Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zaboku počinje raditi još jedan tim Hitne! Dobili i vozilo vrijedno 152 tisuće eura


Foto: Rikard Jadan

Ispostava Hitne u Zaboku dobiva još jedan tim Hitne medicinske službe, koji će s radom početi od ožujka. Olakšat će se tako posao Timu 1 koji je dosada operirao na područjima koje pokriva ova ispostava, ali će se i omogućiti još bolja pokrivenost Hitne.

Izvršena je i primopredaja novog vozila za novi tim, vrijednog 152 tisuće eura. Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešo Božić zahvalio je Hrvatskom zavodu za Hitnu medicinu što je prepoznao važnost otvaranja još jednom tima u ispostavi u Zaboku, koja je od svih ispostavi obrađuje najveći broj pacijenata, a ujedno je zahvalio i svim djelatnicima svih ispostava na predanom radu.

Istaknuo je kako županijski zavod ima 155 djelatnika, od kojih 45 liječnika, 70 medicinskih sestara i tehničara te 33 vozača. – Ovaj dodatan tim uveden je u zabočku ispostavu na inicijativu ravnateljice Zavoda Maje Grba Bujević i stoga joj zahvaljujem, kao i županu Željku Kolaru i Županiji koja je preko decentraliziranih sredstava kupila ovo novo vozilo, ali i od samih početaka vodi brigu o Zavodu te osigurava opremu, kao i financira timove u Konjščini i Klanjcu od 2017. godine otkako smo ih uveli – rekao je Božić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za Hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je kako se u deset godina, otkako je u potpunosti organizirana prava Hitna medicinska služba u Krapinsko – zagorskoj županiji, došlo do toga upravo ova županija predstavlja perjanicu Hrvatske u Hitnim medicinskim službama. – Ovdje rade moderni i educirani timovi, dobro motivirani, opremljeni suvremenom opremom. To možemo zahvaliti Županiji koja jako puno ulaže u sustav Hitne medicinske službe, što nije svugdje slučaj. Obzirom da ova županija zaslužuje još više timova, stavili smo tu kao ispomoć Tim 2 – rekla je Grba Bujević, pohvalivši i ravnatelja Božića, ali i sve djelatnike.

Timove u Konjščini i Klanjcu, uvedene 2017. godine, do sada je financirala Krapinsko – zagorska županija, za što je izdvojeno gotovo 20 milijuna kuna, a odsada će ih financirati Hrvatski zavod za Hitnu medicinu.

– Zbog toga ćemo odsada imati više novaca koji ćemo moći uložiti u dodatno obrazovanje djelatnika, uređenje prostora i opremu. Od 2017. kupili smo 13 automobila za Hitnu, ove godine planiramo 6 za sanitetski prijevoz i 2 za timove hitne, a sljedeće godine 6. Imat ćemo još mlađi i bolji vozni park – najavio je župan Željko Kolar, dodavši kako je upravo u vozni park i opremu za timove hitne Županija u proteklom razdoblju izdvojila preko 20 milijuna kuna te je zahvalio djelatnicima da zahtjevnom i stručnom poslu.

Tim Hitne u Zaboku pohvalio je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, istaknuvši kako je uvođenje dodatnog tima u ovu ispostavu korak naprijed ka unapređenju službe hitne pomoći u Zaboku. – Zbog smještaja u centralom dijelu Zagorja, daleko najviše aktivnosti orijentirano je prema Zaboku, pa su sve službe daleko više opterećene nego u drugim sredinama. Drago mi je da i Županija i Zavod razmišljaju o ravnopravnom zadovoljavanju potreba građana, a za pružanje hitne pomoći u ovoj ispostavi svi imaju samo riječi hvale – rekao je Hanžek.

Koliko će dodatni tim, koji počinje s radom od ožujka, značiti za ovu ispostavu, pojasnila je i djelatnica Tima 1, dr. med, Ivona Adamović, koja u ovom timu radi posljednjih godinu dana. – Najčešći problemi zbog kojih zovu građani jesu bolivi u prsima i trbuhu, često imamo i reanimacije, ali i intervencije kod prometnih nesreća. Dodatni tim olakšat će nam posao, pogotovo u dnevnim smjenama, obzirom da pokrivamo i dio autoceste i stare zagorske – rekla je dr. Adamović.

Istaknula je kako u Timu 1 rade liječnik, medicinska sestra ili tehničar i vozač, dok Tim 2 ima dva tehničara ili sestre i vozača. – Oni ne mogu liječiti na terenu, kao Tim 1 koji ima liječnika, no korisni su u tome što mogu zbrinuti pacijenta dok ne dođe do bolnice – istaknula je dr. Adamović.

Još članaka iz "Županija"

Facebook