Prethodni članak
Sljedeći članak

SLUŽBENO OTVORENI RADOVI NA SUTLANSKOM JEZERU: Izgradnja brane spriječit će poplave, a razvit će se i turizam

85 posto daje Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru europske regionalne suradnje INTERREG VA Slovenija - Hrvatska


Danas su službeno otvoreni radovi na modernizaciji i nadogradnji pregrade Vonarje na Sutlanskom jezeru s hrvatske strane. Investiciju kroz Projekt FRISCO2.1. zajednički provode Hrvatske vode i Direkcija za vode Republike Slovenije putem dva ugovora za izvođenje radova, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura odnosno 15,5 milijuna kuna od kojih je 1,36 milijuna eura odnosno 10,1 milijuna kuna osigurano iz EU sredstava, a u sklopu programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska. Izvođač radova s hrvatske strane je Niskogradnja Hren. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je vrijednost radova s naše strane 10,7  milijuna kuna, od čega je milijun eura direktno iz fondova EU, što mnogo olakšava investiciju. – Izgradnja pregrade će prije svega učiniti veću sigurnost ovog kraja po pitanju obrana od poplave, jer će se tu akumulirati veliki dio voda rijeke Sutle koje će nizvodno manje prijetiti, a isto tako i za buduće potrebe turizma i rekreacije ovog kraja uređenjem samog jezera – istaknuo je direktor Đuroković te dodao da će radovi na samoj rekonstrukciji dijela pregrade biti gotovo do kraja studenoga, nakon čega bi se krenulo i s uređenjem samog jezera u koordinaciji sa slovenskom stranom. Početak radova na brani obišli su i članovi kandidacijske liste HDZ-a za EU parlament, a europarlamentarka Dubravka Šuica pohvalila je prekograničnu suradnju kroz ovaj projekt te istaknula kako ju najviše fascinira da će se kroz ovu investiciju koja će sanirati probleme od poplava izroditi i jedan turistički potencijal za zapadni dio Krapinsko – zagorske županije. Saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Žarko Tušek također je istaknuo kako će radovi na revitalizaciji Sutlanskog jezera pomoći ne samo obrani od poplava već i turističkom razvoju ovog dijela Zagorja i potaknuti dodatni razvoj Huma na Sutli, Zagorskih Sela, Kumrovca i Desinića.

Zadovoljni što su krenuli radovi na Sutlanskom jezeru su i načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i načelnik Kumrovca Robert Šplajt koji tu vide šansu za turistički razvoj. - Realizacija ovog projekta puno će nam značiti radi sprečavanja poplava za naše stanovništvo, ali i zbog potencijalnog turističkog aspekta, jer bi turistički razvoj puno značio i za našu malu općinu koja razvija gastroturizam, a sve skupa možda bi doprinijelo i poboljšanju komunalne infrastrukture, ponajviše naše državne ceste D229 za čiju se sanaciju kontinuirano zalažem od kada sam postala načelnica – rekla je Krivec Jurak.

- Konačno je krenula aktivnost na revitalizaciji Sutlanskog jezera s početkom izgradnje brane s hrvatske strane. Slovenci su tu napravili jedan korak prije i vrijeme je da i mi počnemo ozbiljno razmišljati o budućim turističkim sadržajima koji bi bili primamljivi i zanimljivi za ovaj kraj – komentirao je Jutriša. 

Načelnik Robert Šplajt rekao je da kada rijeka Sutla s popratnim rijekama nabuja imaju problema s poplavama u naseljima uz Sutli te vjeruje da će izgradnja brane spriječiti te učestale probleme, a onda s vremenom pomogne i u turističkom smislu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Riječka obilaznica A7: prometna nesreća na 24. +800 km (vij. Mihačeva draga) između čvora ŠKURINJE i čvora OREHOVICA u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h. Kolona je duga oko 2 km. Kolnici su mjestimice mokri il...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program