Prethodni članak
Sljedeći članak

Projektom FRISCO 2.1. se nastoji smanjiti rizik od poplava na slivu rijeke Sutle

Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – građevinska mjera brana Vonarje


U Kumrovcu je građanima predstavljen projekt FRISCO 2.1, odnosno projekt „Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – građevinska mjera brana Vonarje“, namijenjen provedbi mjera za smanjivanje rizika od poplava na slivu rijeke Sutle.

Projekt se provodi u okviru programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska koji predstavlja okvir za prekograničnu suradnju Slovenije i Hrvatske u financijskoj perspektivi 2014. – 2020. Provedbom planiranih aktivnosti projekta FRISCO 2.1, kroz realizaciju građevinskih mjera i zahvata te modernizacije i nadgradnje brane Vonarje, osigurat će se zadržavanje visokih voda rijeke Sutle i zaštititi nizvodna naselja od poplava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.678.525 eura, od čega se čak 85 % iznosa financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), dok preostalih 15 % financiraju partneri iz vlastitih sredstava. Direkcija Republike Slovenije za vode vodeći je partner na projektu, odgovoran za upravljanje i provedbu projekta, a projektni partner iz Republike Hrvatske su Hrvatske vode.

Brana Vonarje na Sutlanskom jezeru nalazi se na području općine Zagorska sela (Hrvatska) i općine Podčetrtek (Slovenija), te je vlasništvo obiju država. Postojeća građevina izvedena je potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća i služila je za vodoopskrbu, navodnjavanje te zadržavanje vodnog vala, no krajem 80-ih godina je, zbog zagađenja vode uslijed nepostojanja sustava odvodnje otpadnih voda uzvodnih naselja, prestala služiti za vodoopskrbu. Danas joj je osnovna namjena zadržavanje veliko vodnog vala rijeke Sutle i povećanje zaštite od poplava nizvodnih naselja.

Predviđenim zahvatom biti će provedena obnova betonske i metalne konstrukcije brane, zamjena dotrajale hidromehaničke opreme i opreme za manipulaciju zapornicama, zamjena i dogradnja električnih instalacija i elektro-opreme, ugradnja opreme za automatizaciju i daljinski nadzor upravljanja zapornicama, te ugradnja opreme za praćenje stanja brane čime će biti osigurana sigurnost i funkcionalnost brane Vonarje u budućnosti. Projekt je započeo 1. prosinca 2017., a njegovo predviđeno trajanje je 18 mjeseci.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program