Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠILA OBNOVA OŠ K. Š. GJALSKOG: 'Očekujemo energetsku uštedu od 59 posto'


Nedavno je završila energetska obnova Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, a tim su povodom zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te voditelj projekta REGEA-e Miljenko Jagarčec obišli školu.

Škola je izgrađena 1985. godine, a proteže se na gotovo 6 tisuća kvadratnih metara. Radovi energetske obnove su obuhvaćali zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog plinskog sustava grijanja te povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova.

Ukupna vrijednost projekta (s PDV-om) iznosi 8.019.593,60 kuna. Krapinsko-zagorska županija je ostvarila 4.792.530, 20 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te još 2.505.192,44 kune bespovratnih sredstava iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a 721.870,96 kuna izdvojila je iz vlastitog proračuna.

Voditelj projekta Miljenko Jagarčec rekao je nešto više o samoj energetskoj obnovi. - Postavljeno je visokoučinkovito plinsko grijanje. Razlika je u tome što su postojeći plinski kotlovi u školi bili izgrađeni 1979. godine, njihova je ukupna efikasnost bila manja od 70 posto, a ovo što je ugrađeno je najnoviji model od ovala ultragas 700 d. To je blok kotao kondenzacijski i njegova ukupna efikasnost je ukupno gotovo stoposto, a čak i više od toga budući da se efikasnost računa na donjoj ogrjevnoj vrijednosti, a ovaj kotao iz dimnih plinova nakon cjelog procesa sagorijevanja kondenzira vodenu  paru i povuče još dodatnu toplinsku energiju - objasnio je Jagarčec dodajući kako je razlika u efikasnosti prijašnjeg i sadašnjeg sustava toplinskog grijanja preko 40 posto.

- To se može izračunati na projektnom nivou, a isto tako to se vidi na način kako ova škola i sve škole u Krapinsko-zagorskoj županiji prate potrošnju kroz nacionalni sustav za potrošnju energije gdje se svaki mjesec upisuju računi i vidi se potrošnja te se potom vidi veliki pad potrošnje nakon energetske obnove, a točan rezultat će se viditi nakon nadolazeće sezone grijanja - dodao je Jagarčec.

Zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek rekla je kako su Gradu Zaboku presretni što je škola dobila novo ruho. - Cijelo ulaganje će se pokazati nakon zime kao što je rečeno, a slijede radovi na unutarnjem uređenju - rekla je Đurek dodavši kako Grad Zabok kao jedinica lokalne samouprave ima odličnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom. - Napravila se i Područna škola u Martinišću prošle godine, zajednički sufinanciramo u sufinanciranje radnih bilježnica i radnih materijala za sve učenike škole koja je najveća u županiji ima 743 učenika po zadnjem broju - napomenula je Đurek i dodala kako Grad Zabok financira dvije učiteljice u produženom boravku i sufincira školu plivanja, školske kuhinje i dr. - Uskoro će biti i otvorenje skate parka iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog te zajedno s ravnateljem školem Tomislavom Polanovićem i Županijom nastojimo da škola svojim sadržajima bude primjerena za učenike.

Župan Kolar osvrnuo se na dosadašnje projekte energetskih obnova na području županije.

- Završili  smo s završetkom energetske obnove Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku te smo završili prvu fazu energetske obnove osnovnih škola u Humu na Sutli i Pregradi. U drugoj fazi energetskih obnova škola su škole u Gornjoj Stubici, Đurmancu i Kumrovcu,  a trećoj fazi energetske obnove su osnovna i srednja škola u Konjščini i Srednja škola Bedekovčina - rekao je Kolar i dodao kako je danas u tijeku uvođenje radova u posao osnovnih škola u Kumrovcu i osnove škole u Đurmancu dok su u osnovnoj školi u Gornjoj Stubici radovi u tijeku.

- Što se tiče Srednje škole Konjščina i Osnovne škole Konjščina, završen je postupak javne nabave i sada smo u ocjeni pristiglih ponuda i vjerujem da ćemo u rujnu potpisati ugovore s izvođačem radova. Ponuda koja je veća od 2 milijuna kuna od procijenjene vrijednosti pristigla je za Osnovnu školu Bedekovčina i donijeli smo odluku da ćemo nju prekinuti - objasnio je Kolar dodavši da kada će biti završen ovaj ciklus vrijedan preko 60 milijuna kuna da će se stvoriti puno bolji uvjeti za rad nastavnika i nastavnica te učenika i učenica u tim školama.

- Imat ćemo znatne uštede na školama. Ovdje u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog imat ćemo uštede nakon enegetske obnove, nove fasadne ovojnice i stolarije i visokoučinokovitog plinskog sustava. Očekujemo uštede na razini od 59 posto što je za najveću osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije jako značajno - istaknuo je Kolar i pritom se osvrnuo i na promjenu rasvjete u školi koja je napravljena prije same energetske obnove, jer kako je kazao, je pronađen jako dobar model za to. - Nakon škole u Zaboku, promijenila se rasvjeta u Donjoj Stubici, dok se u ovoj energetskoj obnovi u Pregradi i Humu na Sutli sad išlo u promjenu rasvjete. Sve škole čija je u tijeku energetska obnova ili koja će se obnavljati, imat će kompletnu izmjenu rasvjete - rekao je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog zimskih uvjeta, promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s polupr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program