Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Voda smrdi i nije za piti, a svaki tjedan zna biti i ovak blatnjava'

Stanovnici naselja Pece već dva mjeseca imaju 'kalnu' vodu, a tvrde da je takva od kada su s lokalnog vodovoda prešli u sustav Zagorskog vodovoda. Općina kaže da je to privremeno, zbog radova


Mještani naselja Pece u Budinščini pozvali su nas da pokažu javnosti i nama kakva voda im curi iz pipe. – Voda je mutna, smrdi i nije za piti, a svaki tjedan zna biti i ovak blatnjava. Kažu da je to zbog radova. Pa radovi nisu svaki dan – ogorčeno su nam ispričali mještani, pokazajući 'kalnu' vodu kao dokaz, koju su spremili u kante i plastične boce. Sve to, tvrde, događa se unatrag dva mjeseca od kada su prešli u sustav Zagorskog vodovoda, a vodu im isporučuje vod Varkom Varaždin s kojim je Zagorski vodovod sklopio suradnju. Kažu kako su oni imali svoj lokalni vodovod od 70 –ih godina. Sami su ga izgradili i vodili brigu o njemu te plaćali struju za pumpu. Ističu, da ih nitko nije obavijestio o prelasku na javni vodood. Samo su čuli, ispričali su, da njihova voda nije ispravna.

  - Nitko nas nije uopće obavijestio. Pustili su Varkomovu vodu u naš bazen. Tu vodu nije moći piti. Ljude želudac boli od te vode. U rajngli kad kuhate juhu, vidite na dnu žuti talog. Ni živina je neće piti, a krave su dobile proljev. A sad za priključak hoće 950 kuna. Za kaj? Mi smo svoj priključak već platili 500 marki i sami si izveli radove – pitaju se mještani. – Voda je ovakva od kada ju je Varkom preuzeo. Mi smo imali zdravu vodu. Očito nisu očistili naš bazen. Tri puta na tjedan bila je takva voda. Morala sam istočiti 200 litara vode da bi došla čista. Ni bijeli veš ne možemo prati. Ovo je živi rak. Neću platiti ček dok je voda ovakva. Jako smo nezadovoljni – kaže Marica Mešnjak.  - Voda je tekućina bez boja, okusa i mirisa, a mi danas imamo vodu s okusom i mirisom i to neugodnim, a i boja isto dođe usput. Dovoljno je da otvoriš pipu već osjetiš miris. Popijem je samo kad trebam popiti tabletu. Naša izvorska voda bila je svježa i fina, znala se malo zamutiti nakon par kišnih dana, ali ništa drugo. Ako su zakonske regulative takve da moramo biti priključeni na javnu vodoopskrbu, u redu, ali onda nek naprave vod kako spada i isporučuju ispravnu vodu – kaže Ivan Ričko. Darko Šest pak kaže da on to neće potpisati. – Ja imam 1800 kuna penzije, šesteročlanu obitelj. Gdje da ja zemem svaki drugi mjesec 100 eura, kaj za tu gnojnicu? Mi hoćemo nazaj svoju vodu, koju su financirali naši pokojni mještani, naši dedeki… Ovo nije za piti. Ja u tome meću oprati ni svoje socijalne zube – ljut je Šest. Mještani koji su se okupili traže da se napravi novi vod i plaća voda Varkomu, ili hoće svoju vodu iz lokalnog vodova natrag.

Većina ih prstom upire u Općinu, kao krivca. Upit smo proslijedili u Općinu Budinščina, kao i Upravu Zagorskog vodovoda. Evo što su odgovorili iz Općine.  Dana 25.10.2016. godine je sukladno  članku 146. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama  Općinsko vijeće Općine Budinščina  donijelo ODLUKU o prijenosu vlasništva nad komunalnim vodnim građevinama za javnu vodoopskrbu. Prijenos je određen  s danom 01.01.2017. godine, preuzete su vodne građevine u vlasništvu Općine Budinščina a to su: vodovod „Sopot“,  „Zvirale“, „Frtalji“   i „Pece“. Razlog  prijenosa je zakonska obveza. Vezano uz negativne navode mještana  naglašavamo da u potpunosti  razumijemo mještane da su  u brizi  ako u ovom razdoblju u kojem se izvršavaju priključenja i sanacija postojećih cijevi ima perioda kad je voda mutnija ali smatramo da  mještani Peca ne trebaju biti zabrinuti jer  načelnik Općine Budinščina svakodnevno kontaktira Zagorski vodovod i mještane kako bi situacija bila u potpunosti pod kontrolom. Voda se redovito analizira, nalazi su uredni i može se koristiti. Vezano uz pitanje  da li se načelnik može posredovati u ovom slučaju,   odgovor je uvijek da može i hoće. Nije bilo situacije  niti u jednom naselju da se načelnik nije uključio u rješavanje nastalih problema pa tako  nije  izostalo  ni ovdje. Načelnik poziva mještane   na  strpljenje dok se radovi ne završe, a  sve ove aktivnosti  idu u prilog  mještanima  jer dobivaju  zdravu pitku vodu,  jer ipak je  svakom čovjeku najvažnije zdravlje.  Budući da  prema laboratorijskim analizama voda iz lokalnog vodovoda nije bila  ispravna,  jedino rješenje bilo je prenijeti  vodne građevine na sustav koji može osigurati ispravnu vodu.  S toga, Ukoliko bude potrebe,  mještani se mogu obratiti načelniku  koji im je uvijek  na raspolaganju - stoji u odgovoru koji su nam proslijedili iz Općine.

Odgovor Zagorskog vodovoda: Općina Budinšćina je sukladno čl. 146. Zakona izmjenama i dopunama Zakona o vodama (NN br. 56/13.) izvršila prijenos komunalnih vodnih građevina (cjevovoda, vodosprema, kaptaža) na javnog isporučitelja vodnih usluga. Ugovor o prijenosu komunalnih vodnih građevina obuhvatio je i lokalni vodovod Pece.U vezi predmetnog preuzimanja, Zagorski vodovod d.o.o. je sustavno izvodio radove kako bi ostvario zakonom određenu obvezu isporuke zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju, sukladno određenim zakonima koji reguliraju navedenu materiju. U odnosu na sam lokalni vodovod Pece, tijekom 2019. g. ostvareni su uvjeti za isporuku vodne usluge te je u tijeku uređenje cjevovoda, saniranje kvarova  te priključenje potrošača.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom i motocikle. Zbog olujnih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program