Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZAVRŠEN PROJEKT 'FRISCO 2.1.]: 'Rizik od poplava sveli smo na minimum, a sada je vrijeme za razvijanje turizma'


Danas je u Termama Olimia održano obilježavanje završetka prve faze projekta Frisco. Riječ je o projektu koji je usmjeren na smanjenje rizika od poplava na prekograničnim slivovima Dragonje, Kupe, Sutle, Bregane i dijelova prekograničnih slivova Drave i Mure koji se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014-2020. FRISCO1 je prvi odobreni strateški projekt u okviru Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014-2020 (INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska). Za projekt vrijedan 4.070.950 milijuna eura, Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 85% vrijednosti projekta (3.460.307,50 eura), a 15% vrijednosti projekta zajedno financiraju projektni partneri ( 610.642,5 eura).


Okupljenima se obratio Simon Zajc, slovenski ministar za okoliš i prostor rekavpi kako zahvaljuje Direkciji Republike Slovenije za vode, ali i Hrvatskim vodama na uspješno provedenom projektu. Ovim će se projektom, istaknuo je, dodatno zašttiti pogranična područja, ali dati im turistički značaj. Tomaž Prohinar, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode, rekao je da je riječ o projektu od velikoga značaja koji je uspješno izvršen u zadanim rokovima, a posebno je pohvalio suradnju s hrvatskim kolegama.


U ime Hrvatskih voda obratio se direktor Zoran Đurković. - Napravili smo jedan lijep posao. Ovaj projekt uputio nas je na zajedništvo te da zajedničkim radom možemo mnogo učiniti. Radimo puno projekata, i svi iz raznih razloga kasne, a ovdje je sve završeno na vrijeme i to mi je jako drago - istaknuo je Đuroković. Naglasio je kako više nema straha od poplava, a da je velika stvar i što projekt ide dalje u faze Frisco 2.2. i Frisco 2.3. te da će dobiti i turističku komponentu. Đuroković je pohvalio i dobru suradnju sa Slovenijom za koju je istaknuo da će se nastaviti i dalje. Sam je projekt pohvalila i zamjenica ministra Tomislava Čorića, Elizabeta Kos, kao i Nevenka Ribič, državna sekretarka u službi Vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku. Naglasila je kako će on donijeti pomoć u obrani kod poplava, sačuvati biološku raznolikost te razviti turizam.


Zamjenik župana Anđelko Ferek- Jambrek, koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije rekao je kako je projekt FRISCO jako vrijedan. – Projekti za međugraničnu suradnju su izvrsni. Ovim putem štitimo mještane s jedne i druge strane Sutle od poplava. Pokazali smo da kada postoji volja, da se sve može odraditi pa tako i ovaj projekt – istaknuo je Ferek-Jambrek dodajući kako mu je drago da je projekt u roku priveden kraju, a naglasio je kako su u njegovoj realizaciji doprinijeli i hrvatska i slovenska strana. – Druga faza koja će biti prijavljena je punjenje jezera te će to biti od velikog značaja za mještane koji žive nizvodno od brane - objasnio je Ferek-Jambrek.
Završnom događanju projekta Frisco 2.1. prisustvovali su i načelnik Hum na Sutli Zvonko Jutriša te načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Gorskom kotaru. Mogući su odroni.  Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić mpovremeno puše jak vjetar. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetim...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program