Prethodni članak
Sljedeći članak

Što će prije – referendum ili ročište za prodaju?

Potpisi za referendum su prikupljeni i čeka se odobrenje nadležnog ministarstva, a stečajni upravitelj kaže kako ima obećanje sa zlatarskog suda da će se ročište za prodaju održati ovoga mjeseca


Kao što smo već i pisali u proteklim brojevima, u razdoblju od 8. do 22. prosinca u Stubičkim Toplicama organizirano je prikupljanje potpisa za raspisivanjem lokalnog referenduma na kojem bi se odlučivalo žele li mještani Stubičkih Toplica da se ''Slamarica'' proglasi kulturnim dobrom od lokalnog značaja, čime bi podlijegala Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra. Prikupljena su 603 potpisa, čak 102 više od potrebnih.

Potpisi su prikupljeni

Inicijatorica raspisivanja referenduma, općinska vijećnica Sabina Frgec, pozvala je potom načelnika Općine Stubičke Toplice Josipa Beljaka, da, obzirom na važnost teme, uputi zahtjev predsjedniku Općinskog vijeća za sazivanjem izvanredne sjednice Općinskog vijeća, na kojoj bi se ponovo raspravljalo o ovoj temi i na kojoj bi se potencijalnim investitorima, o čijim je namjerama govorio načelnik, dala prilika da prezentiraju svoju ideju kako misle obnavljati ''Slamaricu''. - Ujedno pozivam članove Općinskog vijeća da preispitaju i promijene svoju odluku te na Vijeću donesu odluku o proglašenju ''Slamarice'' kulturnim dobrom. Na taj način izbjegli bi se troškovi za referendum. Ukoliko načelnik i Vijeće odbiju ovaj prijedlog, a temeljem prikupljenih potpisa za koje vjerujem da su ispravni, zajedno s mještanima Stubičkih Toplica tražim raspisivanje referenduma – rekla je Frgec. Primopredaja potpisa izvršena je 23. prosinca te se trenutno čeka odobrenje nadležnog ministarstva, nakon čega je Općina dužna u roku od 30 dana raspisati referendum.

Kad će ročište?

Izvanredna sjednica sazvana nije, a načelnik Beljak rekao je kako trenutno u Stubičkim Toplicama, a i šire, ne postoji nitko tko ne bi želio da se problem ''Slamarice'' konačno riješi te je ponovio kako bi njeno proglašenje kulturnim dobrom samo otežalo prodaju, jer će tada dva potencijalna investitora, prema njegovim riječima, odustati od kupnje zbog toga što bi status kulturnog dobra usporio cijeli postupak, odnosno potencijalna ulaganja.

Proglašenje ''Slamarice'' kulturnim dobrom zakompliciralo bi im stvari, odnosno morali bi puno duže čekati na razne dozvole, papire i suglasnosti, kako bi uopće mogli krenuti u realizaciju investicije, a još duže na povrat investicije, pojasnio je Beljak. – Na samu Staru godinu razgovarao sam sa stečajnim upraviteljem koji je obećavao kako će se ročište za prodaju održati do kraja godine. Kako se to nije desilo, rekao je da je sutkinja na sudu u Zlataru obećala ročište u siječnju, stoga se nadam da će tako i biti i da će ju jedan od naših domaćih zainteresiranih investitora kupiti – rekao je Beljak. Također, napomenuo je da ukoliko se na ročistu pojavi neki drugi ''sumnjivi'' investitor, Općina bi reagirala, iskoristivši pravo prvokupa. Hoće li ova saga već početkom godine dobiti sretan, ili bilo kakav, epilog doznat ćemo uskoro. Usporedno se čeka na odobravanje potpisa za referendum, kao i na datum ročišta, pa je pitanje što će prije – referendum ili prodaja?

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je preko Gračaca, Obrovca i Karina). -DC8 Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; -DC54 Maslenica-Zaton...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program