Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte koje su zagorske škole proglašene novim talent točkama

Radi se o programu pružanja potpore školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom


Jučer je u Varaždinu u organizaciji Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, održan 3. Susret registriranih europskih talent točaka, na kojem je osim stručnih predavanja, održana i svečanost dodjele diplome specijalistima prve generacije RITHA specijalizacije.

Cilj ovog Susreta je sustavna promocija rada s talentiranom djecom, uz naglašavanje važnosti pravovremenog prepoznavanja njihovog talenta, kao i odavanje priznanja za njihovu marljivost, upornost i trud. Organizator Susreta, Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini su europski centar za darovite u Hrvatskoj te jedan od 25 takvih centara u svijetu. Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te približno 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje svijeta.

U sklopu Susreta održano je i proglašenje novih talent točaka, među kojima su i 3 škole s područja Krapinsko - zagorske županije - OŠ Bedekovčina, OŠ Janka Leskovara Pregrada i SŠ Krapina.

Događanju je nazočila i zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula da je iz svake od ove tri škole Županija uputila po jednog učitelja učitelja/stručnog suradnika na edukaciju za program Radbound International Training on High Ability (RIHTA) – poslijediplomski, istraživački, kombinirani program obuke o obrazovanju darovitih.

-RIHTA je međunarodni program koji se odvija u suradnji Sveučilišta Radboud i Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije koji se sastoji od tri bloka edukacije, a po završetku kojeg polaznici stječu RITHA certifikat (međunarodnu kvalifikaciju – ECHA (European Council on High Ability) za provođenje programa za darovite učenike. Obzirom na nedostatak sustavne potpore darovitima na državnoj razini i nedostatak stručnih suradnika u školama (pogotovo psihologa), Krapinsko-zagorska županija i Radna skupina „Futura“ pokušavaju pružati podršku svim školama koje prepoznaju potrebu skrbi darovitim učenicima kao skupini učenika s posebnim potrebama a podizanje kvalitete rada s darovitim podiže i cjelokupnu kvalitetu rada u školi. Cilj financiranja RIHTA edukacije je nastavak pružanja potpore školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom, što osobito podrazumijeva podizanje stručnih kompetencija nastavnika, provođenje projekata namijenjenih poticanju rada s darovitom djecom te stvaranje platforme za osnivanje Centra izvrsnosti Krapinsko-zagorske županije kao mjesta identifikacije, podrške nastavnicima te mjesta kontinuiranog rada s darovitom djecom i mladima koji će biti glavni nositelj skrbi za darovite i kontinuirano pružati stručno - edukativnu podršku odgojno - obrazovnim djelatnicima, usluge identifikacije, savjetodavnu podršku učiteljima, psihološku potporu roditeljima i učenicima s naglaskom na cjeloviti psihološki razvoj darovitog pojedinca, te organizirati specifične aktivnosti učenike - rekla je zamjenica Petek.

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program