Prethodni članak
Sljedeći članak

Uživo sa Županijske skupštine! Kolar: 'Morat ćemo biti mađioničari u slaganju idućih proračuna'


Foto: Rikard Jadan

Danas je od 9 sati ujutro krenula 17. sjednica Županijske skupštine koja je započela Aktualnim satom, a na pitanja vijećnika odgovara krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Rekonstrukcije škola i školskih dvorana

Viktor Šimunić (Nezavisni) pohvalio je sanaciju Sljemenske ceste sa zagorske strane. Naime, prije mjesec dana kada se vozio prema Sljemenu, dok su bili još radovi sa zagrebačke strane, primijetio je da s naše strane ima puno ulegnuća, da je cesta na nekim dijelovima jako loša, ali onda je istom trasom prošao prošlog tjedna i iznenadio se kada je uočio da je cesta sanira zbog čega je na sjednicu uputio riječi pohvale. Potom je postavio pitanje vezano uz javni poziv za rekonstrukcije škola i školske dvorane.

- Koliko škola je prijavljeno na natječaj, a za koliko smo dobili suglasnost? – zanimalo ga je, a Kolar je odgovorio kako je Županija predala 13 zahtjeva za cjelodnevnu nastavu za škole i još 8 zahtjeva gdje se predviđalo da se zbog stanja određenih škola kompletno sruše. - Od 21 zahtjeva, dobili smo tri rješenja, za Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama, za Brestovec Orehovički te za Oroslavje koje je stiglo prije par dana. Za razliku od Krapinskih Toplica i Brestovca Orehovičkog gdje je vrlo jasno objašnjeno koji postotak nam se prizna uz sufinanciranje, u zadnjem rješenju za Oroslavje, to baš i nije tako. Vrlo je jasno što se tiče izgradnje sportske dvorane, priznata je 52 posto, ostatak ćemo morati financirati sami, imamo sporazum Grada Oroslavja i KZŽ da ćemo to financirati 50:50. Međutim, ima dio u samoj odluci vezano za rekonstrukciju. Dva, tri dana smo pokušavali stupiti u kontakt s ministarstvom da nam prevedu odluku, nismo uspjeli, ali smo danas dobili termin za petak u 12 sati i onda ćemo imati obrazloženje odluke, a to znači da ćemo idući tjedan imati sastanak, ravnateljica škole, gradonačelnik i mi da vidimo sljedeće poteze. Zabrinjavajuće je da ističe rok, prijava bi trebala biti za izradu glavnom projekta i izvedbenog projekta, a glavni projekt treba i građevinska dozvola do 30. 6. da bi se mogli javiti na natječaj, a od 300 i nešto zahtjeva u RH ima 30 i nešto rješenja. Očigledno je da će se morati ići u pregovore za produljenje roka, inače bi taj javni poziv zapravo propao. Nadam se da se to neće dogoditi. Za dvije škole za koje smo dobili suglasnost na vrijeme, to ćemo i aplicirati, a očekujem da se produži rok i da za sve za koje smo podnijeli zahtjev, da za sve dobijemo odluke i sve i realiziramo – odgovorio je Kolar.

Financiranje sportskiha aktivnosti

Romeo Vincelj (Nezavisni) na netipičan je način započeo svoje obraćanje. Naime, ovaj put je umjesto provokativnih pitanja županu dao, kako je rekao, konkretan prijedlog ponukan rezultatima posljednje analize portala župan.hr koja je pokazala kako je Krapinsko - zagorska županija u 2022. godini povećala izdvajanja za sport za 39 posto, čime se po rastu ulaganja smjestila ispred čak 16 županija u Hrvatskoj. Tu se najviše spominju ulaganja u izgradnju sportske infrastrukture, prvenstveno devet školskih sportskih dvorana.

- Radi o velikim i financijski izdašnim projektima i ne ovisimo sami o sebi, već o milosti državne vlasti koja je ostala ista kao što je i bila. Može li se Županija, ali i same općine i gradovi više angažirati oko financiranja, ali i ostale pomoći prema drugim sportovima koji su više rekreativnog karaktera, ali koji su uzeli veliki zamah ovdje u Zagorju, a tu bi primjerice izdvojio bavljenje trčanjem, organizaciju naših trailova, trekkova i ostalih utrki diljem Zagorja. To je preraslo okvire samog sporta i postalo praktički turistička atrakcija koja privlači sve više ljudi u Zagorje, gdje imaju priliku uz bavljenje sportom uživati u našoj prirodi, bregima, vinogradima, našim vinima, hrani, glazbi i slično smatram da na tom području možemo sami dati veći doprinos i dići to na još veću razinu – rekao je Vincelj, a župan mu je odgovorio kako su organizacije takvih rekreativnih sportova vezane uz obilježavanje dana grada ili općina.

- Mi smo se uključili u sufinanciranje pojedinih evenata koji su od nas to tražili. Da li je moguće da otvorimo posebnu proračunsku stavku i da odobrimo dio sredstava samo za njih, da imamo kakav natječaj? Ha, moguće je. Ovisi o financijskom prostoru, obzirom da ćemo imati četiri velike investicije u iznosu od 18 milijuna eura i morat ćemo lagano biti mađioničari u slaganju idućih proračuna. Naša podrška sada ne izostaje. Za idući ćemo proračun probati otvoriti stavku i raspisati natječaj samo za tu stavku odgovorio je župan i dodao kako o iznosu ne može govoriti, ali da je Vinceljova ideja vrlo pohvalna.

Još članaka iz "Županija"

Facebook