Prethodni članak
Sljedeći članak

U zagorskim bolnicama radi 29 posto više liječnika nego prije 10 godina


U bolnicama na području Krapinsko – zagorske županije prošle je, 2021. godine bilo zaposleno 230 liječnika, daleko više nego deset godina ranije. Preciznije, 2011. godine u zagorskim je bolnicama bilo zaposleno 179 liječnika, što znači da je taj broj u deset godina narastao za čak 29%.

Vidljivo je to iz novih podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o poslovanju stacionarnih zdravstvenih ustanova u državi, a porast broja bolničkih liječnika nije zagorska specifičnost, već se za vrlo sličan postotak taj broj povećao i na razini čitave Hrvatske.

Tako je, prema podacima HZJZ-a, prošle godine u hrvatskim bolnicama radilo ukupno 7406 liječnika, dok ih je deset godina ranije bilo 5758.

Ono što je posebo zanimljivo jest da se istovremeno znatno smanjio broj postelja u bolnicama. Tako ih je u Hrvatskoj 2011. bilo 25 671, dok je taj broj 2021. pao na 22 618. U Zagorju taj pad i nije tako velik, odnosno, broj postelja u istom je razdoblju smanjen s 1208 na 1195.

Ako se pogledaju podaci iz predpandemijske, 2019. godine, u zagorskim bolnicama tada je bilo zaposleno 209 liječnika, što znači da je u posljednje dvije godine u bolnicama na području KZŽ zaposlen 21 liječnik više.

U čitavoj Hrvatskoj 2019. godine radilo je 7117 liječnika, dakle, i na nivou države vidljiv je konstantan i popriličan rast broja bolničkih liječnika.

I dok broj stanovnika, odnosno broj pacijenata zadnjih deset godina u čitavoj Hrvatskoj drastično pada, a broj liiječnika u bolnicama značajno i konstanto raste, pomalo je zbunjujuće da se na pojedine specijalističke preglede i dalje čeka mjesecima. To je samo još jedan od podataka koji idu u prilog činjenici da hrvatsko zdravstvo, sasvim je to jasno, treba dubinsku i temeljitu reformu, za koju politika jednostavno ili nema hrabrosti i sposobnosti, ili pak nema interesa.

Još članaka iz "Županija"

Facebook