Prethodni članak
Sljedeći članak

[PISMO NAMJERE O SKLAPANJU SPORAZUMA S MINISTARSTVOM REGIONALNOG RAZVOJA] 'Mi smo spremni', poručilo pet župana sjeverne i središnje Hrvatske

Očekujemo, tražimo, molimo Vladu RH, da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i da odmah započne postupak kreiranja razvojnog sporazuma, istaknuo je župan Željko Kolar


Župani 5 županija sjeverne i središnje Hrvatske, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko – Bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Koprivničko – Križevačke županije Darko Koren, potpisali su danas u Energetskom centru Bračak Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


Supotpisnici žele potpisivanjem razvojnog sporazuma doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta, stvaranju preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, rastu konkurentnosti poduzetnika i privlačenju investicija, razvoju civilnog društva i boljoj kvaliteti života u svojim županijama, koje će postati i nositelji i partneri razvojnih istrateških projekata.

- Mi smo spremni. Pokrenuli smo postupak i pregovore prema Vladi RH da županije imaju određeni model prema kojem bi mogle zajedno u suradnji s ministarstvima i Vladom povlačiti direktno sredstva iz EU fondova za strateške i infrastrukturne projekte koji povezuju sve županije. Ovo pismo namjere treba supotpisati ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. S obzirom da smo mi u drugom mjesecu prošle godine počeli pregovore s Vladom oko potpisivanja razvojnog sporazuma, da je u svibnju došla izmjena zakona i ovaj pravilnik na snagu, da smo dostavili u ministarstvo sve naše strateške projekte, očekujemo da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i u tom trenutku počinje teći rok od 6 mjeseci u kojem se treba izraditi sporazum, na temelju kojega se nakon toga i provode strateški projekti. S obzirom da ima itekako dovoljan broj strateških projekata na području ovih 5 županija, da smo manje ili više ili blizu limita odobrenog za potošnju europskih sredstava u roku od 3 godine, ovaj postupak je za nas neophodan da bi mogli dalje razvijati naše strateške projekte te kako u sljedećoj financisjkoj omotnici ne bismo biti nijemi promatrači natječaja koji će se raspisivati. Još jednom – mi smo spremni, očekujemo, tražimo, molimo Vladu RH, da ministrica odmah supotpiše ovo pismo namjere i da odmah započne postupak kreiranja razvojnog sporazuma te da u roku od 6 mjeseci da imamo jasan sporazum s jasnim ciljanim starteškim projektima koji će se provoditi u idućem razdoblju na području naših 5 županija, način financiranja, rokovi realizacije – pozvao je domaćin, župan Željko Kolar, istaknuvši da očekuje da ministrica pismo namjere supotpiše već ovaj tjedan.

Da je interes države da to napravi, naglasio je župan Radimir Čačić. – Naši su budžeti limitirani i iscrpljeni i jednostavno neće biti u stanju pratiti projekte koje imamo – rekao je Čačić, istaknuvši da je suradnja župana sjeverne Hrvatske počela već prije 2 godine, da su se odmah u početku javili Vladi s konkretnim projektima i ponudama, a da je Vlada razvojni sporazum počela primjenjivati, no samo za Slavoniju. – Vlada luta, nema stav, ne zna kuda ide, radi nam direktnu štetu, onemogućava nas u realizaciji projekata. Ono što činimo ovdje je da svojim potpisom potičemo Vladu da krene u nekom smjeru i da nam da šansu da dodatno ubrzamo realizaciju EU projekata, jer s razlogom građani ove zemlje nisu zadovoljni razinom realizacije projekata. Župani mogu pomoći Vladi prepoznaju potrebe građana, znaju realizirati projekte i očekujemo da nas Vlada u tome ne sprečava, nudimo sporazum i očekujemo da ga Vlada u najkraćem roku potpiše – podcrtao je Čačić Kolarove izjave.

Župan Damir Bajs napomenuo je da je inicijativa 5 župana krenula upravo iz Bjelovara te da se nada da će Vlada brzo reagirati, a župan Matija Posavec istaknuo je da će župani nakon ovog surađivati još čvršće, kvalitetnije i konkretnije.

- Okupili smo se kao župani koji predstavljaju 700 tisuća stanovnika, koji predstavljaju najperspektivnije gospodarstvo u Hrvatskoj, najinovativnija rješenja, najefikasnije korištenje europskih fondova. Prijedlozi koji dolaze iz sjevera Hrvatske moraju biti snažnije podržani od strane središnje Vlasti jer smo pokazali da smo puno efikasniji nego neki drugi – rekao je Posavec, a župan Darko Koren napomenuo je da prostor 5 županija, unatoč posebnostima, ima puno toga zajedničkog.

– Tražimo od Vlade da nam omogućui realizaciju projekata. Svaka takva inicijativa je partija šaha, simbolično smo i za stolom koji je šahovska ploča. Nismo baš pijuni, ne moramo biti niti kraljevi, ali konji nismo sigurno. Zato očekujemo od ovog potpisivanja puno – zaključio je Koren.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Pojačan je promet u priobalju, na cestama u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima, gdje su moguća i duža čekanja. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i dijelu Slavon...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program