Prethodni članak
Sljedeći članak

[POČELA JE NASTAVA] U školske klupe u Zagorju sjelo 13 569 učenika


Uz prvi dan nastave u novoj školskoj godini, održana je konferencija za medije ispred Srednje škole Krapina, na kojoj su okupljeni prvenstveno zaželjeli dobrodošlicu u školske klupe svim učenicima i nastavnicima, a posebno prvašićima, kojih ove godine 1101 sjeda u školske klupe, što je 13 više nego lani.

Tako će ove školske godine 9296 učenika pohađati osnovne škole, što je 73 učenika manje nego lani, rekla je pročelnica županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec. Rekla je i kako je 1144 učenika upisalo devet srednjih škola na području naše županije, među njima 138 učenika upisalo je neki od 14 programa deficitarnih zanimanja. i u srednjim je školama manje učenika nego lani, njih 19. Tako će ove godine nastavu u osnovnim i srednjim školama pratiti ukupno 13 569 učenik. – U proteklih pet godina imamo trend pada broja učenika, čak za 500 djece – rekla je pročelnica. Napomenula je i da je do 15.9. na e – savjetovanju pravilnik o učeničkim i studentskim stipendijama te je pozvala sve zainteresirane da ga pročitaju i komentiraju, kako bi mogao na izglasavanje Županijskoj skupštini te kako bi se mogli pripremiti novi natječaji za dodjele spomenutih stipendija u listopadu i studenome.

U novu školsku godinu kreće se prema uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije covid te prema modelima i preporukama za rad. – U ovoj su školskoj godini mjere relaksirane i za sve je učenike organizirana nastava u školi, jedino je osam osnovnih i četiri srednje škole iskazale potrebu za skraćivanjem nastavnih sati, s 45 na 40 minuta, upravo zbog mogućnosti ostvarenja propisanih mjera i preporuka – rekla je Smičić Slovenec.

Za sve je učenike organiziran i osiguran prijevoz s obvezom nošenja maski. Učenici od 1. do 4. razreda nisu obavezni nositi maske, a učenici viših razreda jesu. Dozvoljeno je i miješanje razrednih odjela, zbog čega je dozvoljeno organiziranje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, održavanje produženog boravka i treninga u školskim sportskim dvoranama te roditeljskih sastanaka i individualnih konzultacija. Prehrana će biti organizirana u blagovaonicama uz propisane mjere, no ne preporuča se održavanje školskih priredbi, osim ako škole imaju dovoljno velik prostor u kojem je moguće osigurati dovoljan i propisani razmak. Ove školske godine škole nisu dužne mjeriti tjelesnu temperaturu, već to povremeno trebaju roditelji, a škole su zajedno s osnivačem osigurale sva dezinfekcijska sredstva, kao i radne bilježnice u sufinanciranju s jedinicama lokalne samouprave, dok je udžbenike osiguralo resorno ministarstvo.

Zamjenica župana Jasna Petek napomenula je kako se nada da se ove godine vraćaju normalni školski uvjeti u školama, a istaknula je i kako će se i dalje provoditi županijski projekti, od kojih Baltazar (osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju), zatim Zalogajček (školski obroci za djecu u riziku od siromaštva), kao i programi rada s talentiranom djecom. – Osigurali smo 132 pomoćnika u nastavi za 153 djece, za koji smo preko Baltazara od Ministarstva obrazovanja dobili 3.400 000 kuna bespovratnih sredstava, a još smo 200 tisuća kuna dužni osigurati mi kao nositelj, u suradnji s Udrugom distrofičara Krapina, Udrugom invalida Bedekovčina, Udrugom mladih Feniks, Udrugom Sveta Ana Lobor, Društvom multiple skleroze KZŽ, koji su preko svojih projekata osigurali još 50 pomoćnika, a za dvoje djece smo pomoćnike osigurali s jedinicama lokalne samouprave i financiramo ih u omjeru 50:50. Ove godine s osiguravanjem pomoćnika u nastavi imamo problema, jer neki koji su dobili posao su se u međuvremenu zaposliti u svojim strukama ili u nekim drugim poslovima i odustali od rada kao pomoćnici. Molim roditelje da se strpe još koji tjedan, nadam se da ćemo uskoro osigurati sve pomoćnike, a zainteresirane pozivam da se jave na natječaj – rekla je Petek. Preko Zalogajčeka, za koji su dobivena sredstva nešto manja od milijun kuna, bit će osigurani obroci za 994 učenika. Na natječaj Ministarstva prijavljen je i projekt Full stem, u vrijednosti 4. 900 000 kuna, a tijekom ovog ljeta u mnogim su školama bila velika gradilišta, gdje su se realizirale investicije od oko 2 milijuna kuna, a ponovo kreće realizacije projekta Regionalni centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu. – Puno će se raditi i investirati, a najvažnije je ulagati i u edukaciju i stručno usavršavanje nastavnika, što Krapinsko – zagorska županija sustavno i radi – rekla je Petek i poželjela svima sretan i siguran početak školske godine.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan rekao je kako su svi ravnatelji zajedno s nastavnicima radili na operativnoj pripremi kako bi svi učenici bezbrižno danas došli u školu. – Prve razrede dočekali smo danas ispred škole, kako bismo ih informirali u potpunosti o onome što ih čeka, a prva dva sata iskorištena su za sat razrednika – rekao je Rozijan i zahvalio svim roditeljima koji su srednjim školama u našoj županiji dali povjerenje i čast da rade s njihovom djecom.

Veliku dobrodošlicu svim učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim nastavnicima i profesorima poželio je župan Željko Kolar te je istaknuo kako su tijekom ljeta provedene brojne investicije koje će poboljšati uvjete rada u zagorskim školama. Pozvao je i Ministarstvo obrazovanja da izađe uskoro s jasnim kriterijima koji će važiti za povlačenje sredstava iz fonda, odnosno bespovratnih sredstava za projekte. – Krapinsko – zagorska županija ima pripremljeno devet građevinskih dozvola za izgradnju školskih sportskih dvorana u vrijednosti oko 300 milijuna kuna te pet građevinskih dozvola za dogradnju škola, također oko 300 milijuna kuna i izuzetno nam je bitno da znamo pravila igre unaprijed. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske ispregovarati s Europskom komisijom da će u novoj financijskoj omotnici bit mogućnost aplikacija za projekte iz obrazovnog sustava,dvorane i dogradnje škola, kako bismo mogli napraviti plan i program izrealizirati što više projekata koje smo pripremili – rekao je župan.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program