Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan: Imamo tri bolnice i dovoljno kapaciteta pa nema potrebe za šatorima. Od ponedjeljka i covid odjel u Krapinskim Toplicama

Za sada o šatorima ne razmišljamo. Kada bi došli do tog scenarija, to bi značilo da imamo 300, 400 zaraženih dnevno, a vjerujem da se to neće dogoditi, to bi značilo kompletan raspad zdravstvenog sustava, ne samo na području KZŽ, već cijele Hrvatske.


Na covid odjelu Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama imamo 60 kreveta, u OB Zabok na 80 posto smo kapaciteta i ako se ovako nastavi u sljedeća dva tjedna, mi nećemo imati kud s pacijentima. S obzirom da se to ne može, neće i ne smije dogoditi, dao sam nalog u SB Krapinske Toplice da pripreme covid odjel koji će biti spreman od ponedjeljka za primanje srednje teških pacijenata, kako bi se rasteretila OB Zabok, dok se u Stubičkim Toplicama kapaciteti mogu povećati za još 30 kreveta – rekao je župan Željko Kolar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ.

'Ako treba predložit ću strože mjere'
Župan je rekao i da je jučer na sastanku s premijerom dogovoreno da će Stožer danas predložiti niz novih mjera koje će biti strože od postojećih. - Ako ću procijeniti sa Stožerom i našim liječnicima da te mjere nisu dovoljno učinkovite, da prekinemo ovaj trend broja zaraženih na području KZŽ, ja ću bez pardona, zatražiti strože mjere – naglasio je župan.


Nova oprema
U OB Zabok imamo 78 pacijenata, a službeno 75 kreveta. Danas su stigla dva nova respiratora. - Mi smo od početka covida kupili opreme za OB Zabok za 925.000 kuna: 4 respiratora, tri instrumenta za visoki pritok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. Međutim, to nije dovoljno, tako da sam ja donio odluku o nabavku novih pet novih aparata za praćenje životnih funkcija i pet aparata za visoki protok kisika jer praktički svim pacijentima koji su u OB Zabo je potreban kisik, a svaki dan između 11 i 13 pacijenata je respiratoru. I očigledno da ove mjere koje su kod nas u županiji bile strože od mjera koje je donio Nacionalni stožer nisu dovoljne – izjavio je župan Kolar na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite KZŽ.

Pitanja
Župan Kolar istaknuo je da imamo sreću da na području naše županije imamo tri bolnice, OB Zabok i specijalne bolnice u Stubičkim i Krapinskim Toplicama, pa imamo dovoljno kapaciteta da se ne trebaju postavljati vojni šatori. – Zatraženo je preko nacionalnog Stožera da se aktivira i jedan odjel u Specijalnoj bolnici Krapinske toplice kao covid odjel. Za sada o šatorima ne razmišljamo. Kada bi došli do tog scenarija, to bi značilo da imamo 300, 400 zaraženih dnevno, a vjerujem da se to neće dogoditi, to bi značilo kompletan raspad zdravstvenog sustava, ne samo na području KZŽ, već cijele Hrvatske. Kada smo imali proboje u bolnice, sve smo rješavali vlastitim snagama. 11 medicinskih sestara iz Krapinskih Toplica je na ispomoći kolegama u Međimurju – odgovorio je na pitanje novinara župan Kolar.


O mogućnostima lockdowna
O mogućnosti lockdowna, župan je rekao da iz onoga što govori premijer, klasični lockdown nije dio scenarija. - Mi smo već djelomično bili u nekoj vrsti lockdowna jer nam je ušao virus u pojedine proizvodne pogone, to je bilo u velikim firmama, no više se ne događa. Loše je da je virus ušao u 13 socijalnih ustanova, pa smo zato imali povećan broj pacijenata u viskoj životnoj dobi s popratnim bolestima koje su dovele do veće smrtnosti. Nadam se da smo došli do kraja tog rasta – komentirao je Kolar.

30 posto zaraženih
Što se tiče testiranja, kaže da se testira jednako ili više nego prije. – Jučer smo uzeli 517 uzoraka, a imamo 167 zaraženih, što je oko 30 posto. Nismo smanjivali broj testiranja nego povećali, a uveli smo i 1000 testova koje smo podijelili na punktove Hitne zbog prevencije. Preko Zavoda za javno zdravstvo brzi testovi kreću najkasnije idući tjedan – kaže župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni.  Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su: -DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca); -ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program