Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečana martinjska pita Vesne Hršak iz Krapine odnijela je pobjedu na 'Babičinim kolačima'

Babičini kolači ove godine održavaju se u Hrašćini, odakle je zadnja pobjednica manifestacije Sanja Čaćko


Vesna Hršak pobjednica je ovogodišnjih 'Babičinih kolača'. Vesna Hršak iz Krapine pobjedu je odnijela svojim kolačem 'Svečana martinjska pita'.

– To je kolač od jabuka ukrašen jabučnim ružicama. Jabuke se kuhaju u vinu i namataju se ružice s kojima se ukrasi svaka kocka kolača, odnosno pite. Radila sam po starom receptu za pite, kak su nekad naše bake delale, ali su gore stavcljale kriške jabuka, a ja sam ukrasila ružicama od jabuka – otkrila nam je pobjednica, dodavši kako je jako uzbuđena, ali i d aće se već od sutra pripremati za prezentaciju svoga stola u Krapini iduće godine, gdje će se održati sljedeći Babičini kolači. – Znate, pripreme dugo traju, Isprobavam recepture, izmjenjujem recepte s drugim babicama… Ne uspije ni nama uvijek od prve, to je nekad stvar nepca. Ali stvar je u tome da trebas dati puno ljubavi, ona je najvažniji začin – zaključila je pobjednica.

Babičini kolači ove su godine održani po 14. puta, i to u Hrašćini, zahvaljujući zadnjoj pobjednici manifestacije, Sanji Čaćko. Radi se o manifestaciji koja svake godine okupi velik broj natjecateljica, baka koje na taj način čuvaju i prezentiraju tradicijske kolače svojim sumještanima, ali i brojnim posjetiteljima koji imaju prilike uživati u bogatstvu slatkih stolova.

Ove godine natjecale su se 24 babice, a predsjednik žirija Branko Čukelj dao je sud ovogodišnjih kolača, kao i onog pobjedničkog. – Babice su i ove godine pokazale što pripremaju za svoje unuke, svoje obitelji. Ove godine bilo je jako dobrih kolača, no morali smo odabrati najbolje. Ne gledamo samo izgled kolača, naravno da i kušamo, a nekad odvagnu i sastojci koje su koristile u pripremi, da li su namirnice zagorskog porijekla, kako je kolač rađen i kako su došle do recepta – rekao je Čukelj.

Drugo mjesto osvojio je kolač Ivanka Hublin, a treće Mirjana Štahan.

Župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo što su 'Babičini kolači' ponovo održani te što je manifestacija okupila 24 babice koje su se natjecale, ali i mnoštvo posjetitelja. Čestitao je pobjednicama. – Užitak je gledati s kolikom su strašću natjecateljice pristupile takmičenju! Hvala domaćinima, načelniku Hrašćine Branku Tukaču i predsjednici općinskog vijeća i svima koji su pomogli u organizaciji i sudjelovali u programu. Ovo je jedna prekrasna tradicija koju Krapinsko – zagorska županija održava i nastavit će održavati i dalje – rekao je Kolar, istaknuvši kako se na taj način od zaborava čuvaju neki stari recepti i kolači, ali i da će knjižica recepata koja bude izdana omogućiti nekim mlađim generacijama da pokušaju peći tradicijske kolače.

Cijelu fotogaleriju s događanja možete pogledati OVDJE

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook