Prethodni članak
Sljedeći članak

Za poljoprivredne mjere u razdoblju 2017. - 2021. godine izdvojeno 10,61 milijuna kuna

Na konferenciji za medije predstavljena su još 3 poljoprivredna natječaja županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna


U Krapini su predstavljena još tri poljoprivredni natječaja resornog županijskog Upravnog odjela ukupne vrijednosti 800.000 kuna. Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, prezentirajući set mjera koje su donijete na Skupštini u prosincu od 2021. do 2023. godine, a sve je slijedom Uredbe i europske direktive koja upućuje da sve mjere koje se provede moraju dobiti odobrenje Ministarstva poljoprivrede jer tu se vode De minimis potpore i slijedom toga na kraju godine svi naši korisnici prijavljuju u sustav Ministarstva poljoprivrede.

‘Za ovu godinu u planu imamo deset mjera za koje je osigurano 2,1 milijun kuna. I početkom godine je objavljen indikativan plan raspisivanja mjera koje ćemo provoditi s iznosima i slijedom toga, kako je i navedeno, imamo taj tempo raspisivanja natječaja. Tako je natječaj za financiranje udruga završen, zaprimljeni su zahtjevi i u tijeku je administrativna provjera i za njega je osigurano 100.000 kuna. Tu su još tri natječaja: natječaj za potporu zagorskog purana, projektnu dokumentaciju i poljoprivredna. To su natječaji koji traju. Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana se provodi već pet godina i iza sebe ima izuzetno lijepe rezultate gdje smo potaknuli naše poljoprivredne proizvođače da se bave uzgojem purana, a od nas mogu očekivati potporu u iznosu od 50 kuna po kljunu, a maksimalno 25.000 kuna. Kako smo kroz ove godine uspjeli potaknuti naše OPG-ove da se certificiraju za uzgoj zagorskog purana i za meso zagorskog purana koji ima i europsku zaštitu, slijedom toga potaknuli smo ovom mjerom da mogu imati i do tisuću kljunova, da još više proizvode i sada imamo četiri proizvođača koja su certificirana. Natječaj je otvoren još do 17. ožujka i zanimanje je velike, a uvijek nam posljednjih dana natječaja dolazi najveći broj prijava, rekla je pročelnica Mihovilić.


Govoreći o natječaju za pripremu projektne dokumentacije rekla je da je to natječaj za kojeg je u posljednje tri godine izrazito veliko zanimanje potaknuto kod naših OPG-ova, a riječ je o natječaju kojim se sufinancira izrada projektne dokumentacije u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna ili do 60 posto ukupno prihvatljivih aktivnosti. ‘Tu je niz aktivnosti za koje imaju mogućnosti, ove godine ovdje je još dodan trošak kontrole za certificiranje proizvoda koji su dobili zaštitu na nacionalnoj razini. Na našem području uz zagorskog purana imamo zaštićene zagorske štrukle, zagorske mlince i zagorski bagremov med. Europsku zaštitu imaju zagorski mlinci i meso zagorskog purana i oni mogu ostvariti nacionalnu potporu za svoje aktivnosti, dok oni koji su u tijeku imaju nacionalnu potporu, a nisu certificirani nemaju mogućnost takve potpore pa ih želimo potaknuti, dati im mogućnost da se jave kod nas i da krenu u postupak certifikacije, rekla je Mihovilić.

Natječaji koji su danas posebno najavljeni su natječaj za potporu proizvodnje stočarske proizvodnje za što je osigurano 300.000 kuna, a riječ je o nabavi mesnih grla, odnosno mesnih pasmina interesantnih za naše područje. Na našim bregovitim područjima ima nažalost zapuštenih površina, a mesne pasmine krave se mogu držati vani i na taj način i čiste područja i tako ruralna područja održavaju čišćim, ljepšim i ugodnijim za život, a s druge strane potiču se OPG-ovi na dodatnu zaradu. Ovdje visina potpore iznosi do 50.000 kuna, a maksimalno do 60 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Maksimalni iznos potpore po grlu je 10.000 kuna, a natječaj je otvoren do 14 travnja.
Natječaj za povećanje poljoprivredne proizvodnje, kako je rekla pročelnica Mihovilić, je natječaj koji je izrazito dobro prihvaćen od naših OPG-ovaca i osigurano je 300.000 kuna. Objasnila je da prošle godine ovaj natječaj nije mogao biti proveden jer je došlo do iskorištenja De minimis potpore na nacionalnom nivou, a obuhvaća niz aktivnosti koje poljoprivrednici mogu koristiti: kupnja domaćih životinja, a ako je riječ o kravama naglasak je na mliječne krave kako bi se i u tom dijelu potaknulo stočarstvo i uzgoj. Također tu ima I zaštićenih proizvoda, plastenika, uzgoj povrća, cvijeća, kupnja poljoprivrednog zemljišta da bi se ono okrupnilo, ograđivanje poljoprivrednih površina, stjecanje potrebnih stručnih znanja ukoliko se ide na jednu od ranije navedenih aktivnosti. ’Važno je istaknuti da ovdje minimalno ulaganje mora biti 15.000 kuna. Natječaj je otvoren do 12. travnja i stigne se još pojedinačano proći detalji sa svakim zainteresiranim OPG-ovcem, rekla je Mihovilić.


Treći je natječaj za potporu ekološke poljoprivrede. ‘To je natječaj s kojim krećemo prvi puta makar smo do sada u natječajima uvijek imali istaknuto da će oni biti najviše bodovani, no slijedom razgovora I prilikom pripreme svih natječaja i suradnjom sa stručnim službama i korisnicima ukazala se potreba na terenu i uvidjelo se da ekološka proizvodnja ima lijepe rezultate, povećava se broj ekoloških proizvođača i slijedom toga osigurano je 200.000 kuna, a aktivnosti su kupnja domaćih životinja, sjemenja, sadnog materijala, opremanje plastenika, kupnja ili zakup poljoprivrednih zemljišta i podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, njihovo ograđivanje te stjecanje potrebnih znanja, što je ovdje posebno važno jer takvi proizvođači moraju svake godine obnavljati svoj status pa su potrebne edukacije. Priznaje se do 60 posto prihvatljivih aktivnosti ili maksimalni iznos 50.000 kuna, a najmanja vrijednost ulaganja je također 15.000 kuna. Natječaj je otvoren do 16. travnja., objasnila je pročelnica Sanja Mihovilić. 

 

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je rekao kako periodu od 2017. – 2020. godine  raspisano 30 mjera, 560 korisnika je koristilo mjere i plasirano je preko 8,5 milijuna bespovratnih sredstva. Ako tome pridodamo i ovogodišnje mjere u poljoprivredi, koje su teške 2, 1 milijun kuna, to znači da je ukupno preko 10, 6 milijuna kuna plasirano u poljoprivrednu proizvodnju u ovom četverogodišnjem mandatu. - Apsolutno smo uvjereni da je to dobar put jer domaća proizvodnja i domaća hrana nemaju alternativu, nadam se da smo svi to shvatili i mi ćemo isto tako za sljedeće četiri godine pripremiti novi set mjera i povećati nepovratna sredstva za naše poljoprivredne proizvođače. Ove mjere koje smo radili ovih godina su dale konkretne rezultate i mogu se vrlo lagano prekontrolirati u brojkama – rekao je župan.

Vidljivo je povećanje površina pod trajnim nasadima u biljnoj proizvodnji što se tiče voćnjaka i površinama pod staklenicima, tu je ekološka proizvodnja rasla za 12, 6% u odnosu na 2019. godinu, jedino se bilježi mali pad u vinogradarstvu zbog bolesti žutice, gdje su se značajne količine trsova morale iskopati van. U međuvremenu je bilo puno novih nasada tako da se skoro te površine izjednačile. - Ja vjerujem da već sljedeće godine ćemo ponovno biti u plusu s obzirom na investicije koje su najavljene upravo u toj grani – rekao je župan.

U istom periodu su se, uz subvencije Županije, izgradila 22 plastenika na području županije, ukupne površine 5.425 m2 i kompletna oprema je kupljena za četiri plastenika. Velik interes je iskazan za kupnju poljoprivrednog zemljišta i tako da je kroz potpore sufinancirano i kupljeno 109 tisuća m2 poljoprivrednog zemljišta. Bila su i dva natječaja za povećanje stočarske proizvodnje, jedna za proizvodnju mesa, a jednu za proizvodnju mlijeka, tu je pribavljeno 35 grla teladi i 35 grla rasplodnih junica, a s druge strane 84 grla stoke vezanu za proizvodnju mesa.

 

Kroz mjere Zagorskog purana, nakon zaštite, plasirano je preko 2,2 milijuna sredstava, bez da računamo ovu godinu, 127 uzgajivača je koristilo potpore i u tom periodu je samo kroz mjere Županije uzgojeno preko 27 tisuća kljunova.  - Mi smo i motivirali neke ljude, koji se do tada ni nisu bavili uzgojem purana, da uđu u taj sustav proizvodnje i ima mnogo njih koji su imali i maksimalan broj kljunova za koji su mogli dobiti potporu kroz našu mjeru, a zapravo proizvode duplo više. Apsolutno nitko nije imao problema oko plasmana Zagorskog purana, što više ponovno se javlja potreba i inicijativa od samih proizvođača da se aktivira Zadruga tj. da ju na novo osnivamo koja bi im bila neka spona između tržišta i onog krajnjeg proizvođača – kazao je župan.

Kroz Mjeru za potporu i razvoj proizvodnje i promociju proizvoda omogućeno je  svake godine 100 tisuća kuna proizvođačima za potporu, razvoj i promociju, tu je tiskano 70.200 etiketa, 7.600 letaka, preko 3 tisuće promo vrećica, preko tisuću vizitki i uz pomoć Županije izrađeno je 12 web stranica preko kojih se mogu kupovati domaći poljoprivredni proizvodi.

Mjera za sufinanciranja izrade projektne dokumentacije je bila isto tako uspješna, u tu svrhu je iskorišteno  523 tisuće kuna i 96 projekata poljoprivrednika je uz pomoć Županije predano na programe Ruralnog razvoja Republike Hrvatske i ostale nacionalne programe gdje su oni također povlačili bespovratna sredstva.

-Izuzetno je bitno poticati domaću poljoprivrednu proizvodnju, to smo vidjeli u vrijeme bilo koje krize. Mi smo zbog toga pripremili i novi set mjera za sljedeći četverogodišnji period u kojem će 20% biti veća bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike na odnosu na ove prethodne četiri godine – poručio je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na otoku Krku kod kružnog toka u Omišlju, vozi se jednim trakom, naizmjence. Pojačan je promet autocestom A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane. Mokri su i skliski kolnici u zaleđu Dalmacije i na sjeverozapadu Hrvatske. Zast...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program