Prethodni članak
Sljedeći članak

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice s radom započeo Kabinet za ranu intervenciju

Otvaranje kabineta za ranu intervenciju ujedno je i jedna od aktivnosti u projektu „Krapinsko-zagorska županija-prijateljica djece“. U županiji se kontinuirano razvija mreža usluga za djecu, na temelju čega je Krapinsko-zagorska županija i stekla titulu Županija-prijatelj djece 2018. godine, kao prva, uz Primorsko-goransku županiju, u Republici Hrvatskoj


Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, koji je ranije poznat kao Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, već dugi niz godina njeguje suradnju s lokalnom zajednicom te pruža usluge usmjerene na djecu s razvojnim teškoćama i njihove obitelji. U svom radu tijekom prethodnih godina, prepoznata je potreba za pružanjem skrbi djeci od najranijih dana. Uz puno napora i rada, te podršku Krapinsko-zagorske-županije i donatora, stvoreni su preduvjeti za otvaranje Kabineta za ranu intervenciju kao još jednog koraka prema osiguranju kontinuirane, stručne i sveobuhvatne podrške djeci s razvojnim teškoćama i njihovim obiteljima i to od prvih mjeseci života djeteta pa sve do navršene 6. godine života.

 

S radom počinje danas


Rad Kabineta započinje 17. 9. 2020. godine. Kabinet je suvremeno opremljen i djeluje u prostorima Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, na adresi Ljudevita Gaja 2, Krapinske Toplice. Usluge rane intervencije koje se ovdje pružaju za roditelje su potpuno besplatne. Rana intervencija namijenjena je djeci s razvojnim teškoćama i razvojnim rizicima, usmjerena je na dijete i na cijelu obitelj te se provodi kod djece od rođenja pa do navršenih 6 godina života.
Neki od sigurnih znakova koji upućuju na potrebu za ranom intervencijom su: dijete rođeno značajno prije termina (prije 37. tjedna), dijete rođeno s određenim sindromom, dijete koje nema razvijen govor ili značajno u njemu kasni, motorički kasni za svojim vršnjacima, savladava neke aktivnosti sporije od vršnjaka, igra se na specifičan način ili se uopće ne igra, često se osamljuje od druge djece i odraslih osoba. Također, ukoliko ne pronalazite svoje dijete u ranije navedenim tvrdnjama, a smatrate da bi mu trebala podrška - savjet možete potražiti u Kabinetu.
Neke od aktivnosti koje obuhvaća rad u Kabinetu su: procjena razvojnog profila djeteta, izrada individualiziranog edukacijskog programa, savjetovanje roditelja i ostalih članova obitelji koji skrbe o djetetu, iskustvene radionice za članove obitelji, edukativne radionice za roditelje i stručnjake. Uslugu rane intervencije timski provode stručnjaci edukacijski rehabilitatori/ praktičari rane intervencije. Uz moto Kabineta „Podrška, OBITELJ, suradnja!“ pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, predškolske ustanove, specijalističke pedijatrijske ordinacije, ordinacije obiteljske medicine, djelatnici Centara za socijalnu skrb i ostala zainteresirana javnost da se jave na mail adresu intervencija.cookt@gmail.com ili na broj telefona 049/ 500 – 667 gdje će dobiti više informacija o radu Kabineta.

 

Financiranje kabineta

Uređenje i opremanje kabineta omogućila je Krapinsko – zagorska županija i donatori: Rotaract Zagreb Gradec, g. Zlatko Tenšak s obitelji, Dialog komunikacije d.o.o., BILLY POS d.o.o., djelatnici Osnovne škole Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina i Optana 22 d.o.o. Hvala im na tome!

Krapinsko-zagorska županija već duži niz godina podržava usluge koje su nužne kako bi se spriječila institucionalizacija djece i omogućile usluge u zajednici, posebno ranu intervenciju i integraciju djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne programe. Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice ima licenciju za pružanje socijalne usluge – rane intervencije kao i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, a sljedeći korak je ugovaranje pružanje ove usluga s nadležnim Ministarstvom kako bi se ista mogla dobivati na temelju rješenja centra za socijalnu skrb.
Otvaranje kabineta za ranu intervenciju ujedno je i jedna od aktivnosti u projektu „Krapinsko-zagorska županija-prijateljica djece“. U županiji se kontinuirano razvija mreža usluga za djecu, na temelju čega je Krapinsko-zagorska županija i stekla titulu Županija-prijatelj djece 2018. godine, kao prva, uz Primorsko-goransku županiju, u Republici Hrvatskoj. Između ostalog, Krapinsko-zagorska županija uložila je snažne napore da se osnaže općine i gradovi u osiguranju dostupnosti logopedske službe. Razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Krapinsko-zagorska županija uključila se u nabavku opreme za logopedske kabinete na području Grada Klanjca i Općina Kumrovec, Desinić, Zlatar Bistrica i Bedekovčina, te podupirala projekte organizacija civilnog društva kojima je bio cilj otvaranje i rad logopedskog kabineta. Do sada je u tu svrhu izdvojila ukupno 100.000,00 kn. Rana intervencija u segmentu neurorazvojne dijagnostike i terapije već se niz godina provodi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Ono što nedostaje je integrativnost u postupanju, a sve strukture i sustav moraju stvoriti podlogu za integrirani pristup. U cilju unapređenja i proširenja usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama Krapinsko-zagorska županija usmjerila se na stvaranje uvjeta da većina djece mogu i druge dijagnostičke pretrage i rehabilitacijske postupke obaviti u ustanovama na području KZŽ te pružanje podrške roditeljima i drugim stručnjacima koji rade s djecom. U posljednjih pet godina osigurana su sredstva za edukaciju stručnjaka, uređenje i opremanje prostora za pružanje usluga rane intervencije te dodatno zapošljavanje stručnjaka. Tako je financirana dodatna edukaciju iz rane intervencije za četiri stručnjaka iz COO Krapinske Toplice koji će stečene znanja primjenjivati u svom radu u Kabinetu za ranu intervenciju. Za troškove uređenja i opremanja prostora za ranu intervenciju pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i COO Krapinske Toplice izdvojeno je preko 200.000 kn. Od 2016. godine izdvaja se oko 150.000 kn godišnje za troškove dodatnog stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a kao rezultat više nema liste čekanja. Prošle godine izdvojeno je 110.000 kn za sanaciju i opremanje prostora namijenjenog za pružanje usluge rane intervencije te edukaciju stručnjaka u COOKT, a ukupno je od 2016. godine za troškove djelatnika u predškolskoj skupini i opremanje prostora Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te logopedske kabinete izdvojeno nešto više od milijun kuna.


 


Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc istaknuo je kako je današnjem otvaranju kabineta za ranu intervenciju prethodio višegodišnji rad, opremanje i stvaranja uvjeta za pokretanje pružanja usluga rane intervencije. Sve ovo ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći KZŽ.Velika su sredstva uložena tijekom godina za plaće zaposlenika, njihove edukacije, nabavku specijalne opreme, sanaciju prostora i kupnju namještaja. Također značajna sredstva prikupljena su i humanitarnim akcijom Dajmo im da osjete u organizaciji Rotary kluba Zagreb – Gradec i tvrtke Imago koja je osigurala medijski prostor i podršku u provođenju akcije – rekao je ravnatelj Zupanc i zahvalio se svim donatorima i dodao da edukacijsko – rehabilitacijski tretman provode stručnjakinje praktičarke Zvjezdana Novina Repovečki, Nikolina Kuhar, Margareta Piljek Žiljak i edukacijska rehabilitatorica Tihana Bešenić.

 


Zvjezdana Novina Repovečki, magistra edukacijske rehabilitacije i praktičarka rane intervencije objasnila je kako je rana intervencija niz postupaka kojim se želi poboljšati što optimalniji razvoj djeteta i spriječiti neka funkcionalna pogoršanja te smanjiti posljedice nastalih oštećenja.

 

Uime obitelji Tenšak Zlatko naveo je razloge zbog kojih su donatori. Supruga i on su se u jednom periodu života odlučili dio vremena i iskustva koje su stekli u profesionalnoj karijeri dati u tzv. društveno koristan rad. - Obzirom da smo svjesni činjenice na svakodnevnoj osnovi je pomoć potrebna, a čovjek ne može sudjelovati u svemu, definirali prioritete koji su doveli do toga da mi danas dođemo ovdje – rekao je Zlatko Tenšak. A kriteriji su bili da svoje vrijeme i znanje koriste na projekte koji su vezani uz djecu koja su u nekom neravnopravnom položaju sa svima nama, ne svojom voljom jer bolest je odabrala njih, a ne obrnuto. Drugi kriterij je da projekti u kojima bi voljeli sudjelovati su oni izvan Grada Zagreba. Dogodila se i sretna okolnost da su se imali priliku upoznati s dožupanicom Jasnom Petek i prilikom prvog i jedinog posjeta stekli su dojam opravdanosti, izvedivosti i izdrživosti ovog projekta.

 

U prigodi otvaranja načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić čestitao je svima koji su bili angažirani na projektu i doprinijeli tome da Krapinske Toplice budu bogatije za još jednu zdaravstvenu uslugu. – Radi se o setu usluga koji je prvenstveno fokusiran na područje zdravstvene prevencije, na najmlađe članove naše zajednice. Posebno želim izraziti zadovoljstvo da se opet dogodila u Krapinskim Toplicama dobra komunikacija između privatnog i javnog, institucija, osnivača te lijepog angažmana volontera i donatora – rekao je načelnik Svažić.

 


Uređenje kabineta omogućila je Krapinsko – zagorska županija koja će i financirati njegov rad. - Nama je srce danas veliko kao kuća – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek. – Zaokružili smo jednu fazu projekta koji se zove rana intervencija. Ranu intervenciju razvijamo već dugi niz godina na području naše županije kroz nekoliko segmenata. Jedan od njih je svakako rad koji se odvija u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice gdje zapravo imamo rad i terapeutske tehnike i dijagnostiku s djecom koji imaju neurorazvojni rizik, politraume i druge probleme, međutim nedostajala nam je jedna lepeza poteškoća koje treba pokriti, a prvenstveno se odnose na djecu koja imaju poremećaje iz autističnog spektra, intelektualne, senzorne poteškoće, a to smo pokrili ovim kabinetom kojeg danas formalno i otvaramo – rekla je zamjenica župana Jasna Petek i napomenula da se od 2015. godine intenzivno radi na formiranju logopedske mreže, a da je tu KZŽ ostavrila veliku suradnju s općinama i gradovima.

- To je još jedan korak i potvrda da smo zaista županija – prijatelj djece – zaključila je Petek.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće (nalet vozila na životinju) na autocesti A1 između čvora DONJA ZDENČINA i naplatne postaje DEMERJE (na 6+950 km) u smjeru Zagreba pozivamo korisnike na oprez.  Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program