Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORJE ZELENO: Otvorenjem Staze kroz krošnje započet će brendiranje zaštićenih područja KZŽ

Župan Kolar je kazao da je činjenica da od 2017. do 2020. proračun od 1,5 narastao do četiri milijuna kuna, a to se vidi kroz projekte


Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije na konferenciji za novinare predstavila je aktivnosti Ustanove tijekom prošle godine. Ustanova upravlja sa 17 zaštićenih područja te područjima ekološke mreže Natura 2000. Prošla je godina bila u znaku realizacije EU projekata. Jedan od važnijih je projekt projekt Zagorje ABECEDA prirode, sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kojem je Ustanova nositelj, a partneri su ZARA i Krapisnko – zagorska županija. Ukupna vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna.


Ustanova je u dijelu posjetiteljske infrastrukture izgradila i završila Stazu kroz krošnje, jedinstvenu stazu kojom je ovom zaštićenom području dodan novi sadržaj. - Važno je istaknuti da je staza prilagođena osobama s invaliditetom. Pisani sadržaji na pločama su dvojezični i na Braileovom pismu, a pristup stazi je moguć uz pomoć podizne platforme. Duž staze, u njenom podnožju, posađeno je 2000 perunika. Završene su tri zelene učionice, na Zelenjaku, u Risvici i na Strahinjčici te su za njih izrađeni radni listići za razrednu i predmetnu nastavu.

Promidžba i vidljivost

Tijekom 2020. u dijelu posjetiteljske infrastrukture provedena su dva postupka javne nabave, odnosno nabava usluge multimedija i radova za uređenje Centra ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a kroz dva ugovora naš Centar za prirodu dodatno će se urediti u smislu promocije i edukacije prirode naše županije – istaknula je Hršak. U dijelu promidžbe i vidljivosti, izrađeni su promotivni materijali, suveniri i izašla je knjiga o prirodi KZŽ. - 15 godina rada ustanove bio je i razlog da Ustanovi damo novi vizualni identitet, da izradimo novi logo i dodamo kratki naziv, sve sa ciljem da bi ustanova bila prepoznatljiva, jedinstvena i brendirana – rekla je ravnateljica. U prošloj godini intenzivno se radilo i na projektu Veze prirode, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija i Hrvatska, a Ustanova ga je provodila sa 6 partnera iz Slovenije i Hrvatske. Ukupna vrijednost je 1,6 milijuna kuna, a tijekom 2020. realizirano je 970 tisuća kuna. Projekt je u završnoj fazi.


- Posebno bih istaknula aktivnosti koje su se provodile za očuvanje vrsta i staništa Natura 2000. Uređena su dva staništa za vidru, u vidu prekapanja jednog mrtvog i jednog protočnog kanala te ta obnova staništa. Uređen je zeleni most za vidru, što je jedinstvena aktivnost za Hrvatsku, prvi smo koji smo to napravili i imamo dokaze da zeleni most koristi i vidra i druge male životinje, a sve kako bi spriječili njihovo stradavanje odnosno prelazak preko prometnice. Važna aktivnost bila je sanacija crne točke za vodozemce na cesti D205 u Razvoru, a nabavljene su i mobilne ograde koje ćemo ubrzo montirati, kako bi spriječili stradavanje vodozemaca prilikom njihove migracije u vrijeme parenja i poboljšali sigurnost same ceste – dodala je Hršak.
U projektu Veze priode, uređena je i staza Veze prirode na Risvici. - Staza ide trasom nekadašnje geološke staze i ima 10 uređenih interpretacijskih točaka, za interaktivnu edukaciju i odmor te uživanje u prirodi. U početku se staza isprepliće s elementima zelene učionice, a pri izradi koncepta staze pazilo se na mnogo detalja. U sklopu projekta izrađeno je 5 videa kojima smo snimili aktivnosti na projektnom području i nastale su predivne fotografije od kojih smo izradili izložbu Veze prirode. Bila jeveć kod svih partnera, a mi smo je otvorili prošle godine u lipnju i pokazali javnosti – rekla je ravnateljica.

3,8 milijuna kuna


Ustanova je provela košnju travnjaka od 10 ha, projekte moritoringa i istražavanja na zaštićenim područjima, a posebno je zanimljivo dvogodišnje istraživanje ptica i flora na području značajnog krajobraza Sutinske toplice. Postavljene su i nove table i klupe kao infrastruktura za posjetitelje, provodile su se edukacije te je napravljen video o orhidejama Hrvatskog zagorja. Hršak je zaključila kako je prošla godina bila veliki iskorak za javnu ustanovu s obzirom na duplo veći proračun nego u 2019., kao i realizaciju projekata. Javna ustanova u 2021. raspolaže s 3,8 milijuna kuna. U planu je završetak aktivnosti projekata koji su u tijeku: Zagorje ABECEDA Prirode, Veze prirode i Uređenje planinarsko – poučnih staza Putovima orhideja. I dalje će se provoditi zaštita i održavanje u zaštićenim područjima, edukacija i promocija, ali i izrada planova upravljanja Natura 2000 područja Strahinjčice i Ivančice, rijeku sutlu i Dolinu Sutle kod Razvora i za Židovske jame. Projekt koordinira i financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su 2020. i 2019. bile uspješne po iskorištavanju sredstva i EU fondova, posebice u izgradnji posjetiteljsko – turističke infrastrukture koja posjetiteljima nudi turističke informacije, a time i edukaciju.


Župan Kolar je kazao da je činjenica da od 2017. do 2020. proračun od 1,5 narastao do četiri milijuna kuna, a to se vidi kroz projekte. Vidi se i da je kroz spomenute godine kroz Ustanovu prošlo 14.191.000 kuna, a od toga je 51 posto ukupnog prihoda koji je vezan za ulaganje i projekte, odnosno za sredstva iz EU fondova, a ostalo je za zaposlene, ali i promociju i edukaciju, pa je zapravo 73 posto novca uloženo u projekte i edukaciju.

Ugodan zadatak


- Ono što nam u budućnosti slijedi je brendiranje zaštićenih područja Krapinsko – zagorske županije. Imamo novi logo, novi skraćeni naziv je Zagorje zeleno i promocija zdravog načina života, i edukacije i mladih i starih oko zaštite prirode, ali isto tako i poziv da se posjete ta zaštićena područja. Kroz naše infrastrukturne turističke projekte bit će zapravo jedan novi dio brendiranja Zagorja kao destinacije koja ima 15,3 posto područja zaštićeno i da upravo to zaštićeno područje nama je dodatna vrijednost. Kroz pravilno gospodarenje tim područjima, apsolutno sam uvjeren da ćemo u budućnosti još više dati na značaju našim zaštićenim područjima i da ćemo višestruko povećati broj dolazaka i posjeta u ta područja – rekao je župan te dodao da slijedi ugodan zadatak – službeno otvorenje Staze kroz krošnje. - Činom otvorenja počinje i procedura brendiranja Zelenjaka kao ne samo zaštićenog krajolika ili mjesta gdje je spomenik našoj himnoj već općenito područja koje spaja Naturu 2000 koja spaja rijeku Sutlu i zaštićeno područje Cesargradske i Risvičke gore i same staze kroz krošnje – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program