Prethodni članak
Sljedeći članak

POKLON PREGRADI UZ DAN GRADA: 'Uvjeti kakve ima i matična škola'

Svečano otvorena novouređena Područna škola Gorjakovo


Danas je svečano otvorena novouređena Područna škola Gorjakovo. Radovi su krenuli u listopadu, a njihova vrijednost je 96.000 eura (760.000 kuna). Izvođač radova bila je tvrtka Kunagora iz Pregrade, projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 300 tisuća kuna.

Svečano otvorenje uveličali su između ostalih župan KZŽ Željko Kolar, predsjednik županijske skupštine Zlatko Šorša, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i predsjednica Mjesnog odbora Gorjakovo Davorka Filipčić.

Ravnateljica OŠ Janka Leskovara, kojoj pripada i ova Područna škola Zdravka Žiger je podsjetila kako je škola otvorena 3. veljače 1932. u zidanoj seljačkoj kući Mate Gorupa. ''Te godine školu je polazili 122-oje učenika od 1. do 4. razreda, a prva učiteljica bila je Vjera Dorčić, ali joj se ubrzo zbog velikog borja djece pridružio i učitelj Branimir Antonić. Pregradska općina 1934. godine kupila je zgradu za 100 000 dinara. Broj učenika se povećavao pa je školske godine 1934/35. školu polazilo više od 200 učenika od 1. do 4. razreda. 1938. godine učitelj Josip Bano govori o potrebi višeg školskog obrazovanja i proširenja škole, što je i prihvaćeno na roditeljskom sastanku, a za pomoć su se obvezali sami roditelji, no 1940. godine vlasti su poslale negativan odgovor za nadogradnju.'' – rekla je Žiger.

Tek u kolovozu 1948. godine škola je obnovljena iznutra i izvana, a polaze je učenici od 1. do 6. razreda, a za vrijeme školskih praznika 1953. godine izgrađena je nova učionica, te je uređena fasada. U školskoj godini 1957/58. učenici pohađaju školu od 1. do 8. razreda, no već slijedeće godine dolazi reforma i škola u Gorjakovu postaje Područna škola i pripada Centralnoj školi Velike Horvatske, a od 1963. OŠ Pregrada.

Nova, sadašnja zgrada otvorena je 1969. godine. Broj učenika se smanjuje i danas ju polazi osmero učenika od 1. do 3. razreda, no na popisu su dva prvašića, pa se očekuje slijedeće školske godine povećanje.

''Danas u školi rade učiteljice Mirjana Raužan i na zamjeni Dušanke Golik Petra Herceg. U ožujku ove godine u zasluženu mirovinu otišla je spremačica Cilika Šoštarić, a na njeno mjesto je došla kuharica Martina Mikulec.'' – rekla je ravnateljica i na kraju u svoje osobno, ali i u ime učenika, roditelja i djelatnika zahvalila Županiji na razumijevanju ove male sredine i uloženim sredstvima u obnovu škole, te gradu Pregradi na pruženoj pomoći.

''Sva ulaganja u školu i školski okoliš sigurno su pridonijela odluci mještana da ostanu u Gorjakovu, da razvijaju svoju sredinu na dobrobit svojih obitelji, a posebno svoje djece.'' – zaključila je Žiger.

Predsjednica MO Gorjakovo Davorka Filipčić svima je zaželjela dobrodošlicu. ''Mi smo danas presretni, ovo je za nas velik dan, koji smo dugo čekali, ali i dočekali. Inicijativa je pokrenuta prije 4 godina, a želje su postojale i puno prije. Ovo nam jako puno znači, ovo je nešto što će zadržati naše sugrađane ovdje u selu, i od izuzetno je velikog značaja.'' – rekla je Filipčić i u ime svih mještana, djece i roditelja zahvalila KZŽ-i, gradu Pregradi, ravnateljici škole i svima koji su na najmanji mogući način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Zahvalila je i medijima koji se sve pratili zadnje četiri godine. ''Mi smo jedna aktivna zajednica i trudit ćemo se da i dalje budemo takvi i zahvalni smo svima koji će nas u tome podržavati.'' – zaključila je Filipčić

''Uvijek me raduje jedno ulaganje u manje naselje kao što je Gorjakovo, ali naselje gdje su ljudi složni i gdje su se zahvaljujući predsjednici Mjesnog odbora i cijelom Mjesnom odboru nakon nekoliko godina stvari stvarno pokrenule'' – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. ''Drago mi je da smo cijelo vrijeme imali razumijevanje KZŽ, jer je prvo obnovljeno školsko igralište, a kad je otvarano bila je obećana i obnova škole i drago mi je da je danas to realizirano i da ovdje djeca imaju mogućnost obrazovanja od 1. do 4. razreda, što je jako važno za jedno malo mjesto. Kao grad smo podržali izgradnju nadstrešnice, koja se pretvorila u skoro pa jedan pravi prostor za druženje, sa spravama na dječjem igralištu. Sve to, uz ulaganja u komunalnu infrastrukturu daje jednu dodatnu dimenziju Gorjakovu. Vjerujem da će toga biti još, poznavajući ekipu, predvođenu sa predsjednicom MO Davorkom Filipčić, kojoj ideja nikada ne nedostaje, a mi ćemo ih znati poduprijeti, kao što ih i podupiremo u svim našim Mjesnim odborima, jer nam je važan svaki kutak Pregrade''. – zaključio je gradonačelnik.

Župan Željko Kolar je naglasio kako je najljepše kad završi ulaganje u obrazovanje, pogotovo kada je to u jednom manjem mjestu. ''Ovo je škola koja ima perspektivu, a tu je i jedan Mjesni odbor, 'složno Gorjakovo' kako su sami sebe nazvali, a koji su izuzetno ambiciozni i poduzetni i stalno dolaze sa novim inicijativama i prijedlozima, pa je onda se i lakše odlučiti u investiciju u ovakvu sredinu. Sada je to prekrasna Područna škola, od jeseni sa desetak učenika i sada nam ostaje uređenje okoliša prema gotovom projektu. S obzirom da je preko ceste prošle godine uređeno i nogometno igralište, stvorili smo uvjete za djecu, kakve imaju i u matičnoj školi.'' – rako je Kolar i zaključio kako je ovo pravi poklon Pregradi za skori Dan Grada.

Još članaka iz "Županija"

Facebook