jačanjem našeg tima tako da ćemo 13 djelatnika uputiti na  vrlo stručne edukcije. Također radimo sve više na identifikaciju i mjerenju društvenog učinka kojeg ZARA  posredno zapravo čini svojim aktivnostima tako da ćemo zapravo i postati član UN Global Compact mreže kojim ćemo uz financijsko izvještavanje uvesti upravo i sustav izvještavanja o društvenim učincima, a u postupku je i ishođenje Marfos certifikata odnosno određenog seta aktivnosti kojeg će Zagorska razvojna agencija provesti u  skladu s modernim načelnima usklađivanja poslovnog i privatnog života svih naših djelatnika.  Također nastavljamo biti član Europskog udruženja razvojnih agencija gdje ćemo upravo sljedeći tjedan sudjelovati na razini EU na umrežavanju s drugim razvojnim agencijama te ćemo uspostaviti suradnju s visokoobrazovnim institucijama. Ono što je tu važno za naglasiti je da već imamo potpisane sporazume s  Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina te tri njihove studentice upravo vrše praksu u ZARi te smo potpisali i Sporazum o suradnji sa  Sveučilištem Wern i uz tu suradnju verificiramo zajdničke projekte koje ćemo zajedno s njima identificirati, a ciljamo upravo na zagorske studente na  tim sveučilištima, veleučilištima kako  bi obavljali praksu i kroz određene projektne klinike zajedno s nama razvijali projekte, rekla je Matuša.

 

Župan Željko Kolar  rekao je da smo stvorili top razvojnu agenciju, a to je objektivno mišljenje svih partnera, dionika koji zajedno rade na  izradi i provedbi EU projekata, svih gradova i općina i udruga Krapinsko – zagorske županije koji koriste usluge Zagorske razvojne agencije. 'Naša razvojna agencija se financira samo s dva izvora: iz EU sredstava i proračuna Krapinsko – zagorske županije i tu se pokazalo koliko je Županija bitna kroz svoje institucije za razvoj općine  i gradova na našem području, a pogotovo malih općina i gradova koji nemaju ljudskih kapaciteta kako bi mogli pripremiti i aplicirati europske projekte i nakon toga ih pratiti do konačnog njihovog završetka, ali i onaj period od pet godina kad morate pratiti provedbu projekta i kada je moguće da u bilo kojem trenutku dobiti inspekcijski nalaz i da vas se još uvijek penalizira ako se ne provodi  u skladu s natječajem koji je bio raspisan' , rekao je župan Željko Kolar. Govorio je i o brojkama, pa je tako 1018. na radionicama sudjelovalo 568 ljudi. Naravno da je zbog pandemije u 2019. brojka nije za uspoređivati, ali gledajući broj klijenata on je rastao bez obzira na pandemiju, a i broj projekata u 2020. godini je bio 70, što znači da nije bilo velikog pada, ali nije bilo ni natječaja. 'Manji broj natječaja je zapravo jedini faktor koji je utjecao na manji broj projekata s time da smo u 2020. godini radili strateške dokumente, ali je vidljivo da pratimo financijsku omotnicu i kako pratimo ono što radi država i kako pratimo strateške projekte kontinuirano. Ovdje se ništa ne događa slučajno već strogo planski s jednom jasnom vizijom rada razvojne agencije, a kroz njen  rad i viziju razvoja Krapinsko – zagorske županije. Raste i proračun agencije, a pada financiranje Županije i stalno ćemo se držati oko 15, 12, 13 posto, ovisno o tome kako će biti natječaji s time da šest novozaposlenih djelatnika koji s ovog europskog programa se financiraju s 90 posto, a deset posto sufinancira Krapinsko – zagorska županija direktno. Bitno je i provedbeno tijelo 2 za Fond solidarnosti ne može se financirati iz europskih programa tako da će ta dva djelatnika koja će raditi  financirati direktno Krapinsko – zagorska županija iz proračuna, a KZŽ će biti provedbeno tijelo 1, rekao je župan Kolar.

 

Istaknuo je da kako pada sufinanciranje Županije, tako raste sufinanciranje europskih fondova, ove godine  planiramo biti na 83 posto. Projekti koje je osmislila, provela i nadzirala Zagorska razvojna agencija je od 2018. do 2020. godine je 236 projekata u vrijednosti milijardu i 185 milijuna.  Od toga je u pripremi 15, prijavljeno 56, odbijeno 38, u provedbi 64 i realizirano 44 – to su odlično pokazatelji. Projekata Krapinsko – zagorske županije je 25, naših institucija i udruga  gdje je KZŽ partner još 79, a projekti gradova i općina 132, prosječno četiri po općini gradu. U svakom slučaju je vidljivo da vrlo dobro povlačimo sredstva uz europskih fondova i da pratimo naše strateške programe korz naše strateške projekte i da su oni vidljivi u bilo kojem segmentu poslovanja Krapinsko – zagorske županije. Kad se vidi proračun točno se vide kapitalni projekti i način financiranja i tko ih vodi, tko ih je osmislio i koji je njihov krajnji cilj. Kroz Razvojni sporazum, Mehanizam za oporavak i otpornost, Aglomeraciju Grada Zagreba, kroz Fond solidarnosti za očekivati je da će proračun KZŽ u sljedeće četiri godine kontinuiran rasti s provedbom novih projekata jer smo na neki način osiguranjem projektne dokumentacije i sa strateškim projektima zapravo  osigurali dio projekata koji će se provoditi. Naravno da ne možete uvijek realizirati sve projekte koje ste si isplanirali, a čak da se u ovom trenutku odobre svi projekti koje imamo u tako kratkom vremenu ne bi mogli osigurati vlastita sredstva, ali ne samo mi  već nema ni jedne jedinice lokalne samouprave koja bi to mogla. Zbog toga smo se jasno opredijelili za strateške projekte, odredili njihovu važnost za Krapinsko – zagorsku županiju i tak ćemo  ih pokušati i realizirati kroz razvojni sporazum. Imamo u ZARI skup mladih, obrazovanih, ambicioznih ljudi punih znanja, volje i energije koji mogu i hoće voditi razvoj Krapinsko – zagorske županije u sljedećem  razdoblju. Ograničit ćemo se na financijsku omotnicu 2021. – 2027. plus tri godine do kad je to na državnom nivou, ali i strateški plan Krapinsko – zagorske županije koji je  još uvijek u izradi s našim partnerima. Već smo ga bili spremni završiti, ali s obzirom da kasni na nacionalnoj razini, morali smo i mi pričekati, rekao je župan Kolar.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program