Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku hodočašće branitelja Majci Božjoj Gorskoj: 'Vjera nam omogućava oprost'


Foto: Mario Krog

U Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru upravo je u tijeku tradicionalno hodočašće hrvatskih branitelja sjeverozapadne Hrvatske, kojeg su i ove godine organizirali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko – zagorske županije, Krapinsko - zagorska žuapnija te Župa i Općina Lobor.

Branitelji hodočasnici počeli su se okupljati u centru Lobora, kod župne crkve svete Ane, jutros od 9 sati, a nakon paljenje svijeća ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu, Križnim putem u povorci su krenuli do Svetišta Majke Božje Gorske, gdje se od 11 sati održava svečana hodočasnička sveta misa.

Jedan od pokretača ove tradicije, prvi hrvatski premijer i loborski sin Franjo Gregurić, prisjetio se početaka, odnosno, prvog hodočašća. – Ideja je bila prvo da se branitelji iz Krapinsko – zagorske županije nađu barem jednom godišnje, a potom se ta ideja proširila na branitelje čitave sjeverne Hrvatske. Imali smo u vidu i 104. i 107. brigadu, naše Pume, našu Specijalnu policiju, a pridružili su nam se i branitelji iz Sisačko – moslavačke županije. Ideja je bila da se na taj dan pomolimo Bogu i zahvalimo za sve one koji su živi i odamo počast koji su dali živote za domovinu. Znam da prolazi vrijeme i da to više nije kao nekad, onih prvih dana, ali srce junačko tuče dok je čovjek živ. I to poštovanje i druženje znači jako puno – rekao je Franjo Gregurić dodavši kako mu je drago da to podržavaju Općina, Županija i Ministarstvo branitelja.

Župan Željko Kolar, i sam hrvatski branitelj, za činjenicu da su se braniteljima Krapinsko – zagorske županije na ovom hodočašću s vremenom pridružili i branitelji iz još četiri županije kazao je kako je to i očekivao.

- To je bio logičan slijed jer branitelji su se uvijek držali zajedno. I u Domovinskom ratu su zagorski branitelji bili u svim gardijskim brigadama, svim postrojbama Hrvatske vojske i policije, i na svim ratištima. I taj kontakt između braniteljskih udruga i branitelja je ostao. Tako da je bilo za očekivati da će ovo hodočašće prerasti u nešto veće i drago mi je da se to dogodilo, da se skuplja sve više branitelja iz sjeverozapadne Hrvatske te da ćemo iduće godine moći proslaviti jubilarno, 10. hodočašće hrvatskih branitelja – rekao je Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, psihijatar Špiro Janović, istaknuo je kako Ministarstvo, koje je suorganizator i pokrovitelj ovog hodočašća, pokriva sve važne aspekte života branitelja.

– Vjerski dio života branitelja je također nešto što nas zanima jer vjera pomaže na više načina u integraciji i rehabilitaciji braniteljske populacije. Vjera nam omogućava da pronađemo svrhu života. Vjera nam omogućava oprost i to ne samo oprost drugima, nego i oprost samima sebi za greške koje počinimo. Vjera je također uvod i u jedno zajedništvo hrvatskog naroda i bila je važna komponenta u homogenizaciji hrvatskog naroda u doba kad nam je bilo najteže, u Domovinskom ratu. Zbog svega toga je i ovo današnje hodočašće važno za hrvatske branitelje – rekao je Janović.


Saborski zastupnik, krapinski gradonačelnik i predsjednik ŽO HDZ-a, Zoran Gregurović, istaknuo kako je i ovo hodočašće još jedna potvrda zajedništva hrvatskih branitelja.

– U Krapinsko – zagorskoj županiji imamo nekoliko svetišta kuda hodočaste i vojnici, i vatrogasci, i branitelji. Majka Božja Gorska u Loboru je sigurno jedno lijepo mjesto da branitelji dođu, da se okupe, da se posvete vjeri te da potraže utjehu za sve patnje koje su prošli u Domovinskom ratu – rekao je Gregurović.

Načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, u izjavi za medije uoči početka hodočašća naglasila je kako je ovo već deveto okupljanje hrvatskih branitelja sjeverozapadne Hrvatske u Loboru te zahvalila inicijatorima hodočašća.

-Prije svega se zahvaljujem inicijatorima koji su pokrenuli ovo hodočašće, dr. Franji Greguriću i našem loborskom generalu Stjepanu Adaniću, upravo s ciljem da se povijesna istina ne iskrivljuje, već da se prenaša, čuva i da se prizna ono što su naši branitelji nama omogućili. A omogućili su nam da možemo sretno i mirno živjeti u svojoj Hrvatskoj – rekla je načelnica Jembrih izrazivši zadovoljstvo što se svake godine hodočašću pridružuje sve više i više branitelja i udruga.

Kako su najavili organizatori, po završetku misnog slavlja slijedi domjenak i druženje na otvorenom prostoru kod Svetišta.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Županija"

Facebook