Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREDSTAVLJEN NOVI RTG UREĐAJ U OB ZABOK] Bolja usluga, manje zračenja i točniji nalazi

Dnevno se obavi 120 do 150 pregleda na klasičnom rendgenu, istaknuo je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina


Na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana danas je predstavljen novi RTG uređaj vrijedan milijun kuna, koji omogućuje radiološku dijagnostiku u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Kako je napomenuo ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, RTG uređaj bilo je nužno zanoviti, jer je na odjelu bio aparat instaliran još 2008. godine, a na ovom se uređaju obavlja veliki broj pretraga. – U jednom danu se obavi 120 do 150 pregleda na klasičnom rendgenu, a na taj se način aparat puno troši. Liste čekanja za ovaj pregeld su manje nego na nacionalnoj razini, čeka se 17 dana za kontrastne i klasične pretrage na digitalnom rendgenu, za CT nam je čekanje otprilike 40 dana, a za ultarzvuk 50 – ak dana. U zadnjih 5 godina smo povećali broj pacijenata s 300 na 400 tisuća pacijenata i taj broj i zahtjevi rastu iz godine u godinu. Mi se trudimo raditi i subotama, nedjeljama, zadovoljiti veliku potražnju, jačamo kadrove i inabavljamo novu opremu – rekao je Tihomir Vančina, dodavši da je u zadnjih 4 godine u bolnicu dovedeno opreme u vrijednosti više od 40 milijuna kuna.

– Od preseljenja 2008., svake godine uz pomoć Krapinsko – zagorske županije zanavljamo opremu, što je nužno da bismo mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. - Odjel radiologije obavlja široki dijapazon pretraga, cijela radiologija je digitalna, od mamografije, tri ultrazvuka, dva rendgena, CT i ostalih pretraga, a nužna je dovoljan broj liječnika. U ovom trenutku ih nemamo, ali takva situacija nije samo u našoj bolnici nego i u cijeloj Hrvatskoj. Moramo voditi odgovornu kadrovsku politiku, i 2019. i 2020. smo dali po dvije specijalizacije, jer moramo osiguratio budućnost – istaknuo je ravnatelj Vančina.

Specijalizantica na Odjelu za radiologiju Anamarija Božić pohvalila je kupnju novog uređaja. – Olakšat će rad nama liječnicima, inženjerima radiologije, ali ponajprije ovo je pozitivna stvar i napredak za naše pacijente koji će ovako imati bolju uslugu, sigurniju sa zdravstvenog stajališta, bit će manje ozračeni, nalazi će biti lakši za očitati i točniji, i kada zaokružimo to, dobijemo sliku da ćemo imati zadovljnije liječnike i zadovoljnije pacijente, a tome trebamo težiti – rekla je.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija 2019. godine uložila 33,5 milijuna kuna u zdarvstvo, a od toga je 18,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, od kojih samo OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobiva 10,8 milijuna kuna. - Od tog se jedan veliki dio odnosi na otplatu kredita još i ove i iduće godine, a ostali dio odnosi se na medicinsku opremu i sve što je uz nju potrebno osigurati, kako bi zdravstvene usluge ovdje u bolnici bile što kvalitetnije i što dostupnije. U tom cilju je i kupnja ovog aparata, još jednog uređaja koji će pomoći da se radiološka dijagnostika obavlja na kvalitetniji i brži način da bi liste čekanja bile kraće, a to je cilj zanavljanja sve medicinske opreme. Treba napomenuti da bez ulaganja u ljude sva ova medicinska oprema nema smisla, pa je trenutno u KZŽ 69 liječnika i liječnica na specijalizaciji, što će doprinijeti i u budućnosti kvalitetnim zdravstvenim uslugama i njihovom stručnom njihovom obavljanju u našoj županiji – naglasila je Jasna Petek.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program