Prethodni članak
Sljedeći članak

SREBRNJAK 'SPOMENIK HIMNI': Deset ih otišli u Ameriku, a dobit će ih i državni dužnosnici

Srebrnjak je težak 15 grama, a napravljen je u 1000 komada


Danas je u Kumrovcu predstavljena posebna edicija srebrnjaka posvećenog spomeniku hrvatskoj himni u Zelenjaku. Srebrnjak je izdala tvrtka Elementum d.o.o., a povod je peta godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Okupljenima je srebrnjak predstavio direktor Elementuma Dominik Crkvenčić. Srebrnjak je izdan u nakladi od 1000 komada, masa mu je 15 grama, promjer mu je 37 milimetara, a čistoća 999/1000. Ima oznaku 2013. godine kada je Hrvatska ušla u EU. Moram reći da je prvih nekoliko komada otišlo u Ameriku – rekao je Crkvenčić dodajući da je i cilj izdavanja srebrnjaka bio da se domovina približi i onima u inozemstvu te da je to lijep simbol spomenika himni kakvog ima samo Hrvatska. Cijena srebrnjaka kreće se, ističe Crkvenčić, od 249 do 329 kuna.


Prednju stranu, avers, krase reljefna karta Republike Hrvatske, godina 2013, 28 zvjezdica te uz gornji rub natpis Hrvatska, a uz donji rub natpis Europa. Stražnju stranu, revers, krase spomenik himni i njen prvi stih na sredini. Uz gornji rub se nalazi natpis SPOMENIK HIMNI 1935., a uz donji natpis HRVATSKA HIMNA 1885 iznad kojeg se nalaze oznake mase, kemijskog elementa i čistoće srebra.


Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je da je velika čast kad netko primi poklon s takvim motivima. – Ponosni smo što je naš kraj bio inspiracija Antunu Mihanoviću za pisanje himne, ali i što je izdan ovaj srebrnjak. Kumrovec je jedno mjesto velike povijesti, ali, siguran sam, i svjetlije budućnosti – istaknuo je Šplajt. Gost na predstavljanju bio je i počasni konzul Republike Hrvatske u Mariboru Šime Ivanjko koji je naglasio kako je srebrnjak vrijedna uspomena na domovinu. Da je tako, složila se i saborska zastupnica Marija Puh. Rekla je kako je srebrnjak koristan i vrlo vrijedan suvenir i za turizam Županije, ali i Hrvatske.


-Svaka država ima tri simbola – grb, zastavu i himnu. Mi imamo četiri jer ovome trojemu dodajemo još i, jedinstven u svijetu, spomenik hrvatskoj himni. Mnogo je velikih ljudi u povijesti Hrvatske bilo upravo iz Zagorja, pa ne treba čuditi što je himna naše zemlje nastala upravo u ovom kumrovečkom kraju – rekao je župan Željko Kolar te dodao kako su otkupili prvih sto srebrnjaka. Njih će poklanjati na službenim i diplomatskim putovanjima. – Moram reći da će srebrnjak s brojem jedan dobiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, s brojem dva predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a srebrnjak s brojem tri premijer Andrej Plenković – istaknuo je Kolar.


Nakon svečanosti u Općini Kumrovec, gosti su se uputili u Zelenjak kod spomenika himni gdje je nešto više o okolišu, park šumi i samom spomeniku rekla ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima KZŽ, Dijana Hršak. Istaknula je kako će se, nakon postavljanja orgulja koje sviraju hrvatsku himnu, kroz Zelenjak urediti i staza kroz krošnje. O samom projektu nešto je više rekao župan Krapinsko – zagorske županije. – Riječ je o projektu koji je u trećoj fazi realizacije, a bit će prava atrakcija kad se realizira. Naime, na visini, kroz krošnje, uredit ćemo stazu kroz šumu, a na njenom kraju moći će se slušati taktovi himne – objasnio je Kolar dodajući kako će uskoro i službeno projekt biti predstavljen.

FOTOGALERIJU pogledajte OVDJE. 

Još članaka iz "Županija"

Facebook