Prethodni članak
Sljedeći članak

Voćarstvo nema budućnosti bez udruživanja i zajedničkog nastupa na tržištu

U Termama Tuhelj svečano je otvoreno dvodnevno 14. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem 'Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva' na kojem su se okupili voćari iz cijele Hrvatske.


Danas je u Termama Tuhelj svečano otvoreno 14. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem 'Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva' na kojem su se okupili voćari iz cijele Hrvatske. Organizatori su Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), a pokrovitelj  Ministarstvo poljoprivrede. Pozdravne riječi na dnodnevnom skupu uputili su Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i predsjednik Organizacijskog odbora savjetovanja, Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, Zdravko Tušek, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković i Marijana Petir, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je savjetovanje i otvorila.

Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu istaknuo je kao glavnu zadaću jačanje konkurentnosti hrvatskog voćara. -  Naši voćari se moraju udruživati i ući u proizvođačke organizacije i zajednički nastupati na tržištu. Planiramo uvesti i sustav označavanja sljedivosti, odnosno uvesti oznaku voće hrvatskih  voćnjaka, jer hrvatski potrošači traže domaće, ali često puta to nije istaknuto na policama hrvatskih trgovačkih lanaca – rekao je Dugalić.

Boris Puškar, pomoćnik ravnatelja Agencije za hranu i poljoprivredu i jedan od izlagača istaknuo je da Hrvatska nema dovoljno voća za vlastite potrebe , a problem je i što se ne trži na organizirani način. Zabrinjavajuća je, rekao je, i tendencija pada proizvodnje jabuka, mandarina, kruška… kao temeljnih kultura. Osvrćući se na uvoz, istaknuo je, kako kao članica EU ne možemo nikome zabraniti da trži voće u Hrvatskoj, ali možemo urediti svoj sustav, prije svega udruživanjem i deklariranjem domaćeg hrvatskog voća.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice naglasio je da unatoč povoljnim agrotehničkim mjerama za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj se proizvede u prosjeku oko 180 tisuća tona voća godišnje i da puno više voća i povrća uvozimo.

Zdravko Tušek, izaslanik ministrice poljoprivrede  Marije Vučković rekao je kako unatrag nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede i prateće institucije rade na tome kako bi hrvatski voćari uistinu bili konkurentni te da je voćarima na raspolaganju čitav niz financijskih mjera poljoprivredne politike.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izjavio je kako je budućnost voćarske proizvodnje na području naše županije upravo ekološka proizvodnja pod kojom je oko 100 hektara i 20 hektara u prijelaznom razdoblju, i najviše je vezano upravo na voćarsku proizvodnju i bobičasto voće, čemu će se posebna pažnja posvetiti upravo u naredne tri godine. -Država bi trebala bolje iskoristiti brendiranje domaće proizvodnje i naše domače kvalitetne proizvode plasirati u Istru, Dalmaciju… jer je zapravo nevjerojatno da mi na tako veliki priljev turista uvozimo sve i svašta, umjesto da nudimo domaće i kvalitetno – rekao je Kolar.

Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu dodijelila je priznanje i povelju za poseban doprinos razvoju voćarstva. Priznanje za uzornog voćara primio je Nedeljko Trgovec iz Poznanovca, a povelju za poseban doprinos razvoju voćarstva u ime Općine Desinić za dugogodišnju manifestaciju Dani jabuka, načelnik Zvonko Škreblin.  - Izuzetno mi je drago što sam dobio ovo priznanje, što je još jedan dokaz da se ne mora biti ogroman proizvođač, ali ako se radi kvalitetno i ako se gleda u smjeru napretka i koristi tehnologija može se puno postići – rekao je Trgovec, koji se bavi uzgojem jabuka, krušaka i aronije.

Načelnik Zvonko Škreblin priznao je da je malo iznenađen, ali im je povelja podstrek da i dalje rade na njegovanju ove manifestacije i uzgoju starih sorata jabuka te se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, KZŽ, udrugama i općinskim djelatnicima koji ih podržavaju u održavanju ove manifestacije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program