Prethodni članak
Sljedeći članak

Za prugu Zaprešić - Zabok HŽ-u 'fali još jedan papir': 'Nemamo odobrenje za puštanje u uporabu'


Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge Zaprešić - Zabok trebali su biti završeni još prošle godine, a u rujnu 2021. godine iz HŽ infrastrukture su najavili kako će u studenom 2021. biti obavljen tehnički pregled. Ipak, radovi su se odužili, rokovi su debelo premašeni, a konačno su dovršeni sredinom ove godine. No, iako su radovi dovršeni te je čak obavljen i tehnički pregled, izvršena je primopredaja radova, a u kolovozu i ishođena uporabna dozvola, modernizirana i elektrificirana pruga Zaprešić - Zabok još uvijek nema sva potrebna odobrenja za puštanje u promet.

Odobrenje Agencije

Potvrdili su nam to i iz HŽ infrastrukture, napomenuvši kako očekuju da će konačno odobrenje za puštanje u promet dobiti do kraja ove godine. -Za rekonstrukciju dionice pruge Zaprešić – Zabok izdana je uporabna dozvola Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i odobrenje Agencije za sigurnost željezničkog prometa za puštanje u uporabu za prometno-upravljački i signalno-sigurnosni infrastrukturni podsustav. Ishođenje odobrenja za puštanje u uporabu za građevinski i elektroenergetski infrastrukturni podsustav je u proceduri i očekuje se da će biti ishođeno do kraja godine – rekli su nam u Korporativnim komunikacijama HŽ infrastrukture.

Radovi preuzeti

Iako su nam krajem kolovoza rekli kako primopredaja radova neće biti napravljena dok god se ne dobiju sva potrebna odobrenja, vrlo brzo nakon toga nešto se, očito, promijenilo. Naime, krajem kolovoza rekli su nam sljedeće: „U tijeku je postupak izdavanja odobrenja za puštanje u uporabu svih infrastrukturnih podsustava od strane Agencije za sigurnost željezničkog prometa nakon kojega će sukladno Ugovoru za izvođenje radova biti Izvođaču radova izdana potvrda o preuzimanju radova te će se izvršiti primopredaja radova“. No, iako su nam sada potvrdili da nisu dobili sva potrebna odobrenja, obavijestili su nas kako su već odavno preuzeli radove od izvođača. -Izvođaču je s 1.9.2022. godine izdana potvrda o preuzimanju radova čime je obavljena primopredaja radova – odgovorili su nam proteklog tjedna.

Fali papir

Također, HŽ infrastrukturu pitali smo ponovo što je s dionicom pruge između Zaprešića i Novih Dvora, koja se tijekom ljeta, nakon rekonstrukcije, deformirala pa je na tom mjestu brzina bila ograničena na 20 km/h, što je, budući da se radi zapravo o novoj pruzi, poprilično zabrinulo zagorsku javnost. No, taj problem je, kažu nam sada, riješen.  -Na dijelu dionice koji spominjete u upitu izvršeno je strojno reguliranje kolosijeka, te se dionica pojačano prati – odgvorili su nam iz HŽ-a. Kako god, radovi su završeni, izvođač ih je predao HŽ-u, pruga je dobila uporabnu, a zašto im 'fali još jedan papir' od Agencije za sigurnost željezničkog prometa, ne otkrivaju. Postoje li određeni problemi s elektroenergetskim podsustavom ili je samo riječ o formalnosti i postupku koji sam po sebi dugo traje, pitanja su na koja još uvijek pokušavamo dobiti odgovore.

Još članaka iz "Županija"

Facebook