Prethodni članak
Sljedeći članak

Projektom vrijednim više od 1, 7 milijuna kuna povećat će se kvaliteta života braniteljima iz KZŽ kao i članovima njihovih obitelji

Projekt će trajati 2 godine, a između ostalim obuhvaćat će brojne radionice kao i pomoć u kući


Danas je u Zaboku održana konferencija za medije povodom predstavljanja projekta koji je vezan uz objavljeni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata UP.02.2.2.10“ i sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Voditelj projekta Mario Draganić govorio je o samom projektu.

- Korisnik projekta je Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata- Krapinsko-zagorske županije, a partneri su Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Krapinsko-zagorske županije, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun te Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije. Projekt će se provoditi u Krapinsko-zagorskoj županiji s naglaskom na korisnike iz ruralnih krajeva županije, a u njega će biti uključeni hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata, ali i njihovi članovi obitelji. Projekt će trajati 2 godine, a ukupna vrijednost projekta je 1.733.981,55 kuna, dok je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.473.884,32 kune, partnersko tijelo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - rekao je Draganić i dodao kako je svrha ovog projekta da se kroz aktivnosti edukativnim i informativnim radionicama omogući braniteljima ili članovima njihove obitelji da stječu nova znanja i vještine te time jača njihovu poziciju u zajednici. - Želimo doprinijeti da se borimo protiv društvene i socijalne isključenosti kroz psihološko osnaživanje, kreativne radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti i pomoć u kući - istaknuo je Draganić dodavši da je cilj povećanje kvalitete života.

- Između ostalog želimo spriječiti socijalnu i društvenu isključenost hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz društvene zajednice unapređenjem izvanistitucioalnih usluga , povećati svijest branitelja o zdravim načinima života i potaknuti ih na aktivno starenje druženjem i rekreacijom, a i omogućiti im da korisno i zdravo provode slobodno vrijeme - objasnio je Draganić.

Tijekom provedbe projekta biti će zaposlene 4 osobe, a održavat će se informatičke, motivacijske, psihološke i kreativno-umjetničke radionice, likovne radonice, radionice fotografije, sportsko-rekreacijske aktivnosti i radionica komunikacijskih vještina.

 - Korisnicima će se pružiti usluga pomoći u kući kao i poslovi pomoći pri obavljanju fizičkih poslova, kućanskih poslova ili čišćenja stambenog prostora, bit će im osiguran prijevoz i pratnja na liječničke preglede, kao i prijevoz na društvena događanja. Za potrebe prijevoza nabavljeno je kombi vozilo - istaknuo je Draganić dodajući kako će se kombi vozilo i nakon zavšretka provedbe projekta koristiti za braniteljske udruge i potrebe njihovih korisnika.

Ono što je Draganić posebno istaknuo je to što je bitno da će se projekt provoditi u ruralnim dijelovima županije.

-Činjenica je da ti dijelovi nisu dovoljno pokriveni i ondje nema dovoljno aktivnosti za hrvatske branitelje, a tu je i činjenica kako su hrvatski branitelji dostojanstveni i ne žele reći da im treba pomoć - istaknuo je Draganić.

Predstavljanju projekta pristustvovao je i župan Željko Kolar i čestitao Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije i njihovim partnerima što su napravili sjajan projekt.

- Ovaj projekt pokazuje da su braniteljske udruge u svojoj organizaciji dosegnule jedan viši nivo gdje su same u mogućnosti prijavljivati i povlačiti sredstava iz europskih fondova za aktivnosti samih udruga, a koje uključuju skrb o braniteljima, njihovim obiteljima bez obzira iz koje braniteljske udruge dolaze - istaknuo je Kolar, a spomenuo je kako u županiji postoji velik broj branitelja koji nisu članovi niti jedne braniteljske udruge. - Ti ljudi ne sudjeluju u aktivnostima braniteljskih udruga. Rad braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata mogli bi staviti u gornji dio tablice i po aktivnostima i po kvaliteti njihovih programa. Važna je vidljivost ovog projekta te moramo doći do potencijalnih korisnika koji nisu obuhvaćeni  niti kroz rad braniteljskih udruga, a niti kroz rad gradskih, općinskih, županijskih ili državnih institucija - rekao je Kolar dodavši kako ne sumnja da će projekt biti dobro vođen i da će polučiti odličan rezultat.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na cestama u unutrašnjosti te na dionicama autocesta: A1 između Zagreba i Karlovca, tunela Mala Kapela i Sveti Rok, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Križ te Velika Kopanica i Lipovac, A4 Gori...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program