Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Tamo gdje stanu institucije, udruge civilnog društva nastavljaju s projektima za potrebite’

Na natječaj je pristiglo 66 prijava, a 55 udruga sa svojim projektima ostvarilo je sufinanciranje, u ukupnom iznosu 89.550 eura


Krapinsko – zagorska županija dodijelila je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili potpore temeljem natječaja za sufinanciranje programa i projekata u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva.

Na natječaj je pristiglo 66 prijava, a 55 udruga sa svojim projektima ostvarilo je sufinanciranje, u ukupnom iznosu 89.550 eura.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija natječaje iz ovih područja raspisuje unatrag 20 godina, a svake se godine nastoje povećati sredstva za isto. – Od 2016. godine izdvojili smo 703.000 eura potpore po ovom natječaju, a kroz ovaj natječaj, kao i po drugim osnovama, Krapinsko – zagorska županija po ovom području izdvaja preko 730.000 eura godišnje, pa je to u proteklom petogodišnjem razdoblju bilo 2,4 milijuna eura. To su velika sredstva, ali izuzetno važna, jer se kroz programe i projekte koji se provode putem ovog natječaja naša županija mijenja na bolje. Tamo gdje prestaje rad, odnosno završavaju okviri djelovanja javnih institucija i javne uprave, nastupaju organizacije civilnog društva i nadopunjuju naš rad i na tome vam hvala – rekla je Petek, istaknuvši kako je Županija i ove godine nastojala odgovoriti na potrebe koje su se trenutno pokazale kao velike i važne, zbog čega su kroz natječaj bila predviđena sredstva u osobito važnim područjima mentalnog zdravlja, rane intervencije i osoba s invaliditetom.

– Puno je projekata i programa koje financiramo iz godine u godinu kao nastavak jako dobrih praksi u zajednici, ali nam je drago i da se javljaju neke nove udruge – zaključila je zamjenica župana.
Župan Željko Kolar zahvalio je udrugama na onome što rade za brojne korisnike. – Zamislite koliko bismo bili siromašniji da toga nema, koliko bi bili nekvalitetniji uvjeti života ovdje na našem području. Tamo gdje stanu institucije, udruge civilnog društva nastavljaju s projektima za potrebite. Teško je očekivati da će ikada institucije moći pokriti sve, ali je zato izuzetno bitno da čitavo vrijeme radimo na senzibiliziranju javnosti za probleme koje objektivno postoje, za posebne skupine, ranjive skupine, razvoj civilnog društva i da nam to postane svakodnevica koju svi prihvaćaju. Kada uspijemo stvoriti takvu klimu u društvu, onda neće biti neshvaćenih, neprepoznatih, neuočenih – rekao je župan.

Kolar je dodao da je Županiji zadovoljstvo da može biti dio te priče i da svi zajedno u koheziji mogu sugrađanima pružiti bolji i kvalitetniji život.

-U zapadnoeuropskim zemljama kažu, koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena država. Ja obilazim općine i gradove, imate općina koje nemaju niti jednu instituciju, komunalnog poduzeća, vrtića, ali imaju po 10, 15 udruga koje aktivno rade u tim općinama. Mi smo upravo zbog vas vrlo visoko na ljestvici županija, naša Krapina ima najmanji broj stanovnika od svih sjedništa županija, ali imamo vas, ljude koji su izuzetno aktivni i kvalitetu življenja u ruralnim područjima dižu na razinu koju imaju veliki gradovi i time se možemo ponositi. Mi ćemo vas i dalje pratiti u okvirima svojih mogućnosti – poručio je Kolar.

U ime dobitnika ugovora zahvalila je jasna Gmajnički iz udruge Korak do zdravlja. – Mi smo tu zbog posvećenosti svojoj zajednici u kojoj živimo, gdje osluškujemo i živimo zajedno s potrebitim ljudima i najbolje znamo gdje trebamo reagirati. Ova sredstva nagrada su našem radu, ali i odgovornost da nastavimo dalje – rekla je Gmajnički.

Još članaka iz "Županija"

Facebook