Prethodni članak
Sljedeći članak

UZGAJIVAČI GOVEDA: 'Otkupna cijena mlijeka je premala, a da nema državnih poticaja odavno bi zatvorili farme'

U Tuheljskim Toplicama se održava 15. savjetovanje uzgajivača goveda na kojem se okupilo tristotinjak uzgajivača iz cijele Hrvatske.


Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Savezom udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda danas u hotelu Well u Termama Tuhelj organizira dvodnevno 15. savjetovanje uzgajivača goveda na kojem se okupilo tristotinjak uzgajivača iz cijele Hrvatske.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te izaslanik ministrice poljoprivrede Krunoslav Dugalić rekao je kako smo suočeni s trendom pada govedarstva, a cijene mlijeka su nam manje od prosječne cijene mlijeka u Europskoj uniji. Istaknuo je i kako Ministarstvo poljoprivrede raznim mjerama potiče poljoprivredu i uzgajivače te da će u tom smjeru nastaviti i dalje. Naglasio je i kako je hrvatska tovna industrija prepoznata kao visokokvalitetna te ima značajni izvozni karakter.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako Županija kroz mjere ruralnog razvoja potiče poljoprivrednu proizvodnju. – Konkretno ove godine za pet mjera bit će osigurano 2,3 milijuna kuna, dok je prošle 2019. osigurano 2,5 mil. kuna za sedam mjera ruralnog razvoja. Krapinsko – zagorska županija u svojim mjerama daje prednost za uzgajivače goveda i stočare, no moramo se složiti da svi skupa moramo više raditi na tome i poticati stočarstvo koje u KZŽ stagnira, no u cijeloj Hrvatskoj brojke govore da je pad broja goveda za 12 posto u odnosu na 2018. – rekao je Ferek – Jambrek.

Načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja istaknuo je kako potiču poljoprivredu kroz nekoliko mjera. - To su sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja goveda, sufinanciranje police osiguranja, naknade za zadržavanje junadi za daljnji uzgoj i to do tri grla i osiguravanje naknade za uginuće stoke krupnog zida. Mjere su dobro prihvaćene, interes je velik i sva sredstva u proračunu iskoristimo. Ponekad ih moramo i povećati kroz rebalans proračuna jer ne želimo da i jedan poljoprivrednik ostane bez sredstva, jer nam je cilj da nam ovi lijepi brežuljci budu obrađeni, a ne zapušteni i prepušteni šikari – naglasio je načelnik Tuhlja.  

Među 300 –tinjak uzgajivača iz cijele Hrvatske, korisne savjete došli su poslušati i zagorski uzgajivači goveda. Mladi poljoprivrednik Tomislav Kuharić iz Lobora, inače naš višestruki državni prvak u oranju kaže kako stanje u poljoprivredi nije bajno, ali je zasada izdrživo. - U proizvodnji imamo 24 krave, a osnova proizvodnje je mlijeko, na godišnjoj bazi proizvedemo od 190 do 200 tisuća litara koje predajemo kooperantu Dukatu. Viškovi teladi ostaju u tovu – kaže Kuharić, koji službeno u ARKOD-u ima 55 hektara zemlje, a obrađuje do 70 hektara. Kuharić u planu ima i širenje.

- Planiramo ove godine gradnju nove farme za 60 muznih krava i pratećim objektima. Projekt je spreman, odobren od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čeka se samo da banka odobri kredit – kaže Kuharić.

Božidar Domitran iz Zlatara trenutno u staji ima 60 krava, 40 junica, i nekoliko komada bikova, a sa sinom obrađuje oko 130 hektara zemlje. OPG Domitran također predaje mlijeko, i to mini mljekari Veronika iz Desinića, godišnje oko 400 tisuća litara.  – Sin u poljoprivredi vidi budućnost, zato 'guramo', inače ja sam bi već odustal. Ušli smo u to, puno uložili, nemaš to više kome ni prodati... Nemaš puno ni izbora. Nas dvojica s 5 traktora zasada uspijevamo obraditi svu zemlju. Ponekad i kasnimo malo zbog vremena. Evo, sad iza Tri kralja smo brali zadnji kukuruz – ispričao je Domitran, koji dodaje da je ovakvo savjetovanje za uzgajivače goveda korisno, jer im nedostaje savjeta i novih znanja.

Martin Benković iz Lobora kaže kako je tov junadi isplativiji od proizvodnje mlijeka iz razloga što je cijena mlijeka samo 2 kune. Na svom OPG-u trenutno ima 30 krava, 20 junica, 20 bikova i 130 ovaca, a obrađuje oko 100 hektara zemlje.  

Njegov susjed Josip Benković zajedno sa suprugom Majom također je zaposlen na OPG-u, brinu o 17 krava, većinom simentalske pasmine, a mlijeko prodaju zagorskoj mljekari. Kaže kako bi puno toga trebalo promijeniti da bi se mladi primili posla na selu. Smatra da je potrebna veća pomoć od savjetodavnih službi u smislu edukacija, ali i veća otkupna cijena mlijeka. – Poticaji koje dobivamo od države su dobrodošli i trebali bi biti dodatni poticaj za rad, no mi jedva čekamo da taj novac stigne da bi kupili sjeme i umjetno gnojivo. Da nema tih poticaja, onda zbilja ne bi imali računa baviti se poljoprivredom – iskreno je poručio Benković.

Na ovom savjetovanju uzgajivači se mogu educirati i informirati iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje: agrarna politika, ruralni razvoj, selekcija, uzgoj, držanje, hranidba, proizvodnja, kvaliteta stočarskih proizvoda, zdravstvena zaštita, tehnologija proizvodnje stočne hrane i dr.. – Ovogodišnje 15. Savjetovanje za uzgajivače goveda organizirali smo u Krapinsko – zagorskoj županiji, zahvaljujemo se stoga  domaćinima na gostoprimstvu i na financijskoj pomoći ove manifestacije. Cilj nam je edukacija uzgajivača, ali i da se uzgajivači susretnu sa stručnjacima i  ljudima  iz povezanih industrija i da razmjene svoja iskustva i na taj način usvoje nova znanja i spoznaje koje će moći primijeniti već sutra na svojim farmama  - rekao je Zdenko Ivkić, načelnik Sektora za uzgoj i testiranje domaćih životinja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, zadovoljan brojem sudionika koji su se okupili, što, kaže, opravdava, samu manifestaciju.

Predavači su profesori Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te uzgajivači sa svojim praktičnim i korisnim savjetima. U dva dana održavaju se stručna savjetovanja, radionice i panel rasprave. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko - zagorska županija. 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Moguće su poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni na pojedinim dionicama autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, gradskim prometnicama i obilaznicama te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program