Prethodni članak
Sljedeći članak

'Poljoprivreda u Zagorju živa je i životna, a kontinuirane mjere proizvođačima daju sigurnost'


Županijska pročelnica Sanja Mihovilić prezentirala je na današnjoj konferenciji za medije ulaganja u poljoprivredi u 2023. godini.


Za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje, sajmove i manifestacije, zaštitu i revitalizaciju autohtonih sorti vinove loze, zaštitu i promociju izvornih zagorskih proitzvoda, primjenu propisa s područja zaštite životinja, Sklonište za napuštene životinje, lovstvo, Medni školski dan, subvencije OPG – ima, subvencioniranje kamata u poljoprivredi, potpore proizvođačima mlinaca i kupnju zemljišta u svrhu očuvanja autohtonih sorti vinove loze i voćnjaka, uloženo je ukupno 608.501 eura.


- Što se tiče mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje, gdje smo imali najveće ulaganje, govorimo o 11 mjera odnosno natječaja u protekloj godini, a uložili smo 344.930 eura bespovratnih sredstava za 292 korisnika – rekla je Mihovilić.


To su natječaj za poljoprivredne udruge, gdje je za 10 korisnika dodijeljeno 13.191 euro. Na natječaju za povećanje poljoprivredne proizvodnje, 24 korisnika su ostvarila potporu od 72.564 eura, na natječaju za uzgoj zagorskog purana za 30 korisnika je osigurano 59.256 eura. Za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata vinove loze 3 korisnika ostvarila su 3.200 eura, što se tiče povećanja ekološke proizvodnje 8 korisnika ostvarilo je 45.000 eura. A potporama za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti, za 19 korisnika odobrena su sredstva 81.796 eura. Potporu za povećanje stočarske proizvodnje, 334.207 eura, ostvarilo je 8 korisnika. 87 korisnika ostvarilo je potporu za očuvanje pčelinjeg fonda, 20.117 eura. Za potporu za pripremu projektne dokumentacije bilo je osigurano 13.500 eura, a bilo je svega 2 zahtjeva, no na nacionalnoj razini prošle godine nije bilo natječaja na koji su se poljoprivrednici mogli javiti. Za mjeru za promociju i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda 24 korisnika ostvarila su 15.990 eura.


- Broj korisnika raste iz godine u godinu, 2,125.068 eura odobreno je kroz godine u kontinuitetu – rekla je Mihovilić te dodala da Županija ima i bespovratne potpore za proizvodnu zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli. To je potpora za certificirane proizvođače na našem području. Imali smo 5 zahtjeva no administrativnu povjeru, prošlo ih je troje i oni su ostvarili potporu 27.598 eura. Ova mjera se provodi 4 godine, do sada smo imali 15 korisnika koji su kroz nju prošli i osigurano je 152.400 eura koji su proizvođači prvenstveno ulagali u opremu – rekla je Mihovilić.


Krapinsko – zagorska županija ima 4 proizvoda koja su zaštićena na europskom nivou, to su zagorski mlinci, za njih je 8 proizvođača, zagorski štrukli – 4 proizvođača, zagorski bagremov med 4 te zagorski puran 2 proizvođača.


Predsjednik Odbora za poljoprivredu Dražen Čvek rekao je da smatra da su mjere dobro pogođene. – Pokazuje to odaziv naših poljoprivrednih proizvođača, a rezultati potpora potvrđuju da iz godine u godinu KZŽ dobro planira svoje mjere – rekao je Čvek.

Župan Željko Kolar naglasio je da je poljoprivreda u Zagorju živa i životna, a kontinuirane mjere proizvođačima daju sigurnost. - S obzirom na konfiguraciju Zagorja koje nema velikih poljoprivrednih površina, bitno je da podupiremo rad OPG – ova. Kroz godinu, dvije kroz certificiranje ćemo odvojiti mjere na način da oni koji proizvode za tržište imaju jednu vrstu potpora, a oni koji proizvode za sebe drugu vrstu – rekao je župan. Dodao je da županijske mjere pokrivaju sve - od okrupnjivanja poljoprivrednih područja do podrške povećanju poljoprivredne proizvodnje, modernizacije, podrške izlaganja na tržištu i omogućavanja novih tržišta, brendiranja proizvoda, certificiranja.


- Bitna poruka koju želimo poslati je da moramo stvoriti sustav, ali to ne može samo Županija, to mora biti po vertikali, od europske poljoprivredne politike, nacionalne politike, da svakom mladom čovjeku koji se želi baviti poljoprivrednom proizvodnjom moramo mu omogućiti da dođe do potpora i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Jer poljoprivredna proizvodnja, uz dostanost energije, dvije su ključne stvari – istaknuo je Kolar.
Župan je pozvao proizvođače da certificiraju svoje proizvode, jer je to najbolja ulaznica na tržište i najbolji dokaz kvalitete proizvoda.


Ujedno, istaknuo je da Županija svake godine diže proračun za poljoprivredu za 10 posto.

Još članaka iz "Županija"

Facebook