Prethodni članak
Sljedeći članak

Za zdravstvo, socijalu, branitelje, udruge i mlade prošle godine izdvojeno 46,8 mil. kuna, ove će biti 3,5 mil. kuna više

Dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice strateški je projekt broj jedan, rekao je župan


U Krapinsko – zagorskoj županiji prošle je godine za resor zdravstva, socijalne politike, branitelje, civilnog društva i mladih izdvojeno 46,8 milijuna kuna. Za zdravstvo izdvajanja su bila 40 milijuna kuna, za na područje socijalne skrbi 5,2 milijuna te za udruge i mlade 1,5 milijuna kuna. Za zdravstvo decentralizirana sredstva iznosila su 19 milijuna kuna, a KZŽ je iz vlastitih sredstava izdvojila 7,7 milijuna kuna. Zdravstvene ustanove izdvojile su nešto više od 13 milijuna kuna, a pola milijuna bilo je iz ostalih izvora financiranja, prje svega sredstava Eu fondova.

 

- U OB Zabok u 2020. godini iz decentraliziranih sredstava u nešto malo većem iznosu od 10 milijuna kuna kupljena je znatna medicinska oprema - digitalni RTG uređaj, ultrazvulni uređaj, aspiratore i set za atroskopiju i plaćen je dio kredita. Što se tiče Doma zdravlja, u okviru decentraliziranih sredstava koja su iznosila nešto manje od milijun kuna kupljena su sanitetska vozila i ta sredstva su zapravo bila osigurana za održavanje materijalnih uvjeta, zgrada i voznog parka. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice od 3,4 milijuna izdvojila je sredstva za kredit dignut prošle godine za nabavu višeslojnog CT uređaja i digitalnog mamografskog uređaja, ali znatna su sredstva od 1,5 milijun kuna osigurana za digitalni RTG uređaj i dezitometar te rekonstrukciju kupanica u bolesničkim sobama te za računalnu opremu i informatiki sustva. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice koristila je sredstva u iznosu malo većem od 2 milijuna kuna, jednako tako za otplatu kredita namijenjenog za uređenje hidroterapije u zgradi Maksimilijan, ali i za uređenje vanjskih bazena. Jedan dio sredstava bio je namijenjen informatičkoj opremi, a znatan dio za medicinsku opremu i uredski namještaj. Zavod za hitnu medicinu u decentraliziranim sredstvima participirao je u iznosu 2,2 milijuna kuna, radilo se o nabavci medicinske opreme – defibrilatora, respiratora, aspiratora i vozila hitne pomoći – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Petek.

Nadstandard u zdravstvenim ustanovama

Nadstandard u našim zdravstvenim ustanovama osigurava se iz vlastitih sredstava proračuna KZŽ u iznosu 7,6 milijuna kuna. - Prije svega tu je iznos koji već godinama osiguravamo, 2,7 milijuna kuna za timove T1 hitne medicinske pomoći u Klanjcu i Konjščini, otplaćujemo još kredit za OB Zabok u nešto manjem iznosu od 2 milijuna kuna, ali oko 3 milijuna kuna osigurano je za medicinsku opremu, prije svega za potrebe suzbijanja pandemije COVID, ali i za neke aktivnosti koje su nam stalne – mrtvozorstvo, klaster zdravstenog turizma, određene aktivnosti vezane za projektiranje dogradnje specijalne bolnice Krapinske toplice, a što se tiče same opreme za zdravstvene ustanove koja je bila namijenjena suzbijanju pandemije, preko 2,5 milijuna kuna osigurano je za medicinsku opremu u tu svrhu. Tako smo OB Zabok nabavili 5 respiratora, 7 monitora za praćenje vitalnih funkcija, ali i 8 uređaja za terapiju kisikom. U našim specijalnim bolnicama formirali su se covid odjeli na kojima je trebalo napraviti preduvjete za prijem pacijenata, pa su tako u obje bolnice napravljene instalacije za kisik, u Krapinskim 59, u Stubičkim Toplicama 36, ali su trebali biti kupljeni i uređaji za ventilaciju i kisik, i monitori za praćenje vitalnih funkcija. Za Zavod za hitnu medicinu nabavljeni su antigenski testovi, 1000 komada i pojavila se potreba nabaviti aparat za hemokulturu Zavodu za javno zdravstvo – nabrojila je Petek.

67 specijalizacija

Znatna ulaganja zdravstvene ustanove učinile su i iz svojih vlastitih sredstava, preko 13 milijuna kuna, pa je Dom zdravlja izdvojio 1,5 milijuna kuna za nabavu sanitetskih vozila, medicinske opreme, OB Zabok nešto manje od 800 tisuća kuna za projekt koji na neki način u bolnicu uvodi početke telemedicine, telemedicinsko praćenje pacijenata, dijagnostik, jedan novi vid liječenja i dijagnostike u OB Zabok. Što se tiče Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, ona je preko 8 milijuna kuna uložila u adaptaciju vanjskog bazena, u projektnu dokumentaciju za drugu fazu opremanja vanjskih bazena, ali i za medicinsku opremu i namještaj. Zavod za hitnu medicinu iz vlastitih sredstava, nešto više od 300 tisuća kuna, uložio je u sanaciju kotlovnice u Zaboku i plaćaju jednu specijalizaciju za doktora medicine. Ljekarne su više od 700 tisuća kuna uložile većinu sredstava u uređenje ljekarničke jedinice u Desiniću. Zavod za javno zdravstvo, nešto manje od 250 tisuća kuna ulaganja za medicinsku opremu i informatičke programe. Ulaže se i u ljudske resurse, prije svega u specijalizacije naših liječnika. U tijeku i još uvijek traju, specijalizacije naših liječnika, 67 specijalizacija – napomenula je Petek.

Dogradnja bolnice u Krapinskim Toplicama

Dodala je da su prošle godine u tijeku su bili projekti dogradnje bolnice u Krapinskim Toplicama. - Izrađena je projektno – tehnička dokumentacija, dobivena je građevinska dozvola, ukupna vrijednost projekta je oko 260 milijuna kuna, a projektna dokumentacija u iznosu od 2 milijuna kuna financirana je s 1 milijun kuna bespovratnih sredstava EU fondova, a 1 milijun kuna su bila naša vlastita sredstva. Tu je i projekt dogradnje Specijalne bolnice Stubičke Toplice, bazena i bazenskih kompleksa, u tijeku je prva faza koja podrazumijeva izgradnju vanjskog bazena u vrijednosti 24 milijuna kuna, u tijeku je izrada projektno – tehničke dokumentacije za drugu fazu projekta koja iznosi oko 175 milijuna kuna – rekla je zamjenica župana.

 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug istanula je da je za socijalnu skrb utrošeno nešto više od 5,1 milijun kuna. - Ova sredstva osigurana su iz dva izvora, 3,1 milijun kuna iz decentraliziranih sredstava i nešto više od 2 milijuna vlastitih sredstava – rekla je pročelnica. Od decentraliziranih sredstava, nešto više od 2,4 milijuna kuna utrošeno je za financiranje materijalnih i financijskih rashoda centara za socijalnu skrb, nešto više od 670 tisuća kuna utrošeno je za jednokratne novčane pomoći, troškove ogrjeva, za nešto više od 640 korinika zajamčene minimalne naknade. - Iz županijskog proračuna sredstva možemo podijeliti u dva segmenta, to su sredstva utrošena za financiranje socijalnog programa, nešto više od 640 tisuća kuna – izravne pomoći građanima, obiteljima ili samcima koji su se našli u teškim životnim prilikama. Ukupno je podijeljeno 160 jednokratnih novčanih pomoći. Druga namjena je pronatalitetni dodatak, novčane pomoći za treće i svako daljnje novorođeno dijete, u iznosu od 1000 do 5000 kuna. Ukupno je 226 obitelji ostvarilo ovo pravo u protekloj godini i utrošeno je gotovo 300 tisuća kuna. Oko 150 je bilo obitelji koje su dobile treće dijete, oko 40 ih je bilo za četvrto, po 7 za peto i šesto dijete, a petero obitelji od sedam do devetog djeteta – rekla je pročelnica, a tu su i pomoći u naravi odnosno poklin paketi za novorođene. Za provedbu socijalnog plana utrošeno je 1,3 milijuna kuna. - Ono za što se najviše utrošilo, govoto milijun kuna, je razvoj socijalnih usluga za žrtve nasilja odnosno sigurna kuća - rekla je Gregurović – Šanjug. Za udruge i mlade lani je ozdvojeno gotovo 1,5 milijuna kuna.

Županija - prijatelj djece

- Nastavilo se i s provedbom dva više godišnja projekta, to je Centar za mlade kojeg provodi Mreža udruga mladih i SOS telefon za žrtve nasilja u sklopu kojeg djeluje i savjetovalište za žrtve nasilja - rekla je pročelnica. Istaknula je da je KZŽ još uvijek jedina uz uz Primorsko – goransku županiju Županija – prijatelj djece. Kao najveći uspjeh u prošloj godini navela je uvođenje dvije važne socijalne usluge koje do sada nisu postojale - početak rada kabineta rane intervencije u rujnu, pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te uslugu organiziranog smještaja i stanovanja, dakle početak rada skloništa ili kuće za žrtve nasilja u obitelji.

 

- Ostvarili smo ono što smo zacrtali, a to je da bez obzira na broj zaraženih covid-19 pacijenata svi će biti smješteni u naše zdravstvene ustanove, zbog čega i donesena odluka o covid odjelima u specijalnim bolnicama u Stubičkim i Krapinskim Toplicama, ali nismo tražili alternativu, šator u kojem bi smještali naše pacijente. Za 2021. godinu je proračun za ovaj Upravni odjel 50.288.000 kuna što je oko 3,5 milijuna kuna više nego u 2020. godini, od toga je za zdravstvo planirano 35.933.000 kuna, socijalnu skrb 11.881.00 i udruge mladi 2.473.000 kuna' – rekao je župan Željko Kolar.

Kapitalni projekti

Kad je riječ o zdravstvu objasnio je da će ukupno biti manje 5 milijuna kuna investicija, to je novac koje su naše zdravstvene ustanove ulagale iz vlastitih sredstava.  Žpan je izrazio bojazan i za ovih osam milijuna s obzirom na stanje u zdravstvu, male limite, povećanje plaće od 4 posto što limit ne prati, s obzirom na povećane troškove koji su u samoj provedbi pružanja zdravstvene usluge vezane za covid-19. - Na decentralizirana sredstva otpada 18.940.000 kuna i otplata kredita u bolnicama je 5.8 milijuna. Ove godine je zadnja rata otplate kredita za OB Zabok. To je ove godine 2,7 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava i oko milijun iz naših vlastitih sredstava. Tu su tekuće i investicijsko ulaganje i građevinski radovi, oprema i vozila za sve ostale zdravstvene ustanove koje će po pojedinim sektorima ulagati i pod kapitalne projekte od 4 milijuna kuna tu je energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Kad govorimo o investicijama spomenuta je dogradnja 284 milijuna kuna koje smo stavili pod strateški projekt br. 1., a imamo tri mogućnosti financiranja: nova financijska omotnica, mehanizam za oporavak i otpornost i razvojni sporazum koji konačno pripremamo s Vladom RH i apsolutno sam uvjeren da iz jedne od ovih mogućnosti isfinancirati i realizirati taj strateški projekt. Na visokom trećem mjestu je dogradnja Specijalne bolnice Stubičke Toplice, gdje se prva faza, izgradnja vanjskog bazena, već provodi, a ukupna investicija je 173 milijuna kuna. Opremanje bolnice Zabok dodatnom medicinskom opremom i klimatizacija cjelokupnog sustava je na četvrtom mjestu, a na drugom Znanstveno edukacijski zabavi centar ZEZ, rekao je župan o četiri kapitalna projekta koja će se gurati kroz europska sredstva, a tri su iz zdravstva, rekao je župan Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program