Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zagorje ima najveći rast broja eko-poljoprivrednih proizvođača u čitavoj RH'


Četrnaest zagorskih poljoprivrednika, koji se bave ekološkom proizvodnjom, u četvrtak su u Krapini sa županom Željkom Kolarom potpisali ugovore o dodjeli županijskih potpora za povećanje ekološke proizvodnje. Kako je pojasnila županijska pročelnica Sanja Mihovilić, potpore su se dodijeljivale putem javnog natječaja, koji je bio otvoren od 19. travnja do 20. svibnja, a na njega su se mogli javiti proizvođači koji su u Upisniku ekološke poljoprivrede i koji su zadovoljavali ostale uvjete, poput onog da su mogli dokazati kako su se ekološkom proizvodnjom bavili prošle godine te da će se nastaviti baviti i ove godine. – Na sam natječaj zaprimili smo 15 zahtjeva, no, nažalost, jedan zahtjev nije prošao administartivnu provjeru. Županija je ove godine imala osigurano ukupno 250 tisuća kuna, no, kako je 14 zahtjeva zadovoljilo sve uvjete, odlukom župana odlučeno je da se osiguraju dodatna sredstva kako bi svi koji su udovoljili administrativnim uvjetima i žele ulagati u ekološku proizvodnju, dobili i sredstva u ukupnom iznosu od prijavljene aktivnosti. S time da je maksimalni iznos potpore koji su mogli ostvariti bio 50 tisuća kuna – rekla je pročelnica Mihovilić.

Tako je putem natječaja 14 eko-poljoprivrednika ove godine dobilo sveukupno oko 303 tisuće kuna potpora. Polovica iznosa koji im je odobren bit će im isplaćen odmah po potpisvanju ugovora, rekla je Mihovilić, a ostatak nakon što dostave izvješće da su realizirali investiciju koju su planirali i za koju im je Županija odlučila dodijeliti potporu. Među 14 eko-poljoprivrednika koji su dobili potpore, najviše je dobio Franjo Korade iz Lobora, kojem je s 42,2 tisuće kuna Županija odlučila pomoći u kupnji plastenika, 4000 sadnica jagoda, sustava navodnjavanja, zaštitne folije, ali i svih onih radova koji su potrebni da se plastenik uredi i privede svrsi. Nikola Vrček iz Bedekovčine dobio je 38,5 tisuća kuna kao potporu za kupnju 7 junica buše, a Zvonko Hursa iz Donje Stubice 35,1 tisuću kuna također za kupnju plastenika, navodnjavanje, automatike i ostale potrebne opreme. Dragici Rizman iz Lobora Županija je odlučila pomoći s 33,8 tisuća kuna da kupi zemljište i 300 sadnica lješnjaka, Slavku Merkašu iz Krapine dodijeljeno je 32,3 tisuće kuna potpore kako bi također kupio zemljište, te 80 sadnica jabuka i 25 sadnica marelica.

Vid Sinković iz Donje Stubice, za uzgoj trešanja, dobio je 23,1 tisuća kuna, Vanja Vinceljak iz Radoboja 21,9 tisuća kuna za uzgoj malina, Zdravko Bedeniković iz Pregrade 17,1 tisuću kuna za uzgoj lješnjaka, koje uzgaja i njegov kolega Ivan Humljak iz Donje Stubice, koji je za tu namjenu dobio od Županije 11,7 tisuća kuna. Za ekološki uzgoj jagoda Andriji Drempetiću iz Donje Stubice dodijeljeno je 11,3 tisuće kuna, a Marini Bobovečki iz Krapine 10,1 tisuća kunaza uzgoj malina. Troje poljoprivrednika za proširenje svoje ekološke proizvodnje treba kupiti dodatno zemljište, stoga je Županija pomogla i njima i to Ivanu Pogačiću iz Pregrade 9,2 tisuće kuna, Tomislavu Puklinu iz Zlatara 8,2 tisuće kuna i Ankici Čehko iz Marije Bistrice 8 tisuća kuna. – Želim zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji za ulaganje u ekološku proizvodnju. Situacija kakva je u proteklih mjesec dana nije baš sjajna tako da sve trajne nasade koje imam stavljam pod mreže, jer nema daljnje proizvodnje bez zaštite od tuče. Nema smisla više ništa raditi na otvorenom, ako se ne zaštiti. Sretno svima i daj Bože da bude još više takvih natječaja da se može zaštititi čim više poljoprivrdenih gospodarstva na taj način – rekao je u ime svih dobitnika potpora, Vanja Vinceljak.

Župan Željko Kolar prije svega je zahvalio svim dobitnicima potpora što se uopće bave eko-proizvodnjom.  – Ja sam prije četiri godine rekao da ćemo otvoriti zasebnu liniju potpora za ekološku proizvodnju i toga se držimo te svake godine povećavamo sredstva. Praktički, svima koji se jave na natječaj, a ispunjavaju kriterije, mi im isplatimo potporu. I to ćemo činiti i u narednim godinama. To znači da će sljedeće godine potpora u Proračunu biti predviđena 300 tisuća kuna, a ako će biti zahtjeva i za 350 tisuća kuna, mi ćemo ponovno isplatiti potporu svima, jer mi smatramo da Zagorje ima izraziti potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom. Da je to tako i da smo svi zajedno na dobrom putu svjedoči podatak da smo 2018. godine imali 69 ekoloških proizvođača, a sada 2022. ih imamo 130. Imamo najveći rast broja ekoloških proizvođača u Republici Hrvatskoj – rekao je župan Kolar te napomenuo da eko-proizvođači mogu i u budućnosti računati na potporu Županije u obliku dodjele bespovratnih sredstava.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program