Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski HGSS odradio 30 potražnih akcija. Sve su uspješno okončane


HGSS Stanica Zlatar Bistrica u 2023. godini proslavila je desetu godišnjicu djelovanja. Ova godišnjica ima poseban značaj, jer je u svibnju 2023. godine svečano otvoren novi objekt u Zlatar Bistrici.

- Ovaj objekt je iznimno važan za naš rad, omogućava nam bolju interventnost, osigurava prostore za vozila i opremu, te za obavljanje vježbi i sastanaka, a prema potrebi i održavanje tečajeva i ispita na razini HGSS-a. Na otvorenju su sudjelovali pripadnici Službe iz čitave Hrvatske, na čelu s njezinim pročelnikom Josipom Brozičevićem. Tom prigodom naša Stanica bila je domaćin Vijeću stanica i Zboru spašavatelja HGSS-a koji se održao u prostoru hotela Kaj u Mariji Bistrici. Bila je to prilika da se našim pripadnicima, koji su u HGSS-u aktivni 10 godina, dodijele priznanja za njihovu aktivnost – rekao je Tomislav Zrinski ispred HGSS – a Zlatar Bistrica.

U protekloj godini HGSS Stanica Zlatar Bistrica odradila je više od 30 različitih akcija spašavanja, potražnih akcija i intervencija. Najkompleksnije su svakako potražne akcije koje mogu trajati i do nekoliko dana, a detaljno se pretražuje teren u potrazi za nestalim osobama. Sve su akcije u 2023. godini uspješno okončane. - Iako HGSS Stanica Zlatar Bistrica primarno djeluje na području KZŽ, neke od ovih aktivnosti odvijale su se i izvan njezinih granica, a tada smo surađivali sa pripadnicima HGSS-a iz drugih stanica. U slučaju zahtjevnijih akcija i elementarnih nepogoda na nekom području, domicilna stanica ima na raspolaganu resurse čitavog HGSS-a, odnosno svih njezinih 25 stanica sa preko 1200 pripadnika, a tu smo mogućnost u više navrata i sami koristili. Nije rijetkost da se, osim ljudi, spašavaju i životinje pa smo tako u 2023. godini odradili zahtjevnu akciju spašavanja psa sa litice. Spašavanje životinja uvijek sa sobom nosi povećani rizik za spašavatelje, jer su reakcije prestrašenih i ozlijeđenih životinja nepredvidive – kaže Zrinski.

Kroz godinu je odrađeno preko 20 dežurstava na različitim manifestacijama diljem KZŽ, ali izvan nje, pa su tako dežurali u NP Paklenica, NP Mljet, ali i na ljetnom helikopterskom dežurstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na dežurstvima se brine za sigurnost svih sudionika pojedinih manifestacija i sportskih događanja, ali i za sigurnost posjetitelja kojima su one zanimljive. Osim akcija i dežurstva, Stanica u godini odradi i različite vježbe. - Naši pripadnici sudjeluju na državnim vježbama HGSS-a zajedno sa pripadnicima ostalih stanica, zatim na staničnim vježbama gdje se ponavljaju specifične tehnike koje koristimo, a sudjelujemo i u vježbama CZ na području KZŽ. Velik broj vježbi otpada na vježbe koje služe za spremanje naših pripadnika za različite tečajeve, te za ispit za gorske spašavatelje i spašavatelje – dodaje.

Stanica broji 41 pripadnika. Od tog broja 15 je gorskih spašavatelja, 3 spašavatelja, a ostalo su članovi (pripadnici i suradnici) u različitim fazama obuke i na putu su prema stjecanju naslova gorski spašavatelj ili spašvatelj. - Gorski spašavatelj je naslov kojeg naši članovi stječu nakon što prođu Tečaj prve pomoći u neurbanim sredinama te četiri iznimno zahtjevna tečaja (Osnovni tečaj, Tečaj zimskih tehnika spašavanja, Tečaj ljetnih tehnika spašavanja, Tečaj speleo spašavanja), nakon čega svoje znanje moraju pokazati pred ispitivačima na cjelodnevnom ispitu, koji se sastoji od usmenog i praktičnog dijela. Pripadnici HGSS-a mogu se opredijeliti i za čitav niz specijalističkih tečajeva (vođenje potraga, upravljanje bespilotnim letjelicama, digitalna kartografija, rad sa psima, spašavanje na divljim vodama i poplavama i dr.). Svi pripadnici Stanice su volonteri – ističe Tomislav Zrinski.

Važno je za naglasiti da je HGSS, a samim time i Stanica Zlatar Bistrica temeljna operativna snaga Civilne zaštite, što je propisano Zakonom, pa stoga članovi djeluju u Stožerima civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, te općina i gradova koji su ih oformili. Stanica je zahvaljujući tome sudjelovala u projektu CRO-SI-SAFE kroz koji je nabavljena vrijedna oprema za spašavanje.

- Često na terenu surađujemo sa ostalim službama sustava – vatrogascima, policajcima te djelatnicima HMP, te im se ovim putem želimo zahvaliti na dobroj i kvalitetnoj suradnji. Pojedini članovi stanice angažirani su u odjelima i komisijama HGSS-a na nacionalnoj razini, kao i njegovim upravljačkim tijelima. U 2023. godini imali smo dobru suradnju sa sva 32 grada i općine, te naravno sa KZŽ, koja redovno prati i podupire rad HGSS Stanice Zlatar Bistrica, te na taj način brine za sigurnost i dobrobit svih ljudi na području Županije, i na tome smo im vrlo zahvalni – napominju iz Stanice.

Još članaka iz "Županija"

Facebook