Prethodni članak
Sljedeći članak

Širokopojasni internet za Grad Zlatar i Općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti


Od 2017. godine Grad Zlatar, kao nositelj projekta zajedno s partnerima općinama Budinščina, Hrašćina i Konjščina, provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima koji se nalaze unutar obuhvata projekta tj. područja navedenih jedinica lokalne samouprave.

U proteklom vremenu provedene su dvije javne rasprave, mapirano je projektno područje, odabran je investicijski model A te je izrađen Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje navedenih jedinica lokalne samouprave. Plan razvoja, izrađen od strane tvrtke Corellia savjetovanje j.d.o.o., potvrđen je od strane HAKOM-a čime je ispunjen glavni preduvjet za prijavu projekta na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”. Prijava na natječaj sastoji se od Javnog poziva – iskaz interesa, Javnog poziva – dostava prijava te Ograničenog poziva, a koji se sastoji od podnošenja projektnih prijedloga.

Grad Zlatar je zajedno s partnerskim općinama iskazao interes za sudjelovanje u postupku pred-odabira (1. faza Javnog poziva). U drugoj i trećoj fazi, prema uvjetima Javnog poziva, privatni telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Ukupna procijenjena investicija iznosi do 53,4 milijuna kuna, a završetak cjelokupnog procesa odabira očekuje se početkom 2020. godine.

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti, što pokazuje nastojanje usmjerenja Grada Zlatara i uključenih općina da neprestano postaju bolja i sretnija mjesta za život svih svojih stanovnika.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Mokrih i skliskih kolnika ima na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici i mjestimice D...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program