Prethodni članak
Sljedeći članak

Sutra bi mogao nastati kaos u Zagorju. Policija objavila posebno upozorenje


Prema svim relevantnim prognozama, sutra će biti sunčana i topla subota, uz slab jugositočni vjetar. Budući da smo u drugoj polovici ožujka, mnogi Zagorci iskoristit će priliku da počnu, nastave ili dovrše čišćenje zemljišta od korova i suhog raslinja te radove orezivanja voćaka.

Nažalost, poučeni iskustvima iz prijašnjih godina, s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti da će se mnogi od njih odlučiti na nepropisan način spaliti korov, nisko raslinje ili pak otpadne grane od orezivanja voćaka, što znači da bi mogao ponovo nastati pravi 'kaos' u Zagorju te buknuti velik broj požara na otvorenome.

Iako policija i vatrogasci već godinama apeliraju i savjetuju građane o toj temi, slučajevi požara na otvorenom svake su godine krajem ožujka, tijekom travnja i svibnja najveća briga zagorskih vatrogasaca, ali i policije.

Stoga je Policijska uprava krapinsko – zagorska i danas ponovo uputila još jedno posebno upozorenje građanima, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

„S ciljem prevencije požara na otvorenom, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar. Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Skrećemo pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere

opreza:

*spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,

*prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,

*oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,

*osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,

*ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila,

*u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i

druge žurne službe.“

Još članaka iz "Županija"

Facebook