Prethodni članak
Sljedeći članak

PLENKOVIĆ: Današnja sjednica Vlade snažna je poruka razvoju Hrvatskog zagorja; ŽUPAN KOLAR: Donesene su neke dobre odluke, no malo je njih konkretnih

Najviše je točaka bilo vezano uz prometnu infrastukturu. Kako je rekao ministar Oleg Butković, radi se o 2,6 milijardi kuna, 315 milijuna u željezničkom te 2,3 milijarde u cestovnom prometu.


Na sjednici Vlade u Krapini donesen je niz zaključaka vezanih uz brojne projekte. Među važnijima, izdvojimo realizaciju vodnogospodarskih projekata na području Grada Krapine i županije u ukupnoj vrijednosti 916 milijuna kuna, davanje koncesije društvu Terme tuhelj d.o.o. za zahvaćanje mineralnih i geotermalnih voda za sport i rekreaciju na rok od 30 godina od sklapanja ugovora o koncesiji.


Najviše je točaka bilo vezano uz prometnu infrastukturu. Kako je rekao ministar Oleg Butković, radi se o 2,6 milijardi kuna, 315 milijuna u željezničkom te 2,3 milijarde u cestovnom prometu. Izdvojimo podupiranje realizacije projekta izgradnje drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj na dionici Krapina – Đurmanec, izgradnju državne ceste Zabok – Krapina na dionici uz industrijsku zonu u Zaboku i dionici od Velike Vesi do Krapine, što vrijedi 60 milijuna kuna. Vlada podupire i nastavak realizacije izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok na dionicama od Popovca do kašine i od Kašine do Zlatar Bistrice sa spojnom cestom prema Brezničkom Humu, kao i projekt izmještanja državne ceste DC206 , obilaznica Krapina – Tkalci II i izgradnje dijela državne ceste od industrijske zone krapina Nova zapad do spojne ceste Zabok – Krapina. 60 milijuna kuna vrijedan je projekt rekonstrukcije državne ceste DC29 na dionici Novi Golubovec – Mače, podupire se i realizacija rekonstrukcije državne ceste DC307 na dionici Mokrice – Donja Stubica, zatim 20 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije državne ceste DC229 na dionici Zagorska Sela – Razvor, 16 milijuna kuna vrijedna obnova asfaltnog kolinika državne ceste DC24 Bedekovčina – Zlatar Bistrica, isto toliko vrijedan projekt rekonstrukcije državne ceste DC507 – prolaz kroz Benkovo, a podršku je dobio i 36 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije državne ceste DC74 na dionici Krapina – Bednja, poddionica Žutnica – kamenolom Gorjak, 17,5 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija državne ceste DC35 na području općine Novi Golubovec i još niz drugih. Što se željeznica tiče, vlada podupire projekt obnove željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec – državna granica na dionici Harmica – Klanjec, težak 140 milijuna kuna, modernizaciju i elektrifikaciju željezničke pruge Zabok – Đurmanec – državna granica, što je projekt vrijedan 175 milijuna kuna.


Izradit će se i dokument koji će odrediti sve konzervatorske zahtjeve za obnovu dvoraca Krapinsko-zagorske županije, dok će se u područja obrazovanja poduprijeti projekti izgradnje školskih-sportskih dvorana u Oroslavju, Gornjoj Stubici, Krapinskim Toplicama, Petrovskom, Konjščini i Velikom Trgovišću. Za obnovu jakim vjetrom oštećenog krovišta Osnovne škole August Cesarec u Krapini bit će izdvojeno 1,25 milijuna kuna, za opremanje sportske dvorane Područne škole Hrašćina, čija je izgradnja u tijeku, 300.000 kuna, a 137.000 kuna za opremanje praktikuma biologije, kemije i fizike Osnovne škole Bedekovčina, odlučeno je na sjednici Vlade.
Spomenimo i 1,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Znanstveno - edukativno - zabavni centar Zagorje – ZEZ, a važno je reći da će u iduće dvije godine za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, biti osigurano 7 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna za nabavku robota za fizikalnu terapiju za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Financirat će se projekt izgradnje središnjeg spomen-obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije u Krapini s 500.000 kuna u ovoj te 200.000 kuna u 2020. godini, a i projekt izgradnje Spomen-hiže Rudolfa Perešina sa 700.000 kuna u ovoj i 300.000 kuna u 2020. godini.
Donesene su i odluke o darovanju nekretnina Općini Bedekovčina u svrhu smještaja zbirke Domovinskog rata, zbirke II. Sjetskog rata i uređenje dječjeg igrališta i parka, Općini Marija Bistrica u svrhu izgradnje Poduzetničke zone Marija Bistrica te u svrhu smještaja društvenog doma. Općinama Hum na Sutli i Đurmanec također je iskazana namjera darovanja nekretnine.


Nakon sjednice Vlade potpisano je 8 sporazuma te je uručen 51 ugovor, dodatak ugovorima, odluka i tabularna isprava vezane uz projekte u nadležnosti više ministarstava. Vrijednost je više od 80 milijuna kuna.

Nakon sjednice Vlade, svoje je dojmove oko najava financijske potpore Vlade projektima u Krapinsko – zagorskoj županiji iznio župan Željko Kolar. – Činjenica je da se na ovoj sjednici Vlade donijelo niz dobrih odluka vezanih za daljnji razvoj Krapinsko – zagorske županije, no malo je njih konkretnih i u bliskom vremenskom periodu. Kad sve to zbrojite, to jeste 3 i pol milijarde kuna, ali kad se stavi u neki vremenski okvir, bojim se da to neće biti u sljedećih pet do sedam godina. Naravno da se strateški odluke donose dugoročno i meni je drago da je Vlada prihvatila strateške projekte koje smo osmislili, pripremili i osigurali građevinske dozvole i da je u budućnosti kroz novu financijski perspektivu spremna prihvatiti te projekte – rekao je župan Kolar. Isto tako, istaknuo je kako nije bilo oankve suradnje kakvu je očekivao s pojedinim ministarstvima, zbog čega su neke odluke donesene tako kako jesu. – Kad pogledate dnevni red, vidite koliko je truda i vremena uloženo u ministarstvu primjerice ministra Butkovića, a koliko u nekim drugim ministarstvima. Za danas su za nas ključne dvije stvari, da smo za 5 strateških projekata dobili javno podrušku Vlade i resornog ministarstva koje to treba pripremiti, a druga stvar je da sam skrenuo pozornost na strateški sporazum za koju smo ministrici Žalac zahtjec poslali nas pet županija još u sedmom mjesecu, a kasnije i ministru Paviću. Radi se ozathjevu za potpisivanjem strateškog sporatuma na modelu kakav Vlada ima za Slavoniju, Baranju i Srijem. Bio sam među prvima koji je taj model podržao kako bi se Slavonija vratila gospodarstvu, no ako se sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uskrati takav model i mogućnost financiranja projekata, vrlo brzo ćemo početi zaostajati – pojasnio je župan. Ipak, rekao je i kako mi je drago da su se neke stvari pokrenule s mrtve točke te da na ovu sjednicu ne gleda politički, već kao župan želi dobru suradnju s Vladom.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić pak nije bio blagonaklon prema sjednici Vlade i odlukama. - Od najavljenih tri milijarde kuna, radi se o projektima od 2 milijarde kuna koji se već provode od 2015. godine. Veliki dramatolog Andrej Plenković sjednicu Vlade koristi kao PR alat za kampanju Kolinde Grabar – Kitarović. Ovdje nema ništa novo, ovo su projekti koji se provode i popis želja. Jedino kome ja mogu čestitati su gradovi i općine, koji neovisno o sjednici Vlade, sa svojim znanjem uspijevaju dobiti sredstva na natječajima. Ovo se ne radi ako želite biti ozbiljna država. Sjednica se izvan Zagreba odvijaju ako je neka ratna ili elementarna opasnost – istaknuo je Hajdaš.

Premijer Plenković istaknuo je kako mu je drago da je 11. Sjednica Vlade održana upravo u Krapini. - Današnja sjednica Vlade snažna je poruka razvoju Hrvatskog zagorja, osobito u nekoliko važnih područja, u području vodnoga gospodarstva, koje će bitno poboljšati kvalitetu kvalitetu života, projekti koji su vrijedni skoro milijardu kuna. Tu je i niz projekata u pogledu prometne infrastrukture vrijedni oko 2 i pol mlijarde kuna te niz drugih projekata iz obrazovanja, kulture, državne imovine, zdravstva, i druge. Kvalitetno smo pripremili ovu sjednicu, radili nekoliko mjeseci i mislim da će rezultate osjetiti svi naši sugrađani u Hrvatskom zagorju – rekao je Plenković. Plenković je komentirao i nezadovoljstvo župana Kolara i potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića, odnosno njegove izjave kako u donesenim zaključcima nema ništa novo, već su to projekti koji se već provode i popis želja. – Župan je možda htio još više, no projekti koji dođu na sjednicu Vlade moraju biti u cijelosti zaokruženi i pripremljeni, a što se tiče Hajdaša Dončića, umjesto da kaže hvala i čestitam, ako to govori bolje bi mu bilo da šuti – zaključio je Plenković.


Gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, zadovoljan je današnjom sjednicom i zaključcima. - Moramo realno sagledati da su danas donesene jako bitne odluke, a svaki put započinje prvim korakom. Ima tu nekoliko konkretnih projekata koji su bili na hlađenju poput projekta državne ceste od Krapine prema Varaždinu, poddionica Žutnica – Gorjak koja se sad konkretizira. Ja ne očekujem da će sutra biti početak tih radova, no od nekud se mora početi – rekao je Gregurović. HDZ – ov saborski zastupnik Žarko Tušek zahvalio je predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministrima što su pripremili ovu sjednicu Vlade. - Ovo je jedna od sjednica Vlada gdje su donijeti zaključiti u najvećem novčanom iznosu. Zaključci i odluke koje su donesene vrijedni su 3,7 mlrd. eura i obvezuju Vladu da ih realizira, naravno, ne u jednoj kalendarskoj godini. Donesena je Odluka da će se nastaviti elektrifikacija pruge prema Krapini, da će se revitalizirati Sutlanska pruga, donesena je Odluka gdje su u uređenje uključene sve državne ceste, Odluka o revitalizacija svih dvoraca i kurija, o pomoći pri nabavi magnetske rezonance, pomoći pri dogradnji sportskih dvorana, sufinanciranje robotike u bolnici u Krapinskim Toplicama. Ovo nisu projekti za SDP- ovce ili HDZ – ovce nego za sve ljude u Zagorju i šire. Podržali smo i neke strateške projekte Županije što je pohvalio i sam župan Željko Kolar, no Krapinsko – zagorska županija nije ispunila sve zakonodavne okvire da bi se donijeli i Zaključci o odlukama – napomenuo je Tušek.


Po završetku sjednice, upriličeno je potpisivanje i uručivanje ugovora. Ispred Ministarstva uprave sporazume o sadržaju i načinu uvida u osobne podatke građana s gradovima i općinama na području Krapinsko – zagorske županije potpisao je ministar uprave Ivan Malenica. Sporazume su potpisali gradonačelnici Klanjca, Donje Stubice i Oroslavja, Zlatko Brlek, Nikola Gospočić i Emil Gredičak te čelni ljudi općina Bedekovčina i Lobor, Darko Ban i Ljubica Jembrih.


Ministar državne imovine Mario Banožić uručio je tabularne isprave za nekretnine Srednjoj školi Zlatar, Gimnaziji A.G. Matoša Zabok, Općini Marija Bistrica za društveni dom te općini Zagorska Sela i Općini Desinić za nogometna igrališta.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potpisao je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova Europske unije u financijskom razdoblju 2014. – 2020. po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP – a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)- 2'. Ugovore je ministar potpisao s čelnim ljudima društva METIDA – REVIZIJA d.o.o. Krapina, Arhinature d.o.o. Zabok, obrta Strojna obrada metala Zagorska sela i EL – set d.o.o. Zlatar Bistrica.

Potom su uručene odluke o financiranju iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, po istom pozivu. Odluke su uručene društvu Etalbeneton, Servis Centar d.o.o., društvu Metalis, Specijalnoj bolnici sv. Katarina, OHM Lab d.o.o., Teva IT d.o.o.

Odluku za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite subjektima malog gospodarstva, državni tajnik Mario Antonić uručio je krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je 15 ugovora o financiranju iz Programa ruralnog razvoja RH. Ugovor za projekt ulaganja u rekonstrukciju peradarske farme s četiri peradarnika na lokaciji Vrbovsko i jednog na lokaciji Donja Stubica te opremanje objekata i kupnju traktora potpisao je Damir Benko, BIO – VET d.o.o., a za izgradnju vatrogasnog doma s poligonom za vježbanje u Općini Krapinske Toplice potpisao je Vladimir Huzak ispred DVD – a Krapinske Toplice.

Potpisano je i 13 ugovora o financiranju u okviru natječaja za Potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Potpisnici su OPG Dežmar Jožica Kumrovec, OPG Dvoršak Branko, Desinić, OPG Dvoršak Srećko, Tuhelj, OPG Hegol Željko, Gornja Stubica, OPG Kuhar Božena, Tuhelj, OPG Ljubić Miljenko, Desinić, OPG Maranić Tomislav, Krapinske Toplice, OPG Mihalić Miljenko, Tuhelj, OPG Poljak Ivan, Radoboj, OPG Štvanek Davorin, Zagorska Sela, OPG Zalukar Božica, Krapinske Toplice, OPG Žlender Nevenka, Zagorska Sela.
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić uručio je ugovore iz Programa podrške brdsko – planinskim područjima Općini Hum na Sutli za izgradnju nogostupa u naselju Poredje i Općini Novi Golubovec za modernizaciju javne rasvjete na području općine.


Iz programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini ministar Marko Pavić je uručio ugovor Gradu Pregradi za energetsku obnovu zgrade NK Pregrada, za unaprjeđenje osnovne prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Pregrada te za energetsku obnovu zgrade Grada, Općini Veliko Trgovišće za energetsku obnovu zgrade Općine, županu Željku Kolaru za energetsku obnovu ugrade SŠ Konjščina, SŠ Bedekovčina, OŠ Đurmanec i OŠ Konjščina, zatim Općini Zlatar Bistrica za energetsku obnovu zgrade Općine, Gradu Donja Stubica za sufinanciranje provedbe EU projekata 'Zeleni Gupčev kraj' i energetsku obnovu zgrade Društvenog doma Gornji Hruševec i zgrade društvenog doma Gornji Matenci te izgradnju reciklažnog dvorišta, Zagorskoj javnoj agenciji za sufinanciranje Eu projekta 'Znanjem za europsko zajedništvo – ZEZ II', Općini Kraljevec na Sutli za energetsku obnovu zgrade Općine.


Ministar Pavić uručio je i dodatke ugovora o sufinanciranju za Programe održivog razvoja lokalne zajednice, i to Općini Petrovsko za održavanje i modernizaciju postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima Stara Ves, Rovno, Slatina Svedruška i Štuparje, Općini Budinščina za sanaciju – modernizaciju nerazvrstanih cesta, Općini Desinić za projekt povećanog održavanja - nerazvrstane ceste Hum Kosnički – Dečman – Kantaj, Općini Zagorska Sela za sanaciju nerazvrstane ceste prema crkvi i groblju u Zagorskim Selima. Ugovor o sufinanciranju za uređenje Hiže vinove loze uručen je Općini Radoboj, a SŠ Zabok uručen je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Za komentar smo pitali i načelnika općine Marija Bistrica Josipa Miličkog te načelnika Općine Bedekovčina Darka Bana. -  Nakon 4 godine truda i rada na cijelom projektu bivše Tehnomehanike, na današnjoj sjednici Vlade uspijevamo završiti tu priču i dobit ćemo cijeli kompleks pogona. Ogroman dio će biti kao poslovna zona na upravljanje Općini Marija Bistrica koja bi trebala tu zonu revitalizirati, a manji dio, odnosno stara upravna zgrada, bi se uredila za javnu i društvenu namjenu. Što se tiče prometne infrastrukture, dobivamo novi rotor na ulazu u Mariju Bistricu iz smjera preko Laza, koji će nam rasteretiti prometno i komplicirano križanje, ali i uljepšati sam ulazak u Mariju Bistricu – zadovoljan je Milički. - Dobivamo Dom boraca NOB – a te dvorište i okoliš za dječje igralište. Nadamo se da je to tek početak, jer smo dali još zahtjeva, za Bedekovčanska jezera i dio zemljišta oko dvorca u Poznanovcu. Zbirku NOB – a planiramo urediti i napraviti zbirku Domovinskog rata te urediti prostor za Mjesni odbor Poznanovec – rekao je Darko Ban.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, unutrašnjosti Dalmacije i središnjoj Hrvatskoj. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. Vozače upozoravamao da prilagode brzinu i način vožn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program