Prethodni članak
Sljedeći članak

'Tražimo rješenja kako pokrenuti kupališni i zdravstveni turizam u Sutinskim toplicama'

Uoči Dana općine Mače o realiziranim projektima i investicijama koje se planiraju, razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec


ZL Koje ste sve investicije realizirali u proteklih godinu na području općine Mače?

MIKULEC: Radilo se na izvanrednom održavanju i modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Općine Mače. Asfaltirane su tri dionice nerazvrstanih cesta u dužini od 1050 metara i to Put Raščica do sela Premuri, put Bucani - Bukovec i nerazvrstana cesta Benkovići - Žvigači. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 478.442,31 kuna s PDV-om. Ministarstvo regionalnog razvoja je sufinanciralo projekt sa 100.000 kuna dok je Općina Mače izdvojila sredstva u iznosu od 378.442,31 kuna. Završen je nogostup uz županijsku cestu 2168 u Velikom Bukovcu u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko-zagorske županije koja je odradila „zacjevljivanje kanala“ kako bi se moglo pristupiti izgradnji nogostupa i samom asfaltiranju. Vrijednost asfaltiranja nogostupa i postavljanja rubnika iznosi 355.346,25 kuna s PDV-om. Radove na asfaltiranju i postavljanju rubnika financirala je Općina Mače. Saniran je i most u Malom Bukovcu kod Jambrekovića koji je stajao 57.050,00 kuna s PDV-om te je financiran sredstvima Općine Mače. Tvrtka Zagorski vodovod Zabok izvršila je i radove na izgradnji vodovodne mreže u naselju Mače pod brijeg u iznosu od 29.399,18 kuna. Na groblju u Velikom Komoru obnovljena je ograda i napravljen novi parapetni zid u iznosu od 54.087,50 kuna s PDV-om dok su ogradni paneli zajedno s postavom iznosili 15.244,00 kuna. Zamijenjena je i javna rasvjeta za novih 65 LED rasvjetnih panela. Za proširenje javne rasvjete naručeno je 65 novih led lampi u iznosu od 68.859,38 kuna. Također je naručeno 65 nosača za navedene nove led lampe te 25 nosača za proširenje javne rasvjete u Delkovcu, Velikom Komoru i Maču pod brijeg. Cijena navedenih nosača je 7.275,00 kuna.

ZL Ima li pomaka u razvoju, odnosno u stavljanju u funkciju zapuštenih Sutinskih toplica?

MIKULEC: Sutinske toplice su veliki neiskorišteni dragulj naše općine, godinama su zapuštene i nalaze se u privatnom vlasništvu. S trenutnim vlasnikom kontaktirano je u nekoliko navrata te je postignut dogovor da se lokacija očisti te da se krene u rješavanje imovinsko - pravnih odnosa kako bi se cijeli kompleks pripremio za moguće daljnje investicije te za zainteresirane subjekte. Trenutno je u izradi prva izmjena i dopuna prostornog plana Općine Mače putem koje bi se proširila zona mogućeg razvoja Sutinskih toplica. U suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom redovito se održavaju sastanci vezani uz tu temu te se traže rješenja kako pokrenuti kupališni kompleks, zdravstveni turizam i turističke sadržaje koji bi bili od životnog značaja za sve naše stanovnike tako i za stanovnike cijelog istočnog dijela županije. Vrlo sam optimistična u pogledu pokretanja projekta Sutinske toplice, no zadatak koji nam slijedi vrlo je kompleksan i zahtjevan te je potrebno mnogo truda i predanog rada da bi smo došli do cilja.

ZL Kada kreće gradnja vrtića, kakvih je kapaciteta? Je li zabran izvođač radova?

MIKULEC: Jedan od važnih preduvjeta za ostanak mladih obitelji u Maču jest i mogućnost adekvatnog predškolskog odgoja. Prepoznavši tu potrebu krenuli smo u Projekt izgradnje dječjeg vrtića „Mače“. Izrada projektne dokumentacije iznosila je 173.325,00 kuna s PDV-om. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je financijska sredstva u iznosu od 145.593,00 kuna, a Općina Mače je osigurala ostatak sredstva u iznosu od 27.372,00 kuna. Projekt je prijavljen na natječaj na mjeru 7.4.1. te su dobivena sredstva za izgradnju dječjeg vrtića. Procijenjeni iznos potpore sukladno Odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iznosi 7.090.928,25 kuna. Kapacitet vrtića bazira se na 50 -ero djece. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave.

ZL Koje su aktivnosti trenutno aktualne na području općine Mače?

MIKULEC: Trenutno je u općini pokrenuto niz projekata. Na raspoložive javne pozive ministarstava prijavljeni su projekti uređenje i opremanje mrtvačnice u Maču, rekonstrukcija propusta preko potoka Sutinčica u Velikom Komoru te sanacija klizišta u Velikom Bukovcu. Nadamo se pozitivnim rezultatima te skorašnjem početku radova na terenu. U dogovoru s mjesnim odborima pokrenuto je niz radnih akcija te se značajnija sredstva izdvajaju za održavanje po mjesnim odborima. U fazi smo otkupa zemljišta za proširenje groblja u centru mjesta, uređuje se parkiralište mjesnog groblja u Velikom Komoru te je u tijeku prikupljanje ponuda za uređenje okoliša mjesnog groblja u Peršavesi. Redovito izdvajamo financijska sredstva za rad male škole, boravak djece u dječjim vrtićima i čuvaonicama, obuku učenika neplivača, stipendije, prijevoz srednjoškolaca, prijevoz za dnevni boravak u osnovnoj školi, prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju te financiranje svih udruga u kojima najmlađi 'bruse' svoje talente. U prošloj godini isplaćena je i financijska pomoć za udžbenike u iznosu od 200 kuna po učeniku za učenike od 1. do 4. razreda te 300 kuna za učenike od 5. do 8. razreda. Zahvaljujući Krapinsko - zagorskoj županiji prošle godine obnovljena je fasadna ovojnica na Osnovnoj školi u Maču, a ove godine slijedi i druga faza uređenja.

ZL Što vam trenutno stvara najveće probleme?

MIKULEC: Najveći problem predstavlja nam skroman proračun. Izrađeno je i u pripremi je mnogo projekata i tehničke dokumentacije. Za njihovu realizaciju gotovo uvijek je potrebno sufinanciranje iz općinskog proračuna što nam predstavlja određena ograničenja kod ostvarivanja svih potreba koje imamo kao jedinica lokalne samouprave.

ZL Koje projekte planirate u narednom razdoblju?

MIKULEC: Za ovu godinu planira se završetak mrtvačnice u Maču, sanacija mosta u Velikom Komoru te asfaltiranje nekih dionica lokalnih cesta. Ostali projekti realizirat će se sukladno punjenju proračuna. Od kulturnih događanja veselimo se nadolazećoj Tamburaškoj noći koja će se održati 5., 6. i 7. srpnja. Ove godine nalazi se na novoj lokaciji ponovno u samom centru, a u suradnji s KUD-om Ljudevit Gaj Mače i ostalim udrugama pripremljen je bogati program. Početkom srpnja nam slijedi i proštenje kod kapele Sv. Margarete koje je postalo već tradicionalno, a organiziraju ga mještani mjesnog odbora Peršaves - Delkovec Vukanci - Frkuljevec Peršaveski.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Riječka obilaznica A7: prometna nesreća na 24. +800 km (vij. Mihačeva draga) između čvora ŠKURINJE i čvora OREHOVICA u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. Kolona je duga oko 2 km. Kolnici su mjestimice mokri il...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program