Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanacija klizišta u Humu Stubičkom: ‘Kad cesta bude uređena, pripazite na brzinu zbog sigurnosti u prometu’

Rok za završetak radova koje financiraju Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste KZŽ je 15. studenoga


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić obišli su u srijedu radove na sanaciji klizišta na županijskoj cesti u Humu Stubičkom. Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec rekao je da to klizište aktivno već nekoliko godina te je samim time bilo opasno prometovanje, ali i normalno održavanje prometnice, posebno u zimskim uvjetima. Radovi su u završnoj fazi, ukoliko vremenske prilike dozvole, sljedeći tjedan bit će asfaltiranje, dok je rok za završetak, 15. studenoga – rekao je Sirovec. Radovi su vrijedni 681 tisuću i 879 kuna, a sufinanciraju ih Hrvatske vode. Radovi obuhvaćaju dužinu od 45 do 50 metara, obnovu kolničke konstrukcije i potpunu rekonstrukciju u dubini 2 metra. Radove izvodi domaća tvrtka Fergy građenje iz Gornje Stubice.

Zahtjevni radovi
Županijska uprave za ceste i ove godine u suradnji s Hrvatskim vodama i Krapinsko – zagorskom županijom nastavlja s radovima na sanaciji klizišta na našim županijskim i lokalnim cestama. Nakon što smo prošle godine obnovili na taj način 4 klizišta, ove smo ih godine ugovorili 6, ukupne procijenjene vrijednosti nešto više od 6, 5 milijuna kuna – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec. Od ukupno 6 klizišta, četiri su gotova ili u završnoj fazi(Tuheljske Toplice, Biruši Radoboj, Donja Selnica Zlatar i Hum Gornja Stubica) dok su dva u tijeku, u Mariji Bistrici naselju Globočec i u u Loboru naselje Vojnovec. Radovi su malo zahtjevniji jer je potrebno zatvoriti promet, a i zbog velike dubine konstrukcije. Predviđen rok za sanaciju tih dvaju klizišta je 15. prosinca – najavio je Sirovec.

Značajna sredstva troše se na sanaciju klizišta
Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je kako Gornja Stubica ima problema s aktivacijom klizišta te da se značajna sredstva stoga troše na njihvu sanaciju koja bi se inače trošila na asfaltiranje novih prometnica i onih koje se u lošem stanju, No, moraju sanirati i takva klizišta jer su opasna za prometovanje.

Ove godine, rekao je, saniraju se tako dva klizišta, ovo u Humu Stubičkom od strane ŽUC-a i drugo na općinskoj cesti prema Gornjoj Planini. Zahvalio je Vladi RH i Hrvatskm vodama što su iznašle ovakav model sufinanciranja, jer oni, a vjeruje da i druge JLS ne bi to mogle realizirati same, posebice što neke sanacije zahtjevnijih klizišta koštaju od 500 tisuća do milijun kuna. Apelirao je na građane, da kada klizište bude sanirano i prometnica uređena bez ulegnuća, ipak vode računa o brzini i ne vode prebrzo kako ne bi bili ugroženi djeca i drugi pješaci. - Toplo se nadam da nakon što će klizište biti gotovo i cesta bude u jednom dobrom stanju da građani prvenstveno vode računa o sigurnosti prometa jer ćemo tu imati mogućnost vožnje s kudikamo većom brzinom nego je to do sada bilo – upozorio je načelnik Krizmanić.

Župan pohvalio projekt sanacije klizišta preko Hrvatskih voda
Župan Željko Kolar pohvalio je projekt sanacije klizišta preko Hrvatskih voda na županijskim cestama. - Bez učešća Hrvatskih voda od 55 % to bi nam bilo financijski još zahtjevnije, iako na ovih 6 klizišta vrijednih 6,6 milijuna kuna, tih 3 milijuna i nešto sitno kuna smo mogli uložiti u asfaltiranje nekih novih dionica. Nakon što smo prošle godine sanirali 4, a ove godine 6 klizišta, očekujemo da sljedeće godine po istom modelu saniramo barem još 6 klizišta – napomenuo je župan.

Ukupne investicije na županijskim cestama ove su godine 26,5 milijuna kuna. - Imamo još 20 aktivnih gradilišta na području Krapinsko – zagorske županije, ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna, a ukupan proračun ŽUC – a i izvršenje za ovu godinu će biti oko 35 milijuna kuna. To znači da 9,5 do 10 milijuna kuna ide na zimsko održavanje, košnju bankina i dr., i to je zapravo premalo novaca. Već duže vrijeme govorimo da županijske uprave za ceste imaju premale prihode u odnosu na količinu cesta s kojima gospodare – rekao je Kolar, ponovivši da je Županija za ovu godinu pripremila novu kreditnu liniju od 20 milijuna kuna za još jedan investicijski ciklus na županijskim cestama.

Prioriteti asfaltiranja u općinama i gradovima
-Međutim, u tome nas je zaustavila korona i sve što se događalo. S obzirom na mehanizam za oporavak, na novu financijsku omotnicu, po mojem nalogu je ŽUC obišao kompletno sve ceste i razgovarao sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Napravili su prijedlog do 20 milijuna kuna prioriteta po svim općinama i gradovina na županijskim cestama, da bi krenuli u modernizaciju i presvlačenje novog asfaltnog sloja po svim dionicama. U sljedećih 15 do 20 dana ćemo donijeti odluku da li ćemo krenuti u to kreditno zaduženje za sljedeću godinu ili ne – najavio je župan, dodajući da ako se odluka donese, Upravno vijeće će je uvrstiti u pln za iduću godinu i nakon što Županijska skupština donese proračun i prihvati proračun ŽUC – a, krenulo bi se s postupkom kreditnog zaduženja. – Po tome bismo na rano proljeće mogli krenuti s radovima, no još nismo donijeli konačnu odluku – rekao je župan Kolar.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na autocesti A1: -kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja. Prekinut je promet na DC228 u mjestu Donje Pokupje, zbog prometne nesreće. Na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program